2013 Altın Kale Ödülleri

2013 Altın Kale Ödülleri -Ekonomi Bakanı Çağlayan: -"Merkez Bankası da sonunda insafa geldi ve faizlerde ufak da olsa bir indirim yaptı. Ümit ederim bu indirimler devam edecek ve Türkiye ekonomisini daha canlı hale getirecek,
MERSİN (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Merkez Bankası da sonunda insafa geldi ve faizlerde ufak da olsa bir indirim yaptı. Ümit ederim bu indirimler devam edecek ve Türkiye ekonomisini daha canlı hale getirecek, çünkü Türkiyenin gerçek performansını yakalamak mecburiyetindeyiz" dedi.
     Çağlayan, Mersin Girişimci İşadamları Derneği tarafından düzenlenen "2013 Altın Kale Ödülleri" töreninde, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özalı anarak başladığı konuşmasında, Türkiyenin her geçen yıl değiştiğini söyledi.
     Ekonomi mucizesi oluşturan Türkiyenin dünya genelinde yaşanan ekonomik krizden başarıyla çıktığını ifade eden Çağlayan, dünyanın 241 gümrük bölgesine 20 binden fazla ürün ihracatı yapan Türkiyenin ihracatının yüzde 90ından fazlasını sanayi ürünlerinin oluşturduğunu vurguladı.
     Ekonomik krizin Avrupaya çok şey kaybettirdiğini anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:
     "Avrupa ve avro bölgesi geçen yıl binde 3 ve binde 6 küçüldü. 4 yıllık krizin Avrupaya getirdiği en büyük ekonomik maliyet 4 milyon insanın işini kaybetmesi oldu. 2008den bu yana Avrupada 4 milyon insan işini kaybederken, ülkemizde 5 milyon insan yeni istihdama kavuştu. Türkiye, tarihinin en yüksek istihdam rakamlarına ulaştı. Birçok ülkenin 2008 öncesi döneme dönmesi için nice 5 yıla ihtiyaç duyduğu ortamda Türkiye, ekonomide dünyaya meydan okuyor. Tüm dünyaya kafa tutuyor. Geçtiğimiz yıl çok mutlu olmadığım bir büyüme rakamıyla Avrupada Estonyadan sonra en fazla büyüyen 2. ülke olduk. Gittiğimiz her ülkede Türkiyenin büyümesi anlatılıyor. Türkiye adeta bu krizi fırsata çeviren bir yapı elde etti. Bunu, siyasi istikrarla yaptık. Dışa açık politikalarla ve üreticimizi, ihracatçımızı, girişimcimizi en iyi rekabet şartlarına haiz tutarak gerçekleştirdik."
     Türkiyenin kendine yetecek enerji kaynaklarının olmadığını ama dünyanın dört bir tarafında koşturan girişimcileri olduğunu anlatan Çağlayan, "Türkiye bu girişimcilerle bu ekonomik başarı hikayelerini yazıyor. Geldiğimiz nokta son derece önemli. Merkez Bankası da sonunda insafa geldi ve faizlerde ufak da olsa bir indirim yaptı. Ümit ederim bu indirimler devam edecek ve Türkiye ekonomisini daha canlı hale getirecek, çünkü Türkiyenin gerçek performansını yakalamak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.
     Yatırım kalitesinin gelişmesi ve ekonomide önemli performansları kaydetmesinin Türkiyeyi dünyada daha cazip hale getireceğini dile getiren Çağlayan, gelinen noktanın önemli olduğunu ama yeterli olmadığını, tüm eforlarını 2023te Türkiyeyi dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokmak için kullandıklarını belirtti.
    
     -Çözüm süreci-
    
     Mersinin Türkiyedeki tüm etnik kökenleri ve inanç yapısını bir arada bulunduran şehir olduğuna dikkati çeken Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:
     "Çanakkalede canını verenlerin Türk, Kürt, Alevi, Sünni, Yörük olduğunu görürsünüz. Dünyanın bir çok yerinden Türklerin gelip bu ülke için canlarını seve seve verdiklerini görürsünüz. Hepimiz bu ülkenin sahibiyiz. İnsanları rengine, ırkına, diline, inancına göre ayırmanın inancımızda da temeli yoktur. Bu ülkede ister Türk olsun, ister Kürt olsun, ister Yörük, Arap, Çerkez, Türkmen, Alevi veya Sünni olsun yeter ki bu ülkenin birliğinden beraberliğinden, bölünmez bütünlüğünden, devletin ve bayrağın tekliğinden yana olsun başımızın üstende yeri var."
     Türkiyenin bu anlayışla yeni bir çözüm sürecine girdiğini anımsatan Çağlayan, "Umarız bu süreç başarıyla bitecektir. Böyle bir kararın altına imza atmak ancak cesaret ister. Korkaklarla bir yere gitmek mümkün değil. Siyaseten ne pahasına mal olursa olsun, bu çözüme kavuşma noktasında hükümetimiz bir adım dahi geri atmayacaktır. Türkiye o kardeşlik günlerini yeniden yakalayacaktır" dedi.
     Çözüm sürecine olan desteğin her geçen gün büyüdüğünü aktaran Çağlayan, başlangıçta yüzde 52 olan vatandaşın sürece verdiği desteğin yüzde 70lere çıktığını, herkesin terör sorununun çözümünü istediğini, doğu ve güneydoğu illerinde yatırımların artmaya başladığını söyledi.
     Doğu ve güneydoğu bölgelerinde yatırımların daha cazip hale getirileceğini ifade eden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Mesele Türkiyenin batısında ne varsa doğusunda, güneydoğusunda da aynı şeyi oldurmaya çalışmaktır. Ne Mersinli memnun, ne doğduğu yeri bırakıp Mersine gelenler memnun. İnsanları doğduğu yerde doyurmanın yolunu bulmalıyız. Bunun yolu da 6. bölgeye yapılacak yatırımlardan geçer. Buraya yatırım yapacak kişiler kendilerine yatırım yapılacak uygun ortamın olamasını bekliyorlar. Bunun için dünyanın en iddialı teşvik sistemini yaptık. Bugün girmiş olduğumuz çözüm sürecinde bu bölgeye yapılacak yatırımlar çok daha cazip hale gelecek. Bizim güneydoğuda, doğuda istihdam etmiş olduğumuz her bir vatandaşımız, muhtemel terörün elinden almış olduğumuz insanlarımız olacak. İşi, gücü olmayan insan her şeyi yapar."
     Konuşmaların ardından Bakan Çağlayana "onur" ödülünün verildiği törende, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğluna toplumsal fayda, iş adamı Ali Sabancıya büyük ödül, atlet Nevin Yanıta spor, Ali Özverene girişimcilik, Metin Okyaya altın kale marka, Reşat Uzunoğluna hızlı büyüme, gazeteci Meliha Okura usta kalem, Numan Olcara kent tanıtımı, Anadolu Kültürleri Korosuna ise iyi fikir ödülü verildi.
     Bu arada, Bakan Çağlayan toplantı öncesinde merkez Akdeniz ilçesinde esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Zeytinlibahçe Caddesi boyunca esnafı ziyaret eden Çağlayan, bir fırında gazetecilere ve vatandaşlara simit dağıttı.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
17 Nisan 2013 19:10
DİĞER HABERLER