Siyasi ilişkilerin gergin olduğu İsrail'le ticaret arttı. İki ülke arasındaki ticaret iki kat artarak dört yılda 5,5 milyar doları aştı. İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, şu anda durgun olan İsrail-Türkiye siyasi ilişkilerinin hükümet kurulmasıyla değişeceğini ümit ettiklerini söyledi.
Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin saldırısında 9 gönüllünün öldürülmesiyle İsrail-Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler gerildi. Özürler gerginliği yumuşatmadı. İsrail ve Türkiye'nin karşılıklı olarak büyükelçilikleri bulunmuyor, ilişkiler diplomatik temsilcilikler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. İsrail'in Türkiye'deki tek diplomatik temsilcisi olan İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, şu anda durgun olan İsrail-Türkiye ilişkilerinin hükümet kurulmasıyla değişeceğini ümit ettiğini belirterek, ticaretin dört yılda iki kat arttığını söyledi. İzmir ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cohen, “Bunun için çalışıyoruz. Dört yıldır Türkiye'de sosyal, ekonomik, ticaret alanlarında rakamlar bunun iyileştiğini gösteriyor. Biz bunun politik alanda da iyileşmesini bekliyoruz. Rakamlar da bunu gösteriyor. İki taraflı ticaretimiz, ilişkilerimiz artıyor. Dört yılda iki misline varan artış gördük, 5,5 milyar dolarları geçtik. Çok ciddi artış var.” şeklinde konuştu. Mücevherat özellikle elmas ticaretinin yeni bir işbirliği alanı olabileceğini söyleyen Cohen, enerji konusunda, özellikle yenilenebilir enerji konusunda, büyük imkânlar olduğunu kaydetti. İki ülkenin işadamlarının yatırım ve temasa devam ettiğini söyleyen Cohen, “İsrailli turistler yeniden Türkiye'ye gelmeye başladılar. Programlarına Türkiye'yi de alıyorlar. Bu demektir ki politika dışındaki alanlarda gelişme sürüyor.” dedi.
İzmir'e bir yıl içinde beşinci kez geldiğini belirten Cohen 4 milyon nüfusu ve doğal, tarihi güzellikleriyle İzmir'i çok önemsediklerini belirterek, geçen yıl iki katılımcı ile geldikleri İzmir Kukla Günleri'nde bu yıl beş katılımcı ile yer alacaklarını anlattı. Cohen, “İsrailli turistler, nereye gideceklerini çok iyi bilirler. Güzel yerleri bulurlar. Çeşme'ye de geliyorlar. Çeşme'ye daha fazla İsraillinin gelmesi için çaba harcıyoruz, tanıtımını yapıyoruz.” dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Akdeniz'de bulunan doğalgaz rezervleri ile ilgili Türkiye ile işbirliği olanaklarını araştırdığını açıklamasını değerlendiren Cohen, gerekli prosedür ve anlaşmaların hazırlanmasının beklendiğini ifade etti. Buradan çıkarılacak gazın yüzde 40'ının ihraç edileceğini söyleyen Cohen, Türkiye'nin ihraç edilme potansiyeli olan ülkelerden biri olduğunu söyledi.
ESED KALMALI YA DA GİTMELİ DEMİYORUZ
İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak da, “Ortadoğu karışık. Türkiye Suriye ile en uzun sınırı olan ülke. Suriye ile bizim de geniş bir sınırımız var. Ortadoğu'daki bu karışıklık Rusya'nın bu olayların içine girmiş olduğunu gösteriyor. İsrail Esed rejiminin gitmesi ya da kalmasıyla ilgili herhangi bir açıklamada fikir beyanında bulunmuyor. Orasının karışıklığı bütün Ortadoğu'yu zor günlerin beklediğini gösteriyor.” dedi.