Yüzeyi 50 santim buz tutan Türkiye'nin hızlı akan nehri olan Çoruh'ta Atakan'ı arıyorlar
Erzurum'un İspir İlçesi'nde yüzeyi buz tutan Çoruh Nehri'ne düşen 11 yaşındaki Atakan Zor, tüm arama çalışmalarına rağmen bulunamadı. Erzurum AFAD ve Rize Emniyet Müdürlüğü'nün balık adamları görevi, Ankara'dan gelen Jandama Arama Kurtarma'ya (JAK) bıraktı. JAK'ın balık adamları, yüzeyi 50 santim buz tutan Türkiye'nin hızlı akan nehri olan Çoruh'ta Atakan'ı bulmak için olağan üstü çaba harcıyor.
İspir'de 26 Ocak günü saat 15.00 sıralarında devriye gezen polisler 25 Şubat İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi Atakan Zor'u Çoruh Nehri üzerinde buza tutunmuş olarak gördü.
Bölgede bulunanlarla birlikte olay yerine koşan polisler, Atakan'ı ip atarak kıyıya çekmek istedi. Ancak, elleri soğuktan etkilenen çocuk ipe tutunamayınca akıntıya kapılarak gözden kayboldu. Erzurum'dan İspir'e giden Arama Kurtarma Birlik (AFAD) Müdürü Zafer Özcan yönetimindeki balık adamlar hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü ve yüzeyi buzla kaplı Çoruh Nehri'nde yaptığı aramalardan sonuç alamadı. Yaşamından ümit kesilen Atakan'ı bulmak için bölgede çalışmalarını sürdüren AFAD'ın balık adamlarına Rize'den Deniz Polisi sualtı ekibi destek verdi. Sibirya soğuklarının kasıp kavurduğu bölgede Çoruh Nehri'nin yüzeyindeki buzun özellikle geceleri giderek kalınlaşması çalışmaları oldukça zorlaştırdı.
AFAD ve Deniz Polis çalışmalarını, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Ankara'dan Atakan için gönderdiği özel arama ekibine bıraktı. JAK timin balık adamları nehir üzerindeki buzları kazmalarla kırarak ilerliyor. Bir yandan buz öte yandan soğukla mücadele eden JAK timleri, talihsiz çocuğu bulmak için insanüstü çaba sarf ediyor.
Zodyak botlar ile nehri tarayan JAK timleri, balık adamlar ile de buz altında Zor’u arıyor. Hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü bölgede zamana karşı inanılmaz bir mücadele veriliyor. Çoruh’ta tüm güvenlik önlemlerini almalarına rağmen buz gibi suda özellikle hipoderm (alt deri) tehlikesi yaşayan balık adamlar su altında en fazla 12 dakika kalabiliyor. Bbotlara çıkarak bir süre ısınan ve dinlenen balık adamlar hava kararıncaya kadar arama ve tarama çalışmalarını sürdürüyorlar.
Olayın ilk gününden itibaren arama çalışmalarını nehir kıyısında acılı gözlerle izleyen iki çocuk babası Yunus Zor, “Günler bir su gibi geçti ama evladım hala bulunamadı. Bir kızım, bir oğlum vardı, oğlum şu an kapımın önünden geçen bu nehrin bir yerinde. Bu sadece kader olamaz, tedbirsizlik var. Oğlum belki de asma köprüden aşağı düştü. Hiç kimse buraya nasıl geldiğini bilmiyor. Canım yanıyor ve ben hiçbir şey yapamıyorum" diye konuştu.
DHA