İstanbul Boğazı'ndaki üçüncü köprü; Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün açıldı. Köprü için yapımcı iki şirkete her gün 135 bin araç garantisi verildi. Bu rakam yakalanamazsa, kalan fark devlet kasasından ödenecek.
3. Köprü açıldı, ay sonuna kadar ücretsiz
İstanbul'un kuzeyindeki son orman alanları ile su havzalarında tahribata yol açan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu bugün devletin zirvesinin katılımıyla gerçekleştirilen törenle açıldı.
Kentin son ormanlarına da bir hançer gibi saplanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun yapımı yaklaşık 3 milyar dolara mal oldu. Köprüden geçiş ücreti, birinci sınıf araçlar için 9,90 lira olarak açıklandı. Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, köprüden geçişin 31 Ağustos'un gecesine kadar ücretsiz olacağını söyledi.
Başbakan: Kamyon, otobüs ve tırların şehir içine giremeyecek
Başbakan Binali Yıldırım, açılış konuşmasında yarından itibaren kamyon, otobüs ve tırların şehir içine giremeyeceğini söyledi.
Yıldırım, "Yavuz Sultan Selim geliyor. Bugün 26 Ağustos, Gazi Mustafa Kemal'in büyük taaruza başladığı günün yıldönümü. Bugün günlerden Türk'ün gücünün tüm dünyaya gösterildiği gündür. Bugün aynı zamanda Fırat Kaplanı'nın başarısının günüdür. 29 Mayıs 2013'te bu köprünün temelini attık. Bu köprüyü yapmaya karar verirken Cumhurbaşkanımızla üzerinde çok düşündük. En az üç ay güzergahları inceledik" dedi.
"YARINDAN SONRA OTOBÜSLER ŞEHİR İÇİNE GİREMEYECEK"
Yıldırım, "Sonunda en doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde, Karadeniz'in girişinde, bu tarihi eseri, bu mühendislik harikasını İstanbul'a hediye etmenin keyfini yaşıyoruz. Bu köprü tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete geçecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, TIR'lar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek"
Erdoğan: 31 Ağustos'a kadar köprü ücretsiz olacak.
İstanbul’umuza, ülkemize, milletimize Avrupa ve Asya kıtalarına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Proje hazırlanmasından inşasına kadar emeği geçen bakanlarımızı, bürokratlarımızı, mühendislerimizi, işçilerimizi özellikle tebrik ediyorum.
Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Yavuz Sultan Selim Köprüsü için Mart 2016'da kaleme aldığı "Bir tabliye kaç ayıp örter" başlıklı yazısında, "Ne de olsa 59 m. ile dünyanın en geniş köprüsü. Yatırım tutarı 2 milyar 446 milyon 377 bin dolar.
Devletin, Hazine üzerinden iki şirkete yüz milyonlarca dolar taahüt ettiğini yazan Toker, "3. köprü ile otoyol inşaatı bittiğinde, araç başına 3 USD olmak üzere, her gün 135 bin aracın geçeceği garanti edildi. Günde en az 405 bin dolar. Yılda 148 milyon dolar. İşletme süresi olan 10 yılda da yaklaşık 1.5 milyar" ifadelerini kullanmıştı.
Günlük 135 bin araç garantisi yakalanamazsa her araç için devlet firmaya 3 dolar ödeyecek!