Bakan Davutoğlu büyükelçilik ve temsilciliklere, yurtdışındaki Türk okullarının kapatılması için girişimde bulunulması talimatı verildiğini doğruladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin 2015-2016 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üye adaylığına destek için New York’ta, yurtdışındaki Türk okullarıyla ilgili tartışılacak açıklama yaptı. Bugün Gazetesi'nin haberine
göre, yurtdışındaki Türk okullarının kapatılması için Türk büyükelçilikleri ile temsilciliklerine verilen ‘girişimde bulunulması’ talimatına, Davutoğlu’ndan ilginç savunma geldi. Davutoğlu talimata gerekçe olarak, Türkiye’yi yurtdışına şikâyet eden sözde mektupları gösterdi.
KİME FAYDA GETİRECEK?
Mektupların içeriği hakkında bilgi vermeyen Davutoğlu, sözde mektuplara karşı görevleri gereği tedbir almak durumunda olduklarını savundu. Davutoğlu ayrıca “Bu sorular tekrar tekrar gündeme geliyor. Biraz da Türkiye’nin gündemiyle ilgilenseniz çok iyi olur” diye gazetecilere çıkıştı. Davutoğlu, ‘BMGK üyeliği için destek arayışı içinde olduğu bir dönemde Türkiye’nin, dünyanın 160 ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarının kapatılması talimatı kime fayda getirecek’ şeklindeki soruya, geçmişte Türk okullarına her türlü desteği verdiklerini söyleyerek şu cevabı verdi: “Bu okullarla ilgili söylemiyorum ama, Türkiye’de son dönemde yaşananları gördüğümüzde, sivil toplum faaliyetlerinin ötesine geçen çalışmalar, hatta hatta New York’ta, Washington’da dağıtılan mektuplar elime geçtiğinde, açıkçası Türkiye’yi ve kendi vatanını bu derece sorumsuzca şikayet eden yaklaşımları gördüğümde, ki bu mektupları bana bazı dış yetkililer iletti, o zaman da gerçekten bu faaliyetlerin nereye hizmet ettiği konusunu da sorgulama hakkı doğar.”
Okullar mektup göndermedi
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başarılarından her vatandaşın onur ve gurur duyması gerektiğini aktaran Davutoğlu, ‘’Hâlbuki gerçekten büyük üzüntü duyarak, sormasanız söylemezdim ama bu okullarla ilgili, Amerika’da bulunan okulları da kastediyorum, bazı sivil toplum liderlerinin veya temsilcilerinin, yabancı temsilcilere kendi ülkesini şikâyet eden mektuplarını gördüğünüzde esas bunun sorgulanması gerektiğini düşünürüm” dedi. Türkiye Cumhuriyeti devletinin imkânlarını kullanarak bugünkü konumuna gelmiş olan STK’ların şikayetlerle kampanya yürüttüğü konusunu ısrarla vurgulayan Davutoğlu, ‘Okullar mı mektupları gönderdi?’ şeklindeki soruya karşılık, “Hayır, bu okullarla irtibatlı sizin de çok iyi bildiğiniz bazı kuruluşlar ve temsilcileri göndermiş” diye cevap verdi.
TÜRK BAYRAĞI 160 ÜLKEDE
Dünyanın 160 ülkesinde faaliyet gösteren sayısı 2 binden fazla olan Türk okulları çok sayıda öğrenciye eğitim veriyor. Türk okulları Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda aldığı madalyalarla da sık sık gündeme geliyor.
ORTAÇAĞ DÜŞÜNCESİYLE EŞDEĞER
Başbakanlar çocuklarını göndermek istiyor
Dışişleri eski Bakanı ve eski ABD Büyükelçisi İlter Türkmen: Benim zamanımda böyle okulların sayısı çok azdı. Fakat benim konuştuğum büyükelçiler, Türk okullarıyla ilgili olarak çok iyi şeyler söylediler. Hatta bulundukları ülkenin politik adamları başbakanların, bakanların çocuklarını Türk okullarına göndermek için çaba harcadıklarını aktardılar. Böyle bir yanı olduğunu bilemezdim. Öte yandan yapılan Türkçe Olimpiyatları’nı da gördük. Doğrusu insanı duygulandıran şeyler bunlar. Devlet ile Cemaat arasında böyle bir tartışma çıkmış olması çok üzücü.
YAVRULARIMIZ ÜZERiNDEN KiN SÖYLEMi
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: Başbakan’ın kişisel husumeti eğitime taşıması ve bu kini sürdürmesi kabul edilemez. Bir Camia’yı hedef alarak okulları aşağılayıcı bir şey yapmak sağlıklı insanın yapabileceği iş değil. Devletin yetişemediği durumu bu okullar karşılıyor. Kişisel kavgaya eğitim alet edilmemeli. Küçük yavrularımızın üzerinden bu kin söylemleri etik değildir.
CHP’li Mahmut Tanal: Toplumu karanlığa götürmek istiyorlar. Okulları kapatmak yanlış. Toplumun bilinçlenmesinden korkan-ların ve diktatörlerin başvurduğu bir yöntemdir.
OKULLAR SAYESİNDE HERYERDE TÜRK ADI VAR
MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru: Türk adını yurtdışında yaşatanların yaptığı okulu kapatmak doğru değil. Türk kelimesi bulunan bir şey kapatılamaz. Türk okulları her türlü güzel faaliyetleri verirken bu kapatma kinden başka bir şey değildir. Bunu tarih affetmez. İstiklal Marşı’nın söylendiği ve Türkçe’nin öğretildiği bir eğitim yerini kapatmak doğru olmaz. Aksine buraları kapatmak yerine daha da katkı sağlanması gerekir. Bu okullar sayesinde her yerde Türk adı geçiyor.
KİŞİSEL HUSUMETiN GÖSTERGESi
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu: Şimdiye kadar okul açmadıkları için okulları kapatabilirler. Okulları kapatmadaki durumları tamamen ideolojik. Milli Eğitim müfredatına aykırı bir şey varsa gereken yapılır. Okulları kapatmak tamamen kişisel husumetin göstergesidir. Hukuk çerçevesinde hareket edilmeli. Okul kapatmak ortaçağ düşüncesiyle eşdeğerdir. Okul kapatmak gibi bir ifade Twitter’ın birden sansüre uğraması gibi tamamen despot bir anlayışın göstergesidir. Bu mantık geri kalmış zihniyette var. (Fatma Eren)
Vahim bir yanlış
Türk Ocakları eski Başkanı Nuri Gürgür: Bu okullarla ilgili Süleyman Demirel, rahmetli Bülent Ecevit ve diğer bakanlara kadar herkesten güzel sözler işittim. Başbakan Haziran ayında Türkçe Olimpiyatları’nda okulları ve öğretmenlerini övdü. Bugün ne değişti? Bu okulları kapatmak vahim bir yanlış ve çok üzücü olur. Bu okullar Türkiye’yi son derece iyi temsil ediyor. Fahri bir müşavir gibi Türkiye’den giden girişimcilere de yardımcı oluyorlar.
BUGÜN GAZETESİ