Yozgat'ta bahar ayıyla birlikte yağışların devam etmesi doğada kendiliğinden yetişen mantar sayısını artırdı. İlde bir süredir etkili olan yağmur sonrası vatandaşlar mantar toplamak için kırsala, dağlara ve ormanlık alanlara akın etti. Uzmanlar ise doğada yetişen mantarın zehirli mi, zehirsiz mi olup olmadığını bilmeden bilinçsizce tüketilmesinin zehirlenmelere sebep olabileceğini belirterek, zehirli mantar konusunda uyarılarda bulundu.
Yağışın ardından çıkan güneşle birlikte görülmeye başlayan mantarı toplamak üzere vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren soluğu ormanlık alanlarda alıyor. Vatandaşlar, topladıkları mantarları, kavurma, mantarlı pilav ve mantarlı yumurta yaparak tüketiyor. Doğada kendiliğinden yetişen göbelek, yeryaran, evlek, söğüt ve kuzu mantarı içerisinde bir çok da protein barındırıyor. Ekonomik değeri nedeniyle göbelek mantarı hem yemeklik, hem de ticari olarak toplanıyor. Günlük tüketimde ise vatandaşlar en çok yeryaran mantarını tercih ediyor.
Yozgat merkez, Akdağmadeni, Çayıralan, Saraykent, Aydıncık bölgesinde meşelik alanlarda bol miktarda yetişen yeryaran mantarı, mayıs ve haziran aylarında, yağışların ardından güneşin yüzünü göstermesiyle ortaya çıkıyor.
Yozgat Halk Sağlığı Müdürü M. Akif Karaarslan, doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli olup olmadığının kesin olarak bilinmeden yenilmemesi gerektiğine dikkat çekerek vatandaşları uyardı. Dr. Karaarslan, mantar zehirlemelerinin insan hayatı için ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirterek, "Halkımızın bilinçsiz olarak tabiatta topladıkları mantarları tüketmemesi gerekiyor. Kültür mantarı hariç doğada toplanan her türlü mantarın zararlı olabileceğini biliyoruz. Bu yüzden bilinçsizce tüketilmemesini istiyoruz. Zehirli mantar yenildikten 2-6 saat sonra bulantı, kusma, terleme, tansiyon düşüklüğü, sersemlik gibi belirtilerin görülebilir. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir." diye konuştu. CİHAN