Yeşilırmak Havzası'ndaki 11 şehri kapsayan 'taşkın planı' tamamlandı

Su taşkınlarına karşı mücadele için ilk kez havza bazında 'taşkın yönetim planı' hazırlandı. Yeşilırmak Havzası'ndaki 11 şehri kapsayan proje ile taşkınların neden olduğu can ve mal kaybının azaltılması amaçlanıyor.

Türkiye genelindeki 25 akarsu havzasına yönelik 2021 yılına kadar taşkın tehlike ve risk haritaları hazırlanacak. İlk çalışma Yeşilırmak Havzası için yapıldı. Tokat'ın tamamı, Samsun, Amasya, Çorum, Sivas, Yozgat, Gümüşhane, Giresun, Erzincan, Ordu ve Bayburt'un bir kısmını kapsayan 'Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı' tamamlandı. Projenin Çorum'daki kapanış toplantısında 2 yıllık sürede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça, Çorum Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile Yeşilırmak Havzası'ndaki 11 ilden temsilciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, 2013 yılında başlayan çalışmalarla Yeşilırmak Havzası'nda meydana gelen ve muhtemel yaşanabilecek taşkınların mercek altına alındığını açıkladı. Su taşkınlarının tüm havza bazında değerlendirildiğini aktaran Kınacı, taşkını yönetmek için alınacak tedbirlerin önceden belirlendiğini anlattı. Kınacı, şunları kaydetti: "Muhtemel bir su taşkını anında ilgili tüm kurumların ne zaman ne yapacağını bilmesi gerekiyor. Bunlar net olarak ortaya kondu. Her şey, her kurumun görevi tek tek belirlendi. Taşkından önce yapılması gerekenler, meydana geldiğinde ve sonrasında yapılacaklar yönetim planında belirlendi. Sadece kanal yaparak değil, suyun en uç noktasından denize döküldüğü yere kadar olan bölgede gerekli tüm planlar yapıldı. Çok kapsamlı bir çalışma. Havza ölçekli taşkın yönetim planının hazırlanması ve uygulanması büyük önem taşıyor. İlk kez Yeşilırmak Havzası'nda yapılan bu proje önümüzdeki dönemde diğer akarsu havzalarında da uygulanacak."

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça ise taşkın yönetim planının su kaynaklarını etkin bir biçimde yönetebilir hale gelmenin bir parçası olduğunu söyledi. Taşkınlarla mücadele kapsamında şimdiye kadar taşkın koruma tesislerinin yapıldığını ifade eden Akça, konuşmasına şöyle devam etti: "Kaynaklarımızı daha iyi kullanarak daha planlı bir çalışma yapmamız gerekiyordu. Bu amaçla Türkiye'de ilk kez Yeşilırmak Havzası'nda bu projeyi başlattık. Bir havzayı tamamıyla ele alıp değerlendirdik. Riskleri tespit edip, taşkın yayılma alanlarını ve oluşabilecek zararları ve alınması gereken tedbirleri tespit ettik. Bu projenin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı kapanış toplantısı, projeyle ilgili sunumların yapılmasının ardından son buldu.
CİHAN
08 Aralık 2015 15:48
DİĞER HABERLER