Naksan yok pahasına peşkeş çekildi, sahipleri satışın iptalini istedi

Erdoğan Rejimi tarafından el konulan ve kanunlara aykırı bir şekilde satış yolu ile elden çıkarılmak istenen Naksan Holding’in satışına sahipleri itiraz etti. Ailenin avukatları satışa itiraz için dava açarken, kamunun da büyük zarara uğratıldığının altını çizdi.

Türkiye ağır bir ekonomik krizden geçerken Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle Türkiye’nin gözbebeği denebilecek şirketler yok pahasına yandaşlara peşkeş çekiliyor. Son olarak Naksan Holding’e ait sadece arazisine 120 milyon dolar paha biçilen Naksan Plastik sadece 92 milyon dolara satıldı.

Türkiye’nin en büyük şirketlerinden olan ve binlerce kişiye istihdam sağlayan Naksan’a ait şirketin satışı TMSF tarafından yapıldı.

İhale süreci şaibeli bulunan satışta usulüne uygun çağrı yapılmadı, ihale salonuna Naksan’ın asıl sahibi olan Nakiboğlu ailesinin avukatları alınmadı.

1.17 milyar TL (86 milyon dolar) muhammen bedelle satışa çıkarılan şirket ve taşınmazları için yapılan ihaleye 3 teklif geldi. Bu tekliflerden Yapı&Yapı isimli şirketin 91 milyon dolarlık teklifi kabul edilerek süratle satış gerçekleştirildi. TMSF’nin de satışa dakikalar içinde onay verdiği görüldü. Ancak satışla ilgili son kararı Rekabet Kurulu verecek. Diğer yandan hukuksuzca el konulan şirketlerin AKP’ye yakın kişilere el altından, çok ucuza, paravan şirketler aracılığıyla satıldığı uzun süredir biliniyor.

ARAZİSİ 120 MİLYON DOLAR, MAKİNE YATIRIMI 300 MİLYON DOLAR

Naksan Holding’e ait satışı gerçekleştirilen Naksan Plastik’in arazisi çok değerli görülüyor. 538 bin metrekare arsası olan ve bu arsanın 400 bin metrekaresi kapalı alan fabrikadan oluşan şirketin sadece son teknoloji makine yatırımının 300 milyon dolara yenilendiği ifade ediliyor. Arsasına da 120 milyon dolar değer biçildiği bildiriliyor. Dolayısıyla yangından mal kaçırırcasına yapılan bu satışta büyük bir servet transferi yapıldığı açık olarak görülüyor.
  
KAYYIMA RAĞMEN KAR EDİYOR

Asıl sahiplerinden alınan ve kayyım yönetimine devredilen Naksan Plastik, bu süreçte kar elde etmeye devam etti. İddialara göre kayyımların keyfi yönetimleri ve kadrolaşmalarına rağmen alanında iddialı olan plastik şirketinin sadece 2019 yılında 200 milyon lira kâr elde ettiği TMSF kayıtlarında görülebiliyor. Oldukça kârlı olan şirketin oldu bittiyle satılması dikkati çekiyor.

EL KOYMA KARARINI YARGITAY ONAMADI, SATIŞ YAPILAMAZ

Diğer yandan satış süreci de sonucu kadar şaibeli ve hukuksuz olarak gerçekleşti. Öncelikle şirkete el konulması kararı hukuken kesinleşmiş değil. Yerel mahkemenin verdiği müsadere kararı Yargıtay tarafından henüz onaylanmadı. Dolayısıyla kanunen bu satışın gerçekleşmesi mümkün değil. 

TAPULAR ÇEKYA BANKASI’NDA İPOTEKLİ 
Bir diğer nokta ise satışın uluslararası boyutu. Naksan Plastik’in daha önce Adularya Enerji’ye kefil (garantör) olmasıyla Çekya Export Bank’tan çekilen 485 milyon Euroluk borca karşı ipoteği bulunuyor. Tapuları bu bankaya ipotekli olan şirketi üzerine alan Yapı-En şirketinin otomatikman bu borcu da üstlendiği, bu borç ve ipotekle ilgili hukuki süreci anlaşmaya göre İngiltere ve Avusturya mahkemelerinin göreceği ifade ediliyor. Tapuları Çekya’daki bankada olan şirketi satın alan kişinin bu hülle satışı nasıl kabul ettireceği ise bilinmiyor.

15 Temmuz sonrası birçok aile ferdi hukuksuz şekilde tutuklanan Naksan’ın asıl sahibi Nakiboğlu ailesi ise hukuki mücadelesini sürdürüyor.

06 Ocak 2022 20:43
DİĞER HABERLER