Tolga Albay - İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 8 Eylül Perşembe günü 80. kez kapılarını açıyor. Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenecek törenle açılacak fuar 18 Eylül 2011'e kadar devam edecek.
Bu yıl 256'sı yabancı toplam bin 83 firmanın katıldığı fuarda, en geniş katılım partner ülke Avusturya tarafından gerçekleştiriliyor. 53 Avusturya ve 43 Çinli firmanın katılacağı fuarda Almanya, Romanya, Kuveyt, Endonezya, Ukrayna, Polonya, İran, Irak ve Slovenya da aktif katılım gösterecek.
Yaklaşık 1,5 milyon kişinin ziyaret etmesinin beklendiği fuara giriş ücretleri tam 2 lira, öğrenci 1 lira olarak belirlendi. Girişlerin kentkart kullanılarak yapılacağı fuar, ticaretin olduğu kadar kültür ve sanat buluşmalarının da merkezi olacak.
-PARTNER ÜLKE AVUSTURYA-
Fuarda bu yıl ilk kez hayata geçirilen partner ülke uygulaması kapsamında Avusturya ilk partner ülke olarak geniş etkinliklerle fuara katılım gösterecek.
Avusturya Ekonomi, Aile ve Gençlik Federal Bakanı Reinhold Mitterlehner, Viyana Eyalet Bakanı Stadtrat Dr. Michael Ludwig ile Türk kökenli iki Avusturya milletvekilinin de katılacağı fuarda, 600 meterakarelik Avusturya stantı kurulacak.
Fuar kapsamında Avusturya'nın ticaret müşavirliklerinin şehircilik, mimarlık, çevre ve teknolojileri ile turizm alanlarında dört toplantı yapacak, AB üyesi ülkelerin Türkiye'deki ekonomiyle ilgili temsilcileri biraraya gelecek, ayrıca Avusturya, Almanya ve İsviçre'den iş dünyası temsilcileri de fuar kapsamında İzmir'de bir araya gelecek.
Avusturya'nın partner ülke katılımı kapsamında fuar dışında da bazı etkinlikler düzenleyeceği öğrenildi. Bu kapsamda kazıları Avusturya tarafından yürütülen Efes Antik Kenti'nde klasik müzik konseri düzenlenmesi, Swiss Otel Grand Efes'te Avusturya Mutfağı'nın tanıtılacağı bir etkinlik yapılması, ayrıca Avusturya'da yaşayan Türklerle ilgili bir fotoğraf sergisinin de gösterime açılması planlanıyor.
2005 yılından bu yana sürdürülen ''Onur Konuğu İl'' uygulamasında bu yıl fuara konuk olacak kent ise Denizli olacak.
İzmir'den sonra Ege Bölgesi'nin en büyük ikinci kenti olan Denizli, 80. İEF'de sanayi ve ticaretinin yanı sıra tarihsel zenginlikleri, yöresel kültürü, yemekleri, el sanatları, örf, adetleri ve diğer tüm yönleriyle, kendisini tanıtma ve sergileme olanağını bulacak.
Öte yandan fuarın bu yılki teması olarak belirlenen ''Çevre ve Çevre Teknolojileri'' kapsamında 15, 16 ve 17 Eylülde Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde Çevre Zirvesi düzenlenecek. 3 gün sürecek zirvede geri kazanım stratejileri ve politikaları tartışılacak, sürdürülebilir bir yaşam ve çevre için şehirleri en az düzeyde kirletmenin yollarını tartışılacak.
-ÜNLÜ OYUNCULAR KATILIYOR-
80. İEF'de Atatürk Açık Hava Tiyatrosu'nda 10-13 Eylül'de ücretsiz konserler düzenlenecek. Yonca Gençlik Konserleri'nde bu yıl Grup 84, Grup Model, Ziynet Sali ve Hande Yener sahne alacak.
Fuar kapsamında düzenlenen Sinema Burada Festivali ise bu yıl 11'inci yılını kutlayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen festivalin bu yılki onur konukları Perran Kutman ve Engin Çağlar, genç oyuncu konukları ise Melisa Sözen ve Mehmet Akif Alakurt olacak.
Fuar söyleşileri kapsamında ise ünlü oyuncular Tamer Karadağlı ve Volkan Severcan, İzmir Sanat Merkezi'nde sevenleriyle bir araya gelecek.
Fuar kapsamında bu yıl Tekne, Yat ve Denizcilik özel bölümünün üçüncüsü gerçekleştirilecek. Her yıl çeşitli deniz aktiviteleri ile düzenlenen Tekne, Yat ve Denizcilik özel bölümü sektörün önde gelen kuruluşları ve deniz tutkunlarını İzmir'e buluşturacak.
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin katkılarıyla İZFAŞ Atatürk Kupası Optimist Takım Yarışması organize edilecek. Yarışlar 17-18 Eylül'de Karşıyaka Yelken Kulübünde gerçekleştirilecek.
Geçtiğimiz yıllarda Dünya Mutfakları Festivali olarak düzenlenen etkinlik bu yıl Yöresel Lezzetler Festivali olarak düzenlenecek. Yöresel Lezzetler Festivali ile ulusal ve uluslararası lezzetler bir kez daha fuarda bir araya gelecek. Fuar süresince farklı ülke ve yörelerin mutfaklarının birbirinden lezzetli yemekleri tanıtılacak
-GELECEĞİ TARTIŞILIYOR-
Türkiye'deki tarım ve sanayi ürünlerinin tanıtımı amacıyla 1927 yılından bu yana düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarına ilginin yıllar geçtikçe azalması, fuarın geleceğine ilişkin tartışmaları da gündeme getirdi.
AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir iş dünyası temsilcileri, fuarın küreselleşen ekonomik yapıyla işlevini kaybetmeye başladığı, ihtisas fuarlarının gerisinde kaldığı ancak bir İzmir geleneği haline gelen fuarın vefa borcu ödenerek yaşatılması gerektiği görüşünde birleşiyorlar.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, fuarın Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınmasına ilk ivmeyi veren organizasyon olduğunu, o dönemde fuar kotasıyla ülkeye giren makinelerin Türk sanayisinin ilk makineleri olduğuna işaret etti.
İEF'nin halen dünyanın en büyük fuarları arasında olduğunu, fuarı ''ataların bir mirası'' olarak değerlendirdiklerini kaydeden Demirtaş şunları söyledi:
''Bu fuarı korumak, kollamak gözümüz gibi bakmak bizim ödevimiz. Artık dünyada genel ticaret fuarları, ihtisas fuarlarına göre büyük dezavantaj içinde. İhtisas fuarları daha çok ilgi çekiyor, devir ihtisas devri. Tüm bunların farkındayız. Ancak İEF'yi geleceğe taşımak için elimizden geleni yapacağız. Bu fuarı bir takım düzenlemelerle, örneğin sektörler bazında holler düzenleyerek veya bir tema etrafında etkinlikler düzenleyerek yaşatmak durumundayız. Her yıl İEF'nin fuar olma özelliği taşımadığı eleştirileri yapılır. Bu eleştiriler belli yönlerden haklı olmakla birlikte İEF, geleneksel olarak sadece bir ticari fuar değil sosyal, kültürel ve eğlence yönü olan çok yönlü bir organizasyondur. Bu böyle devam etmelidir.''
Fuara öncelikle İzmir ve Egeli firmalarının katılım göstermek durumunda olduğunu söyleyen Demirtaş, fuarın gelecekte katılımcılarının markalaşma ihtiyacına yanıt verecek şekilde yapılanması gerektiğini belirtti.
Demirtaş, ''Eskiden bir sanatçının dahi marka olması için İEF'de yer alması lazımdı. Yine biz aynı günlere dönme konusunda çaba göstermeye devam etmek durumundayız'' diye konuştu.
-EXPO 2020 VE İEF-
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar 80 yıllık süreçte ekonomik şartların büyük ölçüde değiştiğini son 10-15 yılda fuarcılık sektörünün ihtisas fuarcılığına kaymasıyla İEF'in fuarcılık işlevinin zayıfladığını belirtti.
İEF'nin İzmir ve Türkiye'de fuarcılığın oluşumunda büyük payının bulunduğunu, bundan sonraki dönemde ise İzmir Fuarı'nın görevinin değişeceğine inandığını dile getiren Yorgancılar, fuarın kentin turizm ihtiyaçlarına yanıt verebilecek potansiyelini devam ettirebileceğini anlattı
Yorgancılar, ''Yapım çalışmaları süren yeni fuar alanının tamamlanması sonrası bu konuda değişiklikler gündeme gelecektir. İzmir, yılda 30-35 ihtisas fuarının yapıldığı bir merkez konumuna gelecektir. Bunun bölge sanayisi için tetikleyici bir unsur olacağını düşünüyorum. İEF'nin ise kente turizm açısından önemli katkılarının olabileceğini düşünüyorum'' dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, İEF'nin İzmir'in adının dünyada duyurulması anlamında yıllardır önemli bir görevi yerine getirdiğini, ancak günümüzde hedeflere odaklı bir avantaj sağlayamaz hale geldiğini ifade etti.
Fuarın bir marka olarak uzun yıllar devam edeceğine inandığını, önümüzdeki dönemde bir farklılaşma olacağını tahmin ettiklerini ifade eden Türkmenoğlu, bu yıl Avusturya'nın partner ülke olmasının fuarın eski bilinirliğine ulaşmasında etkili olacağına inandığını dile getirdi.
-EXPO 2020 VE İEF-
İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, fuarın EXPO 2020'ye aday olan İzmir için artık daha önemli olduğunu, bu platformun EXPO 2020 için en iyi şekilde kullanılabilir hale gelmesi gerektiğini söyledi.
Uluslararası Sergiler Bürosu üyesi ülkelerden bakan, başbakan ve delegelerin İEF organizasyonlarına davet edilmesi gerektiğini ifade eden Kestelli, şöyle konuştu:
''Özellikle yeni fuar alanın da yapılacak olması ile birlikte İEF için yeni bir kimlik ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Kısa, orta ve uzun vadeli yeni bir planlama yapılmalı. İEF şu anki haliyle 1.5 milyon nihai tüketiciye hitap eden dev bir pazar. Bu pazarı markaların hatta dünya markalarının iyi değerlendirmesini sağlamak İEF'ye yeni bir boyut ve vizyon kazandıracaktır. İEF'yi kaybetmemeliyiz, tam tersine nasıl dönüştürürüz diye üzerinde kentlilerin en çok düşünmesi gereken konulardan birisi olduğuna inanıyorum. Ayrıca kültür sanat organizasyonları ve uluslararası etkinliklerle mutlaka desteklenmeli. Bu konuda yapılacak her türlü planlama ve çalışmaya katkı sağlamaya hazırız.''
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Yılmaz Temizocak da fuarın İzmir'in simgesi haline geldiğini, kentin İEF'nin geleceğini etraflıca düşünmek ve karar vermek durumunda olduğunu belirterek, ''EXPO'ya aday olduğunu söyleyen bir kentin aynı amaç kapsamında düzenlenen İEF gibi organizasyonu elinden bırakmaması gerekiyor'' dedi.
(TLA-BAH-BŞK-NİF)07.09.2011 12:18:18