Huzur ve istikrarı yakalayan Mardin'e iki yıl içinde 1 milyar 646 milyon 776 bin TL'lik yatırım yapıldı.
2011 sonunda bu rakamın 2 milyar 47 milyon TL'yi bulması bekleniyor. Ekonomik teşvik programı, Irak ve Suriye ile hızla geliştirilen ticari ilişkiler bu iki ülkeye sınır komşusu olan Mardin ekonomisini hareketlendirdi. 2010'un ilk 9 ayında Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde 30 fabrika açıldı. 2011 yılında 60 fabrika için yatırım başvurusu yapıldı. Yapılan ve yapılacak yatırımlar ardından Mardin'de 2 bin 834 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
2010'DA 400 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPILDI
Suriye ile vize uygulamasının kaldırılması, Irak ile ilişkilerin normale dönmesi de Mardin ekonomisine olumlu yansıdı. Mardin, son 9 ay içinde Suriye ve Irak'a 400 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. İldeki yatırım potansiyelini gören iş adamları Mardin'i mesken tuttu. Madin Valiliği, Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde yer kalmadığı için ikinci OSB için yer tahsisi etti. ALMANLARDAN 60 MİLYON EUROLUK YATIRIM Mardin'e yatırım için başvuran şirketler arasında Alman çelik devi Mannesman firması da yer alıyor. Türkiye'de Borusan Grubu'yla işbirliği yapan Alman firma, Türk ve İtalyan ortaklarla 60 milyon euroluk seramik fabrikası kurmaya hazırlanıyor. Bu yatırımın, yüzde 17'lik işsizlik oranı ile Türkiye'de 7'nci sırada bulunan olan Mardin`de yaklaşık bin 500 kişiye iş imkânı sağlaması bekleniyor. Almanların haricinde 2 tane yabancı enerji firması da 100 megavatlık enerji santrali kurmak için girişimde bulundu.
KALE GRUBU 25 MİLYON EUROLUK YATIRIM YAPIYOR
Türkiye'nin önde gelen firmalardan Kale gurubu da Mardin'de yatırım yapmak için harekete geçti. Kale Grubu, geçtiğimiz aylarda DİKA ve Mardin Valiliği ile görüşmeler yaptı. Görüşmelere Başkan Zeynep Bodur Okyay, Seramik Grup Başkanı Tarık Özçelik başta olmak üzere grubun üst düzey yöneticilerinden oluşan 17 kişi katıldı.
VALİ DURUER: TURİZMDEN SONRA SANAYİDE DE GELİŞİYORUZ
Mardin Valisi Hasan Duruer, son 2 yıl içinde Mardin'e yapılan ve yapılacak yatırımların genel toplamının 1 milyar 646 milyon 776 bin TL olduğunu söyledi. Vali Duruer, Organize Sanayi Bölgesi dahil olmak üzere Mardin genelinde 2011 yıl sonu itibari ile 2 milyar 47 milyon TL yatırım gerçekleştirileceğini ifade etti. Hükümetin yaptığı açılımın bölgeye hareket getirdiğini ifade eden Duruer, "Bölgedeki terör eylemlerinin bitirilmesi için ekonomik kalkınma gerekiyor. Ekonomik kalkınma da bu tür açılımlarla gerçekleşiyor. İşadamları, Irak ve Suriye ile ilişkilerin düzelmesi ve ticaret olanağının artması ile ertelenen yatırımları harekete geçirdi. OSB'ye daha önce Çin'den, Hollanda'dan yatırım yapıldı. Alman firması, Kale Gurubu şirketleri gibi birçok yerli yabancı şirket Mardin'e yatırım yapmak için geliyor. Almanların haricinde 2 tane enerji firması da Mardin'de 100 megavatlık enerji santralı kurmak için görüşmelerde bulunuyor. Yatırımcıların Mardin Organize Sanayi Bölgesi'ne olan ilgisi arttı. 9 ay içinde Irak ve Suriye'ye 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.” dedi.
"2 YILDA 8 OTELİN TEMELİ ATILDI"
Son bir yıl içerisinde resmi olarak 60, sözlü olarak 80 yatırımcının Mardin OSB'den arsa talebinde bulunduğunu vurgulayan Vali Duruer, şöyle devam etti: "Bu yıl toplam 94 fabrikanın bölgede faaliyete geçmesini bekliyoruz. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan tesislerde 3 bin civarında istihdam sağlanmaktadır. Diğer tesislerin de faaliyete geçmesi ile birlikte çalışan işçi sayısı 4 bin - 4 bin 500'ü geçecek. Mardin'de işsizlik oranı düşecek. Sanayi ile birlikte turizm yatırımlarında da önemli gelişmeler yaşanıyor. Mardin'de son iki yılda 8 adet otel inşaatının temeli atıldı. Mardin'de sadece turizmde iki yıl içinde 119 milyon 450 bin TL yatırım yapıldı. Bu otellerde yaklaşık bin kişi istihdam edilecek."
İKİNCİ OSB İÇİN YER TAHSİS ETTİK
Organize Sanayi Bölgesi'nde yer kalmadığı için ikinci Organize sanayi bölgesinin kurulması için 360 dönüm arazi tahsisi edildiğini anlatan Vali Duruer, "Yeni yatırım taleplerini bundan böyle ikinci bölgeye aktaracağız. Mardin, iki ülkeye sınır olması ve gümrük kapısının bulunmasının yanında altyapısı ile de avantajlı. Bölgeye doğalgaz geliyor. Ayrıca MOSB`nin 1 kilometre uzağında demir yolu hattı var. Yani buradan Türkiye`in her yerine ve yurt dışına rahatlı ulaşılabiliyor. Mardin'de yatırım yapacak olan herkese kolaylık sağlayacağız.” diye konuştu.
ENSARİ: TALEPLERİ KARŞILAYAMIYORUZ
Mardin Organize Sanayi Bölge Müdürü Abdullah Ensari ise Mardin'de yatırım taleplerinin Irak ve Suriye`ye ürün satmak isteyen şirketlerden geldiğini anlattı. 80 fabrikalık Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nin tamamen dolduğunu belirten Ensari, Mardin ilinde 2001 yılında ürün ihraç eden firma sayısı 77 olduğunu, 2006 yılında bu rakamın 121'e, 2007 yılında 127'ye çıktığını hatırlattı. Ensari, “ Serbest bölgenin de bulunduğu MOSB`in alanını genişletmek üzere ek arazi tahsisi talep ettik. Yeni yatırımları buraya yönlendireceğiz. Bugün Organize Sanayi Bölgemizde 62 adedi faaliyette, 6 adedi inşaatta, 17 adedi faaliyeti durdurulmuş ve 12 adedi proje safhasında olan toplam 96 adet tesis mevcut.” dedi 2010'un ilk 9 ayında Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde 30 fabrika açıldığını, 60 fabrika için arsa başvurusu yapıldığını belirten Abdullah Ensari, “Bize gelen talepleri karşılayamıyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde birçok firma Mardin'de yatırım yapmak için bize başvuruyor. İlimizdeki firmaların gerçekleştirdiği ihracat, geçen yıla oranla yüzde 32.3 oranında artış gösterdi.” diye konuştu.
CİHAN