Akkışla'da 85 bin küçükbaş hayvanı otlatacak mera bulamıyorlar

Kayseri Akkışla Belediye Başkanı Ali Ergün, ilçede genelinde 85 bin küçükbaş hayvanın bulunduğunu belirterek, çiftçinin Mera Yasası yüzünden mağdur olduğunu söyledi. Ergün, "Çiftçi küçükbaş hayvanını nerede otlatacak? İlçede dağlar karlarla kaplı. Çiftçimiz başka şehirlere 85 bin küçükbaş hayvanı taşıyor. Bu yetmiyormuş gibi orada zorluklarla karşılaşıyor. Toprak bastı parası alınıyor. Bir an önce büyüklerimizden Mera Yasası'nda değişiklik yapılmasını istiyoruz." dedi.

Akkışla Belediye Başkanı Ali Ergün, 2015 yılında belediye olarak gerçekleştirdikleri yatırım projeleri ve 2016 yılında hayata geçirecekleri çalışmalarla ilgili bilgi vermek için basın toplantısı düzenledi. Başkan, ilçede hastane, eğitim, ulaşım, güvenlik noktasında bazı hizmet çalışmalarının olduğunu ve 2016 yılında da bu çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Başkan Ali Ergün, ilçedeki hastanenin fiziksel anlamda şartlarının iyileştirilmesi adına önemli bir projeyi bu yıl hayata geçireceklerini, emniyet için yeni bina yapılacağını ve ilçeye helikoptar pisti yapıldığını ifade etti. İlçenin bazı sorunları ve çözümleriyle ilgili de bilgi veren Başkan Ergün, bölgede geçimini küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği ile sağlayan halkın mera konusunda yaşadığı sıkıntıları anlattı. Çözüm için bir an önce Mera Yasası'nda değişiklik yapılması gerektiğini aktaran Başkan Ergün, şu bilgileri verdi: "İlçemiz genelinde 85 bin küçükbaş hayvan var. Her zaman çiftçimizin yaşadığı sıkıntıları anlatıyorum. Şu an 85 bin küçükbaş hayvanı Akkışla'nın dağlarına çıkamıyor. Dağlar karla kaplı. Çiftimiz koyunlarını alıyor daha sıcak bölgeler olan Şarkışla, Avanos ve farklı şehirlere gidiyor. Gidiş gelişlerde büyük sıkıntı yaşıyor. 30 Mart tarihine kadar yasa gereği çiftçi hayvanlarını meraya çıkaramıyor. Meraya çıkamayan çiftimiz 85 bin koyunu nasıl besleyecek. Koyunları nerede otlatacak. Büyüklerimizden şunu istiyoruz. Mera yasası yeniden gözden geçirilmelidir. Çiftçimizin dertleri büyük. Geçimini küçükbaş hayvancılıkla sağlıyor. Çoluk çocuk yollara düşüp başka şehirlerdeki meralara gitmek zorunda kalıyorlar. Giderken de bir sürü eziyet çekiyorlar. Meraya alınmıyor. Meraya gidişleri engelleniyor. Toprak bastı parası alınıyor. Her koyun sürüsünde bin koyun olsa 85 bin koyun, 85 sürü eder. Biz Türkiye'de küçükbaş hayvancılıkta sayılı ilçelerden birisiyiz. Kayseri'nin hangi ilçesinde böyle bir hayvancılık var. Büyüklerimizden mera yasamızın değişmesi, çiftçimizin isteklerinin dikkate alınmasını istiyoruz. Valiliğimizin bir komisyon toplantısı yapıyor. Yasaya göre meraya çıkışları bir ay geriye çekilme imkanı oluyor ve nisan ayının başına ancak çekilebiliyor. Ama bir ay yine meraya çıkamıyor. Çözüm bekliyoruz."

Başkan Ali Ergün, ilçelerinde bağ bahçe, hayvancılıkla ilgili üniversitesinin ziraat fakültesi bünyesinde fakülte yada yüksekokul açılmasını isteyerek, bu bölümün açılmasıyla insanların doğdukları topraklarda ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde önemli çalışma yapacağına işaret etti. Bu yönde de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

YILLIK 800 TON GİLOBURU ÜRETİMİ VAR

Başkan Ali Ergün, ilçelerinde yıllık 800 ton Kayseri bölgesine has olan gilaburu meyvesi yetiştirildiğini anlatarak, bunun şişelenmesi noktasında bir çalışma yaptıklarını ve yakın zamanda satışa sunulacağına işaret etti. Başkan, Türkiye genelinde İç Anadolu Bölgesi'nde yetişen gilaburunun en çok kendi ilçelerinde üretildiğini vurgulayarak, yöre halkı için artı bir gelir kapısı olduğunu ifade etti.
Cihan CİHAN
03 Mart 2016 14:12
DİĞER HABERLER