Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Türkiye'de veteriner fakültesi sayısının çok fazla, eğitim kalitesinin ise düşük olduğunu söyledi. Türkiye'nin 29 veteriner fakültesi ile dünya üçüncüsü olduğunu ifade eden Yıldız, 120 milyon nüfuslu Almanya'da veteriner fakültesi sayınının 5'i geçmediğini ifade etti.
Yıldız, yaptığı açıklamada, 1970 yılında beri Ankara, diğeri Elazığ olmak üzere 2 veteriner fakültesi bulunduğunu, bugün ise sayının 29'a ulaştığını vurguladı. Bu fakültelerin 26'sında eğitimin sürdüğünü, 3 fakültede ise eğitim için hazırlıklara devam edildiğini dile getiren Yıldız, şu bilgileri verdi: "Peki ülkemizin hayvancılığı için bu kadar veteriner fakültesine ihtiyaç var mı? Bunu sorgulamak lazım. Şuan veteriner fakültesi sayısı olarak ülkemiz dünya üçüncüsü. 1,5 milyar nüfuslu Çin, 800 milyon nüfuslu Hindistan'dan sonra geliyoruz. 350 milyon nüfuslu ABD'den çok veteriner fakültemiz var. Türkiye'nin nüfusu 77,6 milyon. Sanırım rakamlar durum daha iyi açıklamaktadır."
ALTYAPI VE HOCALAR YETERSİZ
Türkiye'deki veteriner fakültelerinin gerek alt yapı gerekse hocaların sayısı bakımından son derece yetersiz olduğunu dile getiren Yıldız, bunun eğitim kalitesini düşürdüğünü kaydetti. Buralardan mezun olacak veteriner hekim adaylarının meslekte kaliteli hizmet veremeyeceğinin altını çizen Yıldız, şunları kaydetti: "Türkiye'de yeni veteriner fakültesi açmayı planlayanlar öncelikle mevcut fakültelerdeki altyapı sorunlarını gidersinler. Eğitim kadrosunu güçlendirsinler."
FAKÜLTEYE GİRİŞ PUANLARI DA ÇOK DÜŞÜRÜLDÜ YÜKSEK OKUL PUANIYLA ÖĞRENCİ ALINIYOR
Kendisinin 1984 yılında fakülteye 433 fen puanıyla girdiğini, o dönem Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 415 fen puanıyla öğrenci aldığını anımsatan Yıldız, "Veteriner fakültesine girebilmek için tıp fakültesi puanı almanız gerekiyordu. Günümüzde bazı veteriner fakülteleri iki yıllık yüksek okul puanıyla öğrenci almaktadır. Bu da öğrenci öğretim kalitesi süratle düşürmektedir. Avrupa ülkelerinde veteriner fakültesi sayıları 3-5 adeti pek geçmez. Almanya'da 5, Hollanda'da 1-2 fakülte var. Ülkelerindeki hayvancılığın durumu ortadadır." diye konuştu. CİHAN