Melikşah Üniversitesi'nin 2015-2016 Akademik Yılı açılış töreninde ilk dersi veren Gazeteci Yazar Taha Akyol, bilim ve tarihi öğrencilere anlattı. Taha Akyol, gençlere de bir çağrıda bulunarak, dünyanın her yerinde iyi kötü siyaset yapıldığını ama bilim olmadığına dikkat çekerek, "Türkiye'nin ihtiyacı siyasetten önce bilimdir. Bilimsel düşüncedir." dedi.
REKTÖR MAT: BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA ÖN PLANDA OLMAYI AMAÇLADIK
Melikşah Üniversitesi'nin akademik açılış yılı törenini açılış konuşmasını Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mahmut Mat yaptı. Üniversitedeki eğitim çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Mat, amaçlarının dünya üniversiteleri arasında yer almak olduğunu, ilk bin üniversite arasında bilimsel çalışmalarla ön planda olmayı amaçladıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Mat, fiziki anlamda üniversitenin ihtiyacı olduğu yatırımların gerçekleştiğini ve bunu Türkiye adına, Kayseri adına başarıyla taçlandıracaklarını ifade etti.
MEMDUH BOYDAK: EĞİTİMLE BİRLİKTE TÜRKİYE KALKINACAK
Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı işadamı Memduh Boydak, Türkiye'nin gelişmesinin üniversite sanayi işbirliğinden geçtiğini ve bu noktada işadamı olarak eğitimin için her türlü desteği verdiklerini ve vereceklerini açıkladı. Ülke eğitimi için akademisyenlerin emrinde olduklarını aktaran Boydak, kendilerinin sanayici olduğunu, ürettiklerini, ihracat yaptıklarını ama bunlardan daha önemlisinin eğitim olduğuna işaret etti. Eğitimle birlikte Türkiye'nin kalkınacağına inandıklarını anlatan Boydak, eğitimle ilgili öğrencilerin, akademisyenlerin, üniversite rektörünün her zaman emrinde olduklarını belirterek, "Sizden de tek isteğimiz ülkemiz adına Melikşah Üniversitesi olarak dünya çapında başarılar elde etmek, ülkemiz adına önemli çalışmalar yapmanızdır" diye konuştu.
'EĞİTİME SAĞLADIKLARI KATKILARDAN DOLAYI MEMDUH BOYDAK'A TEŞEKKÜR EDİYORUM'
Daha sonra kürsüye gelen Gazeteci Yazar Taha Akyol, ilk dersin konusunu neden bilim ve tarih olarak seçtiğini anlatarak konuşmasına başladı. Akyol, "Türkiye Cumhuriyetinin 78 milyon vatandaşından birisi olarak Türkiye'nin iktisadi ve eğitime sağladıkları katkılardan dolayı Memduh Boydak'a teşekkür ediyorum. Rektör tarafından bana açılış dersi verilmesi teklif edildiğinde ne yapacağımı düşündüm. Dersin konusu hangi konuda olsun diye. Hukukçu olduğunuz için Anayasa ile ilgili siyaset bilimi okuduğunuz için siyaset bilimi ile ilgili konular seçebilirdim. Türkiye'de bu süreç yoğun şekilde tartışma olan parlamenter sistem, başkanlık sistemi gibi konu seçebilirdim. Ama yapmadım. Çünkü gençler elbette siyasetle ilgilenmelidir. Fakat Türkiye'nin siyasetten önce ihtiyacı bilimsel düşüncedir. Bugün dünyanın her yerinde iyi yada kötü siyaset var. Ama dünyanın her tarafında bilim yok. Bütün Arap ülkelerinin çıkan makale sayısı bir tek Harvard Üniversitesinin makale sayısından birazcık fazla. Bu durumda bilimin olduğu Amerika'nın gücü ile bilimin olmadığı Arap dünyasının gücü ortada. Bu noktada bir şeylere dikkate çekmek istedim" dedi.
'BİLİM ADAMI ÇIKARAMADIĞIMIZ ANDAN İTİBAREN VİYANA'DAN GERİ DÖNMEYE BAŞLADIK'
"Bütün bilim tarihçileri kabul ediyorlar, 12. yüzyıla kadar Müslümanlar tıp ilminde, fizik, astronomi, matematik, kimya ilminde dünyanın yıldızı idiler" diyen Taha Akyol, sonraki yaşanan süreçleri şöyle anlattı; "O dönemde Avrupa karanlık içindeydi. Birçok ilimde Müslümanların isimleri vardı ve bunlar önemli isimlerdi. Tıpta birçok ismi sıralamak mümkündür. 12'inci asırdan sonra büyük şeyhülislamlar var, büyük şairler var, mutasavvıflar var. Ama gelelim ki matematik, fizik alanında büyük isimlerimiz yok. Bu isimler batıdan çıkmaya başladığı andan itibaren biz Viyana'dan geri dönmeye başladık. Matematik bizde ne zaman yasaklandı. Matematik viyana kapılarından dönmeye başladığımız andan itibaren."
'İSLAM TARİHİ DERS ALMAMIZ GEREKEN İBRETLERLE DOLU'
Taha Akyol, Osmanlı medreselerinde 300 yıl matematik eğitimi verilmediğine işaret ederek, "Osmanlı medreselerinde matematik Fatih Sultan Mehmet zamanında büyük bir yere sahip iken, 3. Murat döneminden itibaren vesvese yapıyor, kafa karıştırıyor, diye kaldırıldı. Matematik ancak 1910 yılında Ziya Gökalp sayesinde medreseye dört işlem olarak girebildi. Viyana büyük orduyla gittiğimiz halde neden sonuç alamadık. Bunun cevabı bu. Bizi Viyana'ya götüren faktörler ne idi, Viyana'dan Ankara'ya kadar çekilmemize 300 yılda faktörleri ne idi. Cevabı burada. Matematik varsa veya matematik yoksa. Bu açıdan İslam tarihi ders almamız gereken ibretlerle doludur" diye konuştu.
Akademik açılış yılı törenine Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Nureddin Okandan, Kayseri Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Filiz, CHP Kayseri Milletvekili adayı İbrahim Bahçecioğlu, işadamı Hacı Boydak, Hamdi Kınaş, akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı. CİHAN