Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, son bir yılda çalışanların ve emeklilerin 50 temel gıda maddesinde satın alma gücünün düştüğünü belirterek, Türkiye, dünyanın en pahalı etini tüketen ülkeler arasına girdi. Halkın yüzde yetmişten fazlası yeterli ve dengeli beslenemiyor. Yanlış tarım ve gıda politikaları tüketicileri açlığa mahkum etti." dedi.
Temmuz 2015 ayından itibaren çalışan memur ve işçiler ile emekli işçi ve memurların maaşlarına yapılan zamların, çalışanları ve emeklileri gıda enflasyonu altında ezilmekten kurtaramadığını ifade eden THD Başkanı Çakar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "çalışan ve emekli olan memur ve işçilerin ücretlerine yapılan zamlarla onları enflasyona ezdirmedik" sözünün aksine son bir yılda gıda enflasyonunun çalışanları ve emeklileri ezip geçtiğini vurguladı.
Çakar, "Temmuz 2014 sonu ile Temmuz 2015 sonu itibariyle son bir yıllık dönemde çalışan tüm memur ve memur emeklileri ile emekli öğretmen ve emekli işçilerin 50 temel gıda maddesinde, çalışan asgari ücretli işçinin ise 31 temel gıda maddelerinde satın alma güçleri düşmüş ve gıda enflasyonu altında ezilmişlerdir. Temmuz 2014-Temmuz 2015 sonu itibariyle gıda fiyatlarındaki artış yüzdesine TÜİK verilerini dikkate alarak şöyle örnek verebiliriz: mercimekte yüzde 43.83, dana etinde yüzde 27.98, balıkta yüzde 21.65, zeytinyağında yüzde 85.33, çayda yüzde 16.65, kuru soğanda yüzde 19.90, yeşil soğanda yüzde 29.01, limonda yüzde 33.07, üzümde yüzde 19.95, fındık içinde yüzde 81.60, yer fıstığında yüzde 56.12 artış olmuştur. Temmuz 2014-Temmuz 2015 sonu itibariyle 12 aylık ortalama gıda fiyatı artışı yüzde 14.59 olmuştur. Aynı dönemde kamuda çalışan memurlar ile memur, öğretmen ve işçi emeklilerinin maaşlarındaki artış oranı yüzde 8'i bile bulmamıştır. Asgari ücretle çalışanların maaşlarında ise yüzde 12.29 artış olmuştur. " izahında bulundu.
"TARIM VE GIDA POLİTİKALARA DOĞRU ÇİZGİYE OTURTULMALIDIR"
Özellikle nüfusun ezici çoğunluğunun yeterli ve dengeli beslenemediğine işaret eden Çakar, şöyle devam etti: "Zaten, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan tüketiciler en zorunlu ve temel ihtiyaçları olan gıda harcamalarından keserek, diğer zorunlu harcamaları olan kira, ulaşım, yakıt, elektrik, su, çocukların eğitim giderlerini karşılamaktadırlar. Bugün, Türkiye tarım ve hayvancılığa uygun çok önemli bir coğrafyada bulunmasına rağmen, uygulanan yanlış tarım ve gıda politikaları nedeniyle, gıda fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler arasına girmiştir. Ülkemizde insan onuruna aykırı, halkın ezici çoğunluğunun yararına olmayan belli bir azınlığın çıkarını gözeten tarım ve gıda politikası uygulanmaktadır. Yanlış tarım ve gıda politikaları tüketicileri açlığa mahkûm etmiştir. Bu durum sürdürülebilir değildir. Türkiye her geçen gün bu anlamda daha da kötüye gitmektedir. Bir an önce, tarım ve gıdadaki bu yanlış politikalar durdurulmalıdır. Yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayanların durumu dikkate alınarak tarım ve gıda politikaları doğru bir çizgiye oturtulmalıdır."
Çakar sözlerinin sonunda, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayanların insan onuruna uygun olarak satın alma güçlerini yükseltecek şekilde gerekli tüm ekonomik ve sosyal önlemlerin alınmasını talep etti. CİHAN