Brezilya'da düzenlenen 39. Uluslararası Sosyoloji Kongresi'nde (ANPOCS) açılış konuşması yapan Amerikalı ünlü sosyolog Mark Webb, Gülen'e yöneltilen suçlamalar karşısında dehşete kapıldığını söyledi. Türkiye'ye daha önce beş kez gittiğini ve 12 yıldır Hizmet Hareketi'ni araştırdığını ifade eden Amerikalı profesör, yaşananların herkes için sürpriz olduğunu belirtti.
Hareketi destekleyen kurumlara terör örgütü suçuyla baskınlar yapıldığını öğrendiğinde dehşete kapıldığını söyleyen Prof. Webb, "Ben ve diğer arkadaşlarım, Gülen'e yöneltilen suçlamalar karşısında dehşete kapıldık. 2004 yılından beri Hizmet Hareketini tanıyorum. Bu da yaklaşık 12 yıl eder. Bugüne kadar hiçbir şekilde gücü elde etme ya da bir şeyleri değiştirme arzusu içinde olduklarına şahit olmadım. Sadece hizmet aktivitelerini özgür bir şekilde yapmak istiyorlar. Bu sebeple yaşanan olaylar hepimiz için sürpriz oldu."
Brezilyalı akademisyenlerin daveti üzerine kongreye katılan Webb, yaklaşık 1.300 araştırmacının yer aldığı buluşmada, Hizmet Hareketi ile ilgilli izlenimlerini paylaştı. Caxambu şehrinde düzenlenen etkinlikte konuşan Amerikalı profesör, hizmet okullarının bilim ve ahlaki değerleri birleştiren yapısıyla eğitimde çığır açtığını ifade etti.
Yaklaşık bir saat süren sunumun ardından dinleyicilerin sorularını cevaplayan Webb, bu eğitim modelinin gönüllü ve fedakâr öğretmenler aracılığıyla dünyanın dört bir tarafına yayıldığından bahsetti. Bir eğitim modeli olarak başlayan çalışmaların kısa sürede büyüyerek geniş katılımlı sosyal bir harekete dönüştüğüne dikkat çekti. Bu büyümenin bazı çevreleri rahatsız ettiğini dile getiren Webb, hareketin çıkış noktası olan Türkiye'de son zamanlarda bir dizi saldırıya maruz kaldığını ifade etti.
Oturumun ardından Cihan'a konuşan Webb, Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerin birinde sosyolog arkadaşlarıyla birlikte Güneydoğu'ya gittiklerini anlattı. Şehir şehir dolaştıktan sonra öğrenci, veli, öğretmen ve sponsorlarla görüştüklerini kaydeden Amerikalı profesör, hizmet okullarının bölgede nasıl bir etkiye sahip olduklarını araştırdıklarını söyledi. Şiddet gruplarına karşı barışçıl bir dille karşılık vermenin yalnızca eğitimle mümkün olabileceğini ifade eden Prof. Webb, "Hepimizin ortak kanaati şu oldu ki bu harekete dahil olan insanlar teröre karşı mesafeli bir duruş sergiliyor." dedi.