2018'de dünyadaki katı atıkların yüzde 1'i toplanacak

2018 yılında dünyadaki katı atıkların yüzde 1'ini toplamayı hedefleyin, 112 farklı üye ülkenin içinde bulunduğu "Let's Do It" hareketi, stratejisini Bursa'da belirledi.

"Let's Do It" hareketi", küresel çapta faaliyet gösteren iklim aktivistlerini Bursa'da bir araya getirdi. "Temiz Dünya Konferansı", 77 ülkeden 200 katılımcıyla Sivil Yaşam Derneği (SİYAMDER) ev sahipliğinde Holiday Inn Otel'de yapıldı. "2018 Küresel Temizlik Stratejisi"ni belirlemek amacıyla toplanan aktivistler, atık sorununa dikkat çekti.

NÖLVAK: ASIL HEDEFİMİZ İNSANLARIN BEYİNLERİNDE TEMİZLİK YAPMAK

Let's Do It Hareketi Kurucusu Rainer Nölvak, hareketin 2007 yılında Estonya'da kurulduğunu ve 2008 yılında 10 ton katı atık topladıklarını belirtti. Nölvak, şu bilgileri verdi: "Başlangıçta, atık sorununu çözebileceğimize ihtimal vermiyorduk çünkü atıklar her yerdeydi. Başlangıç olarak bir ulusun bir araya gelerek bütün ülkeyi temizlemesini hedefliyorduk. Bu aktiviteler sırasında biz 2008 yılında 10 tondan fazla katı atık topladık. Başlangıçta ne kadar atık toplantığı önemli ama bu asıl hedefimizi gözden kaçırmamıza neden olmamalı. Çünkü asıl hedefimiz insanların beyinlerinde bir temizlik aktivitesi yapmak."

EFENDİOĞLU: KATI ATIKLARIN YÜZDE 1'İ TOPLANACAK

Sivil Yaşam Derneği Başkanı Enes Efendioğlu ise hareketin temelini, her yıl mayıs ayında bütün dünyada aynı anda gerçekleştirilen bir temizlik hareketi oluşturduğunu ifade etti. Dünya genelinde belirlenen alanlarda aynı anda bir sinerji oluşturacak şekilde bütün gönüllülerin biraraya gelerek çevre temizliği yaptığını dile getirdi.

Geçtiğimiz sene 112 ülkede temizlik hareketi yapıldığını hatırlatan Efendioğlu, "Türkiye'deki temizlik hareketini de dernek olarak biz organize ettik. Bugün burada, dünyanın 112 ülkesinde temizlik aktivitelerini koordine eden sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getirdik. Bu konferans içindeki en önemli noktalardan bir tanesi 2018 stratejisidir. 2018 yılında Let's Do It Hareketi bütün dünyadaki ülkelerin hepsinde katı atıkların yüzde 1'ini bütün gönüllüleri ile beraber toplamayı hedefliyor. Bu amaçla oratya konulan yol haritası bugün katılımcı kuruluşlarla paylaşılacak." diye konuştu.
CİHAN
29 Ocak 2016 11:55
DİĞER HABERLER