Aileler okul tercihinde referans ve tam güne dikkat ediyor

'Okul tercihleri' araştırmasına göre aileler, çocuklarının gidecekleri okulları referansa ve tavsiyeye göre seçiyor ve okulun tam gün olmasına dikkat ediyor. Okul alışverişinde uygun fiyatlı mağazalar seçiliyor, kaliteye önem veriliyor. En fazla kitap ve defterlere para ödeyen ebeveynler, okul malzemeleri hakkında yapılan kanserojen haberlerini de yakından takip ediyor.

Online pazar araştırma şirketi DORinsight'ın yaptığı araştırmaya göre, 6 – 17 yaş arası çocuğu olan 2 bin 852 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmada, ailelerin okul ve okul alışverişi tercihlerini, bir öğretim yılı için ayırdıkları bütçelerini ortaya koydu.
Araştırmaya göre; çocuğunu özel okula gönderen kişilerin ayırdıkları yıllık bütçe ortalama 11 bin 712, vakıf okuluna gönderenlerin bütçesi 9 bin 457, devlet okuluna gönderenlerin ortalama bütçesi ise 3 bin 132 lira. Araştırmaya katılanların yüzde 80'inin çocuğu devlet okuluna gidiyor. Çocuğu özel okula gidenlerin oranı yüzde 19, vakıf okullarını tercih edenlerin oranı ise sadece yüzde 1. Okul seçimi yaparken ailelerin yüzde 49'u çocuklarının da fikirlerini alırken yüzde 51'i seçimi kendi yapıyor.

NEDEN TAM GÜN OKULLAR TERCİH EDİLİYOR?

Ailelerin yüzde 66'sı çocuklarının gideceği okulu referans ve tavsiye ile seçtiğini söylerken, yüzde 11'i okulların reklam ve tanıtım çalışmalarına göre tercihte bulunuyor.
Referans ve tavsiye ile seçenekler belirlendikten sonra okulun seçilmesindeki en önemli faktör tam gün olması. Araştırmaya katılanların yüzde 41'i okul seçiminde en etkili özellik olarak okulun tam gün olmasını gösteriyor. İkinci sırada ise yüzde 37 ile çocuğun arkadaşlarıyla aynı okulda olması geliyor. Ailelerin yüzde 33'ü okul seçiminde ders sonrası etüt programının olmasını, yüzde 31'i bir veya birden fazla yabancı dille eğitim verilmesini, yüzde 27'si okulun spor aktiviteleri olmasını, yüzde 25'i ise okulun sanatsal aktiviteleri olmasını dikkate alıyor.

Okul alışverişi bütçelerinin en önemli harcama kalemini kitaplar ve defterler oluşturuyor. Aileler bütçelerinin yüzde 35'ini kitap ve defterlere, yüzde 27'sini üniformalara, yüzde 23'ünü ayakkabıya ve yüzde 15'ini çantaya harcıyor.

KANSEROJEN HABERLERE YAKIN TAKİP

Ailelerin yakından takip ettikleri diğer bir konu ise kanserojen okul malzemeleri hakkında yapılan haberler. Katılımcıların yüzde 94'ü bu haberleri takip ettiğini, yüzde 6'sı ise takip etmediğini ifade ediyor.

CİHAN
08 Kasım 2015 13:41
DİĞER HABERLER