400 alim İstanbul'da buluşuyor

400 alim İstanbul'da buluşuyor
400 alim 10. Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu'nda bir araya gelecek

Farklı dinlerden 40 ülkeden 400 alim, "Peygamberliğin" insanlığa getirdiği saadeti konuşmak üzere 22-24 Eylül tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirelecek "10. Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu"nda bir araya gelecek.
               
Sempozyum koordinatörü Said Yüce, İstanbul İlim ve Kültür Vakfınca düzenlenen sempozyumun açılışının 22 Eylül'de Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacağını söyledi.
               
Yüce, "Hakikat Arayışında Nübüvvetin Yeri ve Rolü: Risale-i Nur Perspektifi" ana başlığıyla düzenlenecek sempozyumda dünyada meydana gelen olumsuzluklarda ve ebedi saadetin kazanılması yolunda insanlığın ilahi rehberliğe olan ihtiyacının ele alınacağını dile getirerek, insan aklının sınırlı olduğu ve çeşitli yönlendirmelere maruz kaldığı için, doğruyu bulmada tek başına yeterli olamadığını kaydetti.
               
Allah'ın insanın doğruyu seçmesinde yol göstermesinin insanlığı yanlışlardan koruduğunu, insanlık tarihi incelendiğinde bu tür rehberliklerin peygamberler tarafından temsil edildiğinin görüldüğünü anlatan Yüce, her insanın merakla etrafına baktığında kendisinin dünyaya gönderilmesinin bir tesadüf olamayacağını anlayacağını ifade etti.
             
Yüce, insanoğlunun var olduğu günden beri "Bu alemi ve beni yaratan birisi olmalı, niçin beni yarattı ve bu dünyaya gönderdi, benden ne istiyor, buradan sonra gidilecek bir yer var mı?" gibi birçok soruya kendi aklıyla tatminkar cevap bulamadığına işaret ederek, bu yüzden dünyanın peygambersiz olamayacağını, bütün peygamberlerin insanları Allah'ın birliğine ve aynı iman esaslarına davet ettiğini bildirdi.
               
Sempozyumda bu yıl Mısır'dan Amerika'ya, Rusya'dan Yemen'e, Endonezya'dan İngiltere'ye kadar birçok ülkeden katılımcıların tebliğleriyle "Peygamberlik" konusunu çeşitli yönleriyle ele alacağını aktaran Yüce, "Dünyanın birçok ülkesinden katılan yüzlerce bilim adamı, alim 3 gün boyunca Peygamberliğin insanlığa getirdiği saadeti konuşacak. Ayrıca Bediüzzaman Said Nursi'nin hayattaki talebeleri de sempozyuma iştirak edecek. Tebliğciler farklı dinlerden. Budist de var Hristiyan da Musevi de" diye konuştu.
               
BÜTÜN KONULAR PEYGAMBERLİK ÜZERİNE
               
Tebliğlerin İngilizce, Arapça ve Türkçe simultane çeviriyle sunulacağı sempozyumda, 3 gün boyunca "peygamberlik" konusu farklı bakış açılarıyla masaya yatırılacak.
               
Sempozyumda, Filipinler Mindanao Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Panda, Mısır Ezher Üniversitesi'nden Prof. Dr. Muhammed Hüseyn Musa Al Gazali, Amerika Katolik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Wilhelmus Valkenberg, İngiltere Manchester Üniversitesi'nden Prof. Dr. David Law, Hindistan Darul Huda İslam Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bahauddeen Muhammed Nadwi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, Cezayir Vahran Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süleyman Aşrati ile Vatikan Arap ve İslam Çalışmaları Papalık Enstitüsü'nden Prof. Dr. Valentino Cottini gibi ilim adamları oturum başkanlığı yapacak.
               
Oturumların Wow Otel'de yapılacağı sempozyumda, "Nübüvvet nedir, nasıl tarif edilmelidir? "İnsanlık niçin peygamberlere muhtaçtır?", "Kuran-ı Kerim'deki peygamber kıssalarından alınması gereken dersler nelerdir?", "Peygamberlerin ana ve ortak mesajları nelerdir?" "Dini ve felsefi geleneklerin nübüvvet, vahiy ve rehberlik anlayışları arasındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir?", "Peygamberlerin güvenirliliği, masumiyeti ve örnek insan oluşları nasıldır?", "Said Nursi'nin nübüvveti izahı diğer filozof, teolog ve mutasavvıfların yaklaşımından farklı mıdır?" gibi konu başlıkları ele alınacak.
               
Sempozyum, 24 Eylül'de sona erecek.

AA

20 Eylül 2013 12:21
DİĞER HABERLER