AB'den Çin'e ekonomik reform eleştirisi

AB'den Çin'e ekonomik reform eleştirisi
Avrupa Birliği'nin Çin'deki Ticaret Odası yayınladığı raporda, Çin'in ekonomik reformlarında yavaş ilerlediğini, bazı sanayi dallarında ise korumacılığı azaltması gerektiğini vurguladı.

Pekin'de yılık yayımlanan 'Position Paper 2015-2016' raporunda, Çin'e yönelik eleştiri ve öneriler yer aldı. Raporla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan AB'nin Çin'deki Ticaret Odası Başkanı Jörg Wuttke, Çinli liderlerin, büyümede yavaşlayan ekonomilerinde yumuşak iniş yapma istemeleri halinde, ekonomideki geciken reformları izlemeleri gerektiğini söyledi. Wuttke konuşmasında Çinli liderlerin, şu ana kadar piyasaya daha fazla özgürlük, yasal sistemini elden geçirme ve ekonomik kısıtlamaları gevşetme gibi diğer hamleleri yapma noktasında verdikleri sözleri yerine getirmediğini vurguladı.

ESKİ ARAÇLAR ARTIK İŞE YARAMIYOR

Çin hükümetinin ekonomik reformlar konusunda aciliyet duygusuna sahip olması gerektiğine de değinen AB'li yetkili, 'ekonomiyi canlandırmak için yatırımları pompalama gibi eski araçların artık çalışmadığını' belirterek, Çin'den bunu değiştirme cesareti olup olmadığını sordu.

Wuttke, AB Ticaret Odası'nın Haziranda yayımladığı ankette, otomotivden, ilaç sektöründeki firmaların yüzde 20'sinin Çinli liderlerin reform yapmadığını, hatta bazı alanlarda gerilediğine inandıklarını belirtti. Ankete, yaklaşık bin 800 üyeden 500'ünün katıldığını kaydeden Wuttke, üyelerinden çoğunun büyüme beklentilerinde cansızlık olduğu ve maliyetleri düşürme yoluna gittiklerini ifade etti.

Yayımlanan raporda, Çinli liderlerin aralarında demiryolu teçhizat ile yasal endüstrilerdeki korumacılığı azaltması gerektiği vurgulandı. Raporda ayrıca, tüketici finansmanı, metaller ve madencilik sektörlerinin hala piyasa kısıtlamalarıyla karşı karşıya kaldığı ve erişimlerinin engellendiğine de dikkat çekildi. Raporda, Çin'in, yerel ve yerli şirketler için adil bir çalışma sahası oluşturmadan uzak olduğu da vurgulandı.

ULUSAL GÜVENLİK ÇIKMAZI

Bu yıl 15'incisi yayımlanan raporda dikkat çekilen bir başka konu da ulusal güvenlik sorunu oldu. Raporda, Çinli liderlerin, ulusal güvenlik ve siber güvenlik kanunlarını, ticarette belirsizliklere neden olan korumacılık hareketlerine öncü olarak kullandıkları belirtildi. Bunun da hükümete, belirsiz ve geniş ulusal güvenlik konularına dayalı dış pazar erişimine zarar seçeneğini bıraktığı kaydedildi.

Wuttke, işletmelerin kalan yüzde 10'unun da, hükümetin özellikle fikri mülkiyet hakkı koruma konusunda çalışma ortamını geliştirdiğini söylediğini dile getirdi. Şirketlerin ayrıca, tedarikçiler ve şirketler arasındaki tırmanan borçlardan endişe duyduklarını; ancak bunların üyelerini henüz vurmadığını aktardı.

Raporda ayrıca, hükümetin internet hızı ve erişimine yönelik kontrolünün halen büyük engel teşkil ettiği ifade edildi.

Wuttke, geçen ay, Tianjin'deki kimyasal deposunda oluşan dev patlamayla ilgili olarak da bu kadar çok kimyasalın nasıl olur da bir yerde depolandığını anlayamadıklarını ifade etti.

'Position Paper', 51 üyeyle 2000 yılında kurulan birliğin bin 800 üyesinin yaklaşık 800 tavsiyesini doğrudan Çin hükümetine sunuyor. CİHAN
09 Eylül 2015 09:41
DİĞER HABERLER