AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır: Bu sürecin devamına ihtiyacımız var

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır: Bu sürecin devamına ihtiyacımız var
ADANA (CİHAN)- Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB sürecinin Türkiye'nin demokrasisi, insan hakları, temel hak ve özgürlükleri yanı sıra çevre, gıda ve eğitim konularında da katkılar sağladığını söyledi. Bozkır, "Ülkenin seviyesini artırmak, çocuklarımızın iyi güzel bir Türkiye yaşaması bakımından bu sürecin devamına gerçekten ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye'de şu anda 104 bin sivil toplum kuruşu (STK) bulunduğunu söyledi. Cumhuriyet tarihinin en yüksek sivil toplum kuruluşu sayısına ulaşmaktan büyük memnunluk duyduğunu belirten Bozkır, "Benim yaşımda olanlar çok daha iyi hatırlayacaktır. Türkiye nerelerden nereye geldi. Bu toplantı bunun en güzel örneklerinden birisini teşkil ediyor. 1980'li yıllarda 50 STK'sı olmayan Türkiye'den bugün 104 bin kuruluşumuzun olduğu bir noktaya gelmek, gerçekten demokrasimizin de bir teminatı. Çünkü STK fikrini ifade eden, öneriler sunan gerektiğinde tenkit eden, görüşler üreten en önemli unsurlardan bir tanesidir." dedi.

Adana'daki sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı, 'AB'ye üyelik süreci ve Türkiye'nin yeni AB stratejisi' konulu toplantı Sheraton Oteli'nde gerçekleşti. Organizasyona ev sahipliği yapan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, STK'ların geliştiği kadar ülkeler ve demokrasilerin de o oranda büyüdüğüne dikkat çekti. AB sürecinin Türkiye'nin demokrasisi, insan hakları, temel hak ve özgürlükleri, çevre, gıda ve eğitim konularına sağladığı katkıları hatırlatan Bozkır, "Fasıllar itibariyle tüm bu konulara şimdiye kadar ihtiyacı oldu, bundan sonra da ihtiyacı olacak. Ülkenin seviyesini artırmak, çocuklarımızın iyi güzel bir Türkiye yaşaması bakımından bu sürecin devamına gerçekten ihtiyacımız var." diye konuştu.

2002, 2014 yılları arasında Adana'da geliştirilen 822 projeye AB'den yaklaşık olarak 65 milyon Euro tutarında kaynak aktarıldığını ifade eden Volkan Bozkır, kentin imkanları göz önünde bulundurulduğunda rakamın çok küçük kaldığına dikkat çekti. Bozkır, şöyle devam etti: "Bugünkü toplantımızda sizlerle paylaşacağımız bilgilerle, bundan sonra kuracağımız mekanizmalarla bu rakamın 10 misline çıkması imkanları mevcut. Onun için projenin eğitimi, bunun nasıl sunulabileceği, hangi boş alanlara yönlendirilebileceği konusunda sizlere bilgiler paylaşacağız. AB sürecinde yararlanmakta olduğumuz Türkiye-AB Mali İşbirliği çerçevesinde çok önemli altyapı yatırımlarını hayata geçiriyoruz. Bu doğrultuda bölgenin çevre altyapısının güçlendirilmesi amacıyla geliştirilen toplam 43,6 milyon Avro bütçeli 'Ceyhan Atıksu ve Yağmursuyu' ve 'Yedigöze Katı Atık Yönetimi' projeleri tamamlandığında Adanalı vatandaşlarımız AB standartlarında, çevreye duyarlı ve insan sağlığını ön planda tutan, modern tesislere kavuşacak. Adana, Ulusal Ajans tarafından yürütülen Erasmus programından da etkin bir şekilde yararlanıyor. Bugüne kadar 600 milyon Avro Türkiye katkı sağlandı. 400 bin insanımız bundan yararlandı. 300 bin vatandaşımız yurt dışına gitti. 2020 yılına kadar 500 bin insanımızı bundan yararlandıracağız. Erasmus Programı kapsamında desteklenen öğrenci değişimi programı vasıtasıyla Adana'daki üniversitelerimizden 3 binden fazla öğrencimiz ve akademisyenimiz AB ülkelerinde eğitim alma imkanı yakaladı. Bu rakamı da ben az buluyorum. Bu sayıyı önümüzdeki dönemde daha da artıracağız."

Bakan Bozkır'ın sunumundan sonra STK temsilcilerinin AB süreciyle ilgili görüşlerini dile getirdikleri toplantı basını kapalı devam etti. CİHAN
24 Mart 2015 17:02
DİĞER HABERLER