Afyon'da kuraklık ekinleri vurdu; rekolte kaybından endişe ediliyor

Türkiye genelinde bazı bölgelerde yaşanan kuraklık Afyonkarahisar'da üreticileri tedirgin ediyor. Üreticiler, havaların yağışsız geçmesinden dolayı hububatta ciddi bir rekolte kaybı bekliyor. Ekili alanların yüzde 80'inde kuraklıktan dolayı ürünlerin kuruduğu, birkaç ay içerinde yağış olmazsa ürünlerin ölebileceği belirtiliyor.

Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, bazı bölgelerde olduğu gibi Afyonkarahisar'da da ciddi bir kuraklık yaşandığın, ürünlerin toprağın üzerine çıkamadığından ölmek üzere olduğunu söyledi. Yıldız, "Bizim için iklim çok önemlidir. Ancak, ekimin üzerinden iki ay geçmesine rağmen yağmur ve kar olmadığından toprak kendine gelemedi, canlanamadı. Don ve kırağıdan dolayı ürünler toprağın üzerine çıkamadı. Biz buna 'sakatlanma' diyoruz. Önümüzdeki aylarda ciddi bir yağış olmazsa, ürünlerin yüzde 80'ini ölür. Bu durumda buğday ekmek gerekiyor ancak şu anda mümkün değildir." dedi.

"Biz buna güz kurağı diyoruz." diyen Yıldız, "Bu yaz kurağından daha kötü olur. Yani şimdi ekini ektik ancak yağışsızlıktan dolayı çıkanlar çıktı, çıkamayanlar öldü. Bu tohumlara 'sakat diyoruz' biz. Ekili alanların yüzde 80'ini sakat durumdadır. Yağış olursa bir kısmı kurtulabilir." ifadelerini kullandı. Ürünlerin kırağı, soğuktan kurumaya yüz tuttuğunu toprağın ise kum gibi olduğunu kaydeden Yıldız, "İklim şartı önemli hava yağınca ılıman oluyor. Yoksa kırağıyla birlikte hava yukarıya çekiliyor toprak kum gibi oluyor. Bu şekilde olursa hububatta rekolte düşer ithalat gündeme gelir. Bazı bölgeler ve Ege Bölgesinde böyle durum var. Yağış oranlarında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56-60 azalma var." diye konuştu.

ÇİFTÇİ TARIM SİGORTASI YAPTIRAMIYOR

Çiftçinin geçen yılda sıkıntılı bir dönem yaşadığına değinen Yıldız, Tarım Sigortası kapsamında bazı zararların ödendiğini ancak, bir çok çiftçinin ektiği arazileri miras yüzünden resmiyete geçiremediğinden sigorta yaptıramadığını anlattı. Afyonkarahisar bölgesinde bunun çok yaygın olduğunu vurgulayan Süleyman Yıldız, şunları söyledi: "Bizim bölgemizde ekili araziler gerçek kişilerin üzerinde olmadığından sigorta yaptıramıyor. Yani tarlaların tapusu yok, bu da sigorta tarafından kabul edilmiyor. Bizim bölgemizde 600 bin dekarlık alan var. Bunların yüzde 57'sinin resmiyeti olmadığında ürünlere sigorta yaptıramıyoruz."

Öte yandan havaların kurak gitmesi un fabrikalarını da endişelendiriyor. Ömer Dündar, 2 yıl öncede yaşanan kuraklık sonrasında buğday ithal etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden yapılan ithalatla sorunun çözülmeye çalışıldığını ifade eden Dündar, bu yılda havaların kurak gittiğini, ciddi yağışlar olmazsa üreticinin zarar edebileceğini, ithalatın başlayabileceğini kaydetti.
CİHAN
27 Aralık 2015 12:18
DİĞER HABERLER