TÜSİAD'ın toplantı öncesinde dağıtılan 2014'e yönelik öngörülerini içeren raporda, hükümetin yüzde 4 olan tahminine karşılık bu yıl büyümenin yüzde 3,4 olmasının beklendiği ifade edildi.
- 'Dünyadaki çalkantılar en kritik konumu gereği Türkiye'yi çok fazla etkiliyor.'
- 'Siyasi dışı grupların siyasi etkilemesi bizi tedirgin ediyor'
- 'HSYK yasa teklifi bağımsızlığı zaten tartışmalı olan HSYK yapısına yeni sorunlar ilave etmektedir'
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, 44. Genel Kurul'da konuşma yaptı.. Yılmaz, "Vergi cezası veya başka türlü cezalarla şirketler üzerinde baskı kuran, ihale yasası onlarca kez değişen bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir" dedi.
TÜSİAD Başkanı, "Hala süren devam eden yolsuzluk iddiaları, Gezi olayları, çözüm süreci gibi konuları düşündüğümüzde, zor geçen bir 2013'ten 2014'e geçtiğimizi görüyoruz. Türkiye, kritik coğrafi konumu, içinde yer aldığı ittifaklarıyla dünyadaki konulardan en fazla etkilenen ülkelerden biri.
'TÜRKİYE KENDİSİNİ YIPRATMAKTADIR'
cnbce'nin haberine göre, Yılmaz, "Türkiye böyle bir süreçte, kendisini kör edecek bir kavgayla kendisini yıpratmaktadır. Devletin güvenlikle ilgili kurumlarında yaşananlardan sonra bu kurumların nasıl işlediğini ve bundan sonra da nasıl işleyeceğini sorgulamadan kendimizi alamıyoruz. Siyasi dışı grupların siyasi etkilemesi bizi tedirgin ediyor. İnternette özgürlük sınırlarını etkileyen yasa tasarısının özgürlükleri etkileyeceği hayli açık. Bu düzenleme hazırlığının bir an önce Avrupa İnsan Hakları mahkemesinin özgürlük tanımlarını içeren bir düzenlemeye gerek duyduğuna inanıyoruz. HSYK modelini bir kez daha değiştiren gündemdeki yasa teklifi bağımsızlığı zaten tartışmalı olan HSYK yapısına yeni sorunlar ilave etmektedir" diye devam etti.
'YABANCILAR ARASINDA SORULAR OLUŞMASINI İSTEMEYİZ'
Yılmaz, "Bunların üzerine insanların adil yargılanma hakkından kolayca mahrum edilebileceklerini düşününün. Böyle bir gelişmenin ardından yabancı dostlarımız arasında 'Türkiye hangi dünyaya ait' sorusunun dolanmasını kabul edebilir misiniz? Vergi cezası veya başka türlü cezalarla şirketler üzerinde baskı kuran, ihale yasası onlarca kez değişen bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir" dedi. TÜSİAD Başkanı şöyle devam etti: "Demokrasi alanında sıkıntılı günler yaşıyoruz. Gerçek bir hukuk devleti konumunda, çağdaş bir anayasal reformla çözüm gelebileceği çağrısını yenilemek istiyorum. '
4 HASAR DEĞERLENDİRMESİ
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, 2013'ün zor bir yıl olacağını hissettiklerini aktararak, "Ama böylesine farklı şeyler yaşadığımız bir dönemi hakikaten beklemiyorduk" dedi.
2001 yılındaki finansal krizinden günümüze kadar geçen süreyi değerlendiren Yücaoğlu, şunları dile getirdi:
"Ne yazık ki, yoğun bir emek ve yatırımla, elbirliğiyle yaratılan bu yükseliş 2013 yılında ciddi bir sarsıntı geçirdi. İnşa ettiğimiz binanın temelleri oynadı. Bir başka deyişle; Türkiye markası, belirgin hatalar sonucunda dört noktada ağır hasar gördü.
Birinci hasar dış politikada yaşandı. İkinci hasarı demokrasi ilkesinde yaşadık. Üçüncü hasar, hukuk devleti ilkesinin zedelenmesiyle ortaya çıktı. Dördüncü hasar, aslında bir bakıma yukarıdaki gelişmelerin neticesinde oluştu.
TÜSİAD'IN 2014 TAHMİNLERİ
TÜSİAD'ın toplantı öncesinde dağıtılan 2014'e yönelik öngörülerini içeren raporda, hükümetin yüzde 4 olan tahminine karşılık bu yıl büyümenin yüzde 3,4 olmasının beklendiği ifade edildi. Enflasyonun ise yüzde 7,6 ile hükümetin yıl sonu tahmini olan yüzde 5,3'ün üzerinde kalmasını bekliyor. TÜSİAD'ın işsizlik öngörüsü ise yüzde 10,7 seviyesinde.