Türk Mobilyası Ortadoğu otellerinde

Türk Mobilyası Ortadoğu otellerinde
Dünyada marka gücü en yüksek mobilyalar İtalyanlar'a ait. Türk mobilyası ise 4 yıl önce ihracatta 1 milyar doları aşarak yurtiçi ve dışında marka gücünü göstermeye başladı.Türkiye’de mobilya sektörü yıllık, 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Yıllık 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren mobilya sektörü, Türkiye'nin dış ticaret vizyonuna paralel olarak katma değerli mal satmanın peşine düştü. Özellikle klasik ürün gruplarında Ortadoğu'da büyük potansiyel keşfeden sektör oyuncuları, bu ülkelerde yeni otel projelerini takip etmeye başladı. Sabah gazetesinin haberine göre;Mobilya Sanayi İşadamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Engin Küçük, "Suudi Arabistan'da önümüzdeki dönemde 40 otel yapılacak. Bu otellerin tüm mobilya işini almak için yatırımcılarla görüşmelere başladık" dedi. Dünyada marka gücü en yüksek mobilyalar İtalyanlar'a ait. Ardından Almanya geliyor. Türk mobilyası ise 4 yıl önce ihracatta 1 milyar doları aşarak yurtiçi ve dışında marka gücünü göstermeye başladı. 

Engin Küçük, Türk ile İtalyan mobilyası arasındaki fiyat farkının yüzde 50, Almanya ile ise yüzde 30 olduğunu söyledi. Sektör, bölgesel büyüme fırsatlarını da iyi değerlendiriyor. Küçük, Türkler'in Ortadoğu'da Engin Küçük İtalyanlar'dan daha şanslı olduğunu belirtti.Küçük;  Katar, Nijerya, Güney Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa'ya odaklandıklarını da sözlerine ekledi. Engin Küçük, yurtdışından Türkiye'ye gelen alıcı profilinin de değişmeye başladığını belirtti. Eskiden İSMOB'a daha çok Suriye, Mısır, Lübnan ve Kuzey Irak'tan düşük gelir grubuna mensup kişilerin katıldığını kaydetti.

Küçük,  "Bu yıl Katar, Nijerya, Danimarka, Finlandiya ve Norveç'ten gelen alıcılar vardı. Ortadoğu'dan lüks mobilya talebi oldukça yükseldi. Ortadoğu eskiden mobilyayı Çin'den alırdı. Artık Türk mobilyaları o bölgede İtalyan markaları kadar talep görüyor." Türkiye mobilyayı kilogram başına 4 dolardan yapıyor. Bu rakamın İtalya'da 6, Fransa'da 6.7, Almanya'da 6.6, Çin'de ise 3 dolar civarında olduğunu söyleyen Engin Küçük, katma değerli ürünlerle fiyatı artırmak gerektiğinin altını çizdi. İran'ın birkaç yıl önce mobilya sektörüne teşvikler başlatması, 50'den fazla Türk şirketinin bu ülkeye gitmesine neden oldu.  

www.emlaksergisi.com


18 Şubat 2014 16:21
DİĞER HABERLER