Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, bazı basın yayın organlarında yer alan İpek Enerji ile ilgili yalan haberlere cevap verdi.
Bazı basın organlarında şirketimizin işletmekte olduğu petrol kuyularına ilişkin kamuoyunu yanıltıcı, gerçeği yansıtmayan yorumlara yer verilmiştir.
Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Ali Rıza Alaboyun yanlış bilgilendiriliyor. Şirketimize haksızlık, kamuoyuna da yanlış açıklamalar yapıyor.
Doğru bilgi şöyledir:
Şirketimizde daha önce çalışmış olan ve halen çalışan tüm personel tamamen yasal mevzuata uygun olarak istihdam edilmektedir. Resmi kayıtlara SGK’dan ulaşılabilir.
Şirketimiz petrol arama ruhsatlarını PİGM’den aldıktan sonra ruhsat sınırımız içerisinde kalan ve daha önceden farklı şirketler tarafından yapılmış olan sismik verileri TPAO’dan ücreti mukabilinde, PARASINI ÖDEYEREK satın almıştır.
Bu veriler yıllardır TPAO’nun arşivinde bulunduğu halde hiçbir şekilde kendileri tarafından bu ruhsatta sondaj çalışması yapmamışlardır.
Ruhsat İpek Enerji’ye geçtiğinde yoğun-özverili çalışmalar sonucunda sondaj yerleri belirlenmiştir.
İpek Enerji olarak İpek Koza 1 kuyumuz 31.10.2012 tarihinde başlanmıştır.
Adı geçen Yemişlik 3 kuyusu farklı bir jeolojik yapıda bulunmaktadır.
“İpek Koza” isimli kuyularımızın sondajı yapıldığı tarihlerde 6326 Sayılı Petrol Kanunu yürürlükte idi. Bu tarihte mesafe sınırlaması yoktur.
ŞİRKETİMİZ, YÜRÜRLÜKTE OLAN KANUNLARA UYMAYAN HİÇBİR FAALİYETTE KESİNLİKLE BULUNMAMIŞTIR .
Faaliyette bulunduğumuz arama kuyularımızın tamamı; hem başlangıç hem de bitiş koordinatı olarak, kanunlar çerçevesinde kendi ruhsat sınırlarımız içerisinde açılmıştır. Bu bilgiler TPAO ve PİGM’de de mevcuttur.
6491 No’lu Yeni Petrol Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği 11.12.2013 tarihinde yürürlüğe girdikten sonra İpek Enerji olarak 300 metre kuralına uygun hareket ettik ve bu kurala aykırı hiçbir sondaj faaliyetimiz olmamıştır.
TPAO açıkça yasalara aykırı olarak, ruhsat sınırımıza çok yakın ihtilaflı kuyular açmış ve bu kuyularda üretime devam etmektedir.
TPAO açıkça Yemişlik 3 kuyusuna yakın yerlere kuyular açmadı.
İpek Enerji kuyuları başladıktan sonra kuyumuza yasaya aykırı şekilde yakın kuyular açtı.
TPAO’ya ait bu kuyuların bilgileri de PİGM’de mevcuttur.
İpek Koza kuyularımızın bulunduğu bölgede; Batman Kozluk Çayönü Köyü İncirli mevkiinde daha önce ne TPAO’nun ne de bir başka şirketin petrol keşfi vardır. Bu durum PİGM’in kayıtlarından da açıkça bulunabilir.
İpek Koza kuyularımızın bulunduğu bölgede ilk petrol keşfini 02.09.2013 tarihinde şirketimiz yapmıştır.
TPAO’nun ısrarla sözünü ettiği Yemişlik 3 isimli kuyusu bu bölgeden tamamen ayrı bir lokasyonda tamamen farklı bir jeolojik yapının üzerindedir.
Petrol Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde, arama ruhsatları için 3. kişi tarafsız kuruluşça tespit yapılması uygulamasına tabi olmamasına rağmen, sorunun iyi niyet çerçevesinde, çözümü için bağımsız kuruluşça çalışma yapılmasını kabul ettik.
Şirketimizce uluslararası akredite 3 kuruluşun ismi bildirilerek, sorunun bir an önce çözülmesi talep edilmesine rağmen, TPAO kendi çalışmaları için kanuna aykırı olarak ihale yapılmadan bir şirket ile anlaştıklarını tarafımıza bildirildi.
TPAO kendisi tek taraflı akreditasyonu olmayan bir bilirkişiye rapor hazırlatamaz.
Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 18. maddesinin sekizinci fıkrasında belirtildiği gibi tarafların üzerinde uzlaşacağı uzman bir kuruluş tarafında yapılır.
Biz tarafsız akredite bir kurumun belirleyeceği her sonuca razıyız.
TPAO haksız olduğunu bildiği için tarafsız şirketi beraber belirlemek istemiyor.
Tahkime mecbur kalır isek TPAO değil İpek Enerji gidecektir.
Şirketimiz tüm işlemlerini ve faaliyetlerini yasal mevzuat kapsamında eksiksiz olarak yerine getirmektedir.
Şirketimizce sorunun çözümü için bütün yasal yollara başvurulacaktır.
AKIN İPEK
İPEK ENERJİ