AB’li vekiller Andrew Duff ve Marietje Schaake, Türkiye’nin kullandığı AB fonlarıyla ilgili yolsuzluk iddialarına ilişkin önergeyi AB Komisyonu’na sundu.
Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi iki siyasetçi, Türkiye’ye verilen AB fonlarının akıbetini sordu. AP Liberal Grup üyesi Hollanda milletvekili Marietje Schaake ile İngiliz milletvekili Andrew Duff, yürütme organı AB Komisyonu’na yolsuzluk iddialarına dair bir soru önergesi verdi. 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonları gölgesinde geçen mahalli seçimlerin ardından gündeme getirilmesi dikkat çeken önergede, Erasmus fonlarına yönelik başlatılan soruşturmayla ilgili gelişmeler soruluyor. Türkiye’ye verilen diğer AB fonlarına ilişkin de herhangi bir usulsüzlük ya da yolsuzluk yapıldığına dair endişeler olup olmadığı gündeme getiriliyor.
Aralıktan bu yana yaşananların hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı konusunda Türk toplumunda derin ayrışmaları gün yüzüne çıkardığına işaret eden iki Liberal parlamenter son mahalli seçimlerin hile iddiaları yüzünden lekelendiğini söyledi. Birçok üst düzey yetkilinin yolsuzluk skandalına bulaştığına işaret eden Duff ve Schaake Türkiye’nin AB üyeliği yolunda yapması gereken reformlar için Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) ve diğer fonlardan istifade ettiğine dikkat çekti. Mart ayında Erasmus programına ilişkin usulsüzlük iddiaları üzerine AB Komisyonu’nun bir denetleme süreci başlattığına işaret eden Liberal milletvekilleri cevaplanması talebiyle 7 soru sıraladı.
Erasmus fonlarına yönelik başlatılan soruşturmayla ilgili gelişmeleri soran önerge, Türkiye’ye verilen diğer AB fonlarına ilişkin de herhangi bir usulsüzlük ya da yolsuzluk yapıldığına dair endişeler olup olmadığını, Brüksel’in bütün AB fonlarının kullanımına yönelik herhangi bir denetleme süreci başlatıp başlatmayacağını gündeme getiriyor. AB fonlarındaki herhangi bir yolsuzluğun Türkiye’nin ulaşmaya çalıştığı demokratik hedeflerin tam tersi olduğuna işaret eden önerge, AB Komisyonu’nun ülkedeki mevcut durumu nasıl değerlendirdiğini de soruyor.
AB Komisyonu, 10 Nisan’da yaptığı açıklamada Erasmus’a ilişkin yapılan ilk incelemelerde herhangi bir usulsüzlüğe rastlamadığını ancak nihai karar için son raporu beklediğini açıklamıştı.
Zaman'ın haberine
göre, AB hükümetin 17 Aralık’tan bu yana yürüttüğü icraatlarını sert şekilde eleştiriyor. Bazı AP üyeleri üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapıyor. Ancak Fransa ve Rum Kesimi yüzünden müzakere süreci zaten donmuş bulunuyor.