Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Elif Dağlı, öldüren, öldürdüğü 60 yıldır bilinen, buna rağmen yasal olarak satılan dünyadaki bu tek ürünün Türkiye'de yasa dışı ilan edilme zamanının geldiğini söyledi.
Şişli'deki Hilton Otel'de ''31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'' dolayısıyla yapılan toplantıda konuşan Dağlı, tütün tüketimine karşı alınan önlemlerin önemli bir noktaya ulaştığını, fakat bunların yeterli olmadığını bildirdi.
Dağlı, tütün ürünlerinin sunumuyla ilgili sıkıntılarının devam ettiğini vurgulayarak, ''Sigara paketleri Temmuz ayı başında satış noktalarında görünemez hale gelecek. Ancak bunun denetlenmesi lazım. Kanundaki 'işletme dışında' ibaresinin kaldırılması lazım. Çünkü sigara endüstrisi sigarayı işletme içinde görünür halde tutmak için elinden geleni yapıyor'' dedi.
Katkı maddeli sigaraların gençleri sigaraya teşvik ettiğini kaydeden Dağlı, şunları söyledi:
''Tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması için çeşitli yasalar çıkartılırken, bu yasaların virgülüyle, kelimesiyle, cümleleriyle oynayarak kullanılmaz hale getirmeye ve bütün yasaların ihlalini sağlamaya çalışan bir sigara endüstrisine karşı biz şuna karar verdik; Öldüren, öldürdüğü 60 yıldır bilinen, buna rağmen yasal olarak satılan dünyadaki bu tek ürünün Türkiye'de yasa dışı ilan edilme zamanı gelmiştir. Daha fazla yasayla tüketimin azaltılması, bütün hekimlerin yoğun bakımlarda hastaları kurtarmak için yaptıkları mücadelelerin yanı sıra hala satışına izin verilmesi akıl almaz bir durumdur.
2023 yılında Türkiye'de tütün ürünlerinin yasa dışı ilan edilmesi ve aynen Finlandiya gibi ülkelerde olduğu gibi, bugünlerden hedeflenmiş olan tarihin belirlenerek ona doğru hızla çalışılması gerektiği inancındayız. Biz tütün ürünlerinin 2023'e doğru yasa dışı ilan edilmesi için bilim çalışmalarına şimdiden başladık.''
İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mecit Alemdar da, İstanbul'da sigara denetimlerini anlattı. Alemdar, denetimlerde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Bu yılın Ocak ve Şubat aylarında toplam 26 bin 622 yer denetlendi. Bunlardan 25 bin 545 uygun ve 1177 de uygun olmayan işletme tespit edildi. İhlal oranı yüzde 3,5 civarında görülmekte. Mart ve Nisan aylarında 36 bin 556 işletme denetlendi. 35 bin 385 uygun, 1171 uygun olmayan yer tespit edildi. Geçen yılın 19 Temmuz'undan bugüne toplamda 203 bin 604 yer denetlendi. Uygun olanların sayısı 196 bin 120, uygun olmayanların sayısı ise 7 bin 84 olarak belirlendi.''
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği adına Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hilal Özcebe de, Dumansız Hava Sahası uygulaması için 8 ildeki 151 kurumda değerlendirme yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:
''Kafe, pastahane ve kahvehanelerin yüzde 55'inde, lokantaların yüzde 31'inde, bar ve içkili lokantaların yüzde 62'sinde kapalı ortam hava kalitesinde düzelme olmuş. Yani havada bir temizlenme söz konusu. Bu yeterli mi? Bu azalma beklenen düzeyde değil, daha da fazla düzelmesini bekliyoruz.''
Özcebe, alınan önlemler sonucunda sigara satışlarının 2010 yılında bir önceki yıla göre 675 milyon paket azaldığını söyledi.
-KÜÇÜK RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN 2023 PROJESİ-
Çocuk Göğüs Hastalıkları Derneği'nden Doç. Dr. Bülent Karadağ ile bir açıklama yapan solunum rahatsızlığı bulunan küçük Recep Tayyip Erdoğan da, babasının da, bir dönem sigara tiryakisi olduğunu, fakat kendi hastalığından sonra sigarayı bıraktığını kaydetti.
Büyüklerin sigarayı bırakmak için çocuklarının ölümcül hastalıklara yakalanmasını beklememeleri gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını dört gözle bekliyorum. Ben o zaman 24 yaşında olacağım. Cumhuriyetimden beklentilerim var. Sigara dumanı hastalığımı artırıyor. Öğrendim ki sigarayı satanlar hastalık yaptığını biliyormuş ama yine satıyorlarmış. Ben genç Recep Tayyip Erdoğan, öldüren, hastalandıran ve buna rağmen şu anda satılan bir ürünün 2023'te yasa dışı olmasını hedefliyorum.''
(SRK-NER-ÇAL)31.05.2011 14:48:58