Akıncı Davos'ta konuştu: Kıbrıs'ta barış için son şans

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Davos'ta yaptığı konuşmada, 12 yıl önce Güney Kıbrıs'ın tek taraflı olrak Avrupa Birliği'ne (AB) alındığını ancak Kıbrıslı Türklerin de dışarıda kaldığını hatırlattı. Şu anda aynı nesilden iki lider olarak karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm için yorulmaksızın çalıştıklarını belirten Akıncı, "Söz konusu durumun adamızı birleştirmek adına son çaba olduğunun farkındayız." dedi.

Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis de AB'nin derin bir ekonomik krizde olduğu bir dönemde iki liderin ülkelerini birleştirmek için var güçeri ile çalıştıklarını kaydetti. Rum lider, "Müzakerelerde, ortak bir anlayışla birçok sorun çözüldü. Bazı sorunlar ise halen devam ediyor. Gerçek olmayan beklentiler yaratmak yerine, 2016'nın hassasiyetlerin çözüleceği bir yıl olacağına inanıyorum." dedi.

İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda "Kıbrıs'ın Birleştirilmesi" konulu panelde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve Dünya Ekonomik Forumu'nun Kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab birer konuşma yaptı.

AKINCI: ÇÖZÜM BÖLGEDEKİ İLİŞKİLERİ SON DERECE OLUMLU ETKİLEYECEK

Cumhurbaşkanlığı seçildikten sonra ilk kez Davos'ta 3'lü zirveye katılacak olan Akıncı panelde yaptığı açıklamada, şu anda yürütülen müzakerelerin adada barışı sağlamak adına son şans olduğunu aktardı.

Davos'ta olmaktan dolayı onur duyduğunu dile getiren Akıncı, Kıbrıs'ta siyasi eşitliğe dayalı Avrupa ilkeleri temelinde iki kesimli bir federasyona ulaşmak için Kıbrıslı Türklerin oldukça kararlı olduğunu ifade etti.

2004'te yapılan Annan Planı sonrasında Kıbrıslı Türklerin referanduma evet demesine rağmen BM planının Rumların onayından geçmediğine dikkat çeken Akıncı, sonuç olarak Kıbrıslı Rumların AB'ye girdiğini, Kıbrıslı Türklerin de birliğin dışında kaldığına işaret etti.

Şu anda iki lider olarak Kıbrıs'ta karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmaya ulaşmak için var güçleri ile çalıştıklarının altını çizen Akıncı, bu çalışmaların son aşama olduğunun farkında olduklarını aktardı.

"KIBRIS DOĞAL GAZININ AB'YE AKTARILABİLECEK ELVERİŞLİ NOKTA TÜRKİYE"

"Çözümün iki topluma yarar sağlamanın yanı sıra, AB, Türkiye, Yunanistan ve gelecekteki birleşik Kıbrıs da dahil olmak üzere tüm ilgili aktörler arasındaki ilişkileri de geliştireceğine ciddi şekilde inanıyorum" diyen Akıncı şunları söyledi:

"Çözümle birlikte: Doğu Akdeniz'de yeni keşfedilen hidrokarbon yatakları çatışma ve gerilimden ziyade bir barış, istikrar ve işbirliği vazifesi görecektir; Birleşik Kıbrıs, doğalgazın Avrupa Birliği'ne aktarımı konusunda en elverişli rota olduğu açıkça görülen Kıbrıs ve Türkiye üzerinden geçecek boru hatları için bir merkez işlevi görebilecektir. Türkiye'den hali hazırda KKTC'ye getirilmiş olan temiz su adanın tüm nüfusuyla paylaşılabilecektir; ve AB ve Ortadoğu elektrik şebeklerinin yine en verimli yol olarak Kıbrıs ve Türkiye üzerinden enterkonnekte olması bir gerçeğe dönüşecektir."

Akıncı, bu gelişmelerin sadece Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar birbirlerini gelecekteki ortaklar olarak görebildiği ve barış ve refahın hüküm süreceği, gelecek kuşakların aynı anlaşmazlık ve geçmişin belirsizlikleriyle karşılaşmayacağı birleşik bir Kıbrıs yaratmaya odaklandığı takdirde mümkün olabileceğini anlattı.

ANASTASİADİS: 2016'DA ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUM

Panelde açıklama yapan Rum lider Anastasiadis de Kıbrıs'taki çözüm çabalarının herkes tarafından desteklendiğini ifade etti. AB'nin derin bir ekonomik kriz içerisinde bulunduğu zamanda Akıncı ve kendisinin ülkelerini birleştirmek için çaba harcadıklarını belirten Rum lider, "Müzakerelerde, ortak bir anlayışla bir çok sorun çözüldü. Bazı sorunlar ise halen devam ediyor. Gerçek olmayan beklentiler yaratmak yerine, 2016'nın, hassasiyetlerin çözüleceği bir yıl olacağına inanıyorum." dedi.

Kıbrıs'ın, AB'nin üyesi olmaya devam edeceğinin altını çizen Rum lider, "AB'nin tüm parçaları görüşme masasında olacak. Eşitlikle temsil edilecek. Birleşmiş Kıbrıs, aktif bir şekilde AB karar noktalarında yer almalıdır. Kıbrıs Sorunu'na çözüm, AB için de faydalı olacaktır." şeklinde konuştu.

"HİDROKARBONUN KEŞFİ YENİ ŞANSLAR AÇIYOR"

"Hidrokarbonun keşfi birleşme için yeni şanslar açıyor." diyen Anastasiadis şöyle devam etti:

"Enerji çalışmaları, Orta Doğu'yu Avrupa'da güvenlikli ve barış içinde bir yere ve karar verici bir noktaya getirebilir... Emin oldum ki, enerji, ayrılmanın parçası değil de barış, dengenin parçası olmalıdır. Size garanti ederim ki, Avrupa'nın kalbindeki yarayı çözmek için bir yapı olacaktır."

Panelde konuşan BM Özel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barh Eide de Kıbrıs'taki süreci yakından takip ettiğini aktardı. Eide, "İki liderin de Davos'ta sahnede olması tarihi bir an... Bu görüşmeden sonra liderler Ban Ki Moon ile görüşecekler." dedi. CİHAN
21 Ocak 2016 13:59
DİĞER HABERLER