'AKP'nin etkinliklerine koşarak giden müdürler, bizimkilere gelmiyor'

'AKP'nin etkinliklerine koşarak giden müdürler, bizimkilere gelmiyor'
Avrupa Birliği İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) Toroslar Belediyesi proje koordinatörü Ahmet Ata, dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonunu sağlamak konusunda yalnız bırakılmalarından dert yandı. İSKEP ile ilgili yaptıkları çağırmalarına rağmen İŞKUR dışında hiçbir kurum müdürü gelmediğini iddia eden Ata, "Valilikten de aynı şekilde katılım olmadı. Oysa AK Partili bir belediyenin herhangi bir proje ve çalıştayına koşarak giderlerken MHP, CHP ve HDP'li belediyelerin düzenlemiş olduğu hiçbir etkinliğe ve çalıştaya kurum müdürlerimiz gelmiyor. İşte asıl ayrımcılık burada başlıyor. Bizi bu büyük sorunla yalnız bırakıyorlar" dedi.

Toroslar Belediyesi'nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği ile beraber yürüttüğü Avrupa Birliği destekli projesi olan İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi(İSKEP) içinde yer alan proje paydaşları, basın mensupları ile bir araya geldi. Türkiye'deki dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonunu sağlamak amacıyla, aralarından Toroslar Belediyesi'nin de bulunduğu 10 ilden 12 belediye tarafından yürütülen İSKEP kapsamında elde edilen analiz sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

Toroslar Belediyesi İSKEP Koordinatörü Ahmet Ata, projenin 2011 yılında Türkiye Belediyeler Birliği'nin, Türkiye'deki tüm belediyelere göndermiş olduğu 'sosyal içerme' başlığındaki bir anketle başladığını söyledi. Dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonunu sağlamak ve istihdam edilmelerini artırmak amacını taşıyan projenin, AB'den alınan 6 milyon Euro ve Türkiye Belediyeler Birliği'nin sağladığı 1 milyon Euro'luk destekle, toplamda 7 milyon Euro bütçesi bulunduğunu aktaran Ata, Toroslar Belediyesi olarak 3 ana konuda çalışma yol haritasını hazırladıklarını belirtti. Bu 3 konunun Romanlar, engelliler ve sokakta çalışan çocuklar ile ailelerini kapsadığını ifade eden Ata, proje kapsamında bugüne kadar sadece bilinçlendirme ve farkındalık eğitimleri yaptıklarını söyledi.

Yapılan çalışmaları anlatan Ata, devletin kurumlarının da projeye sahip çıkarak destek vermeleri gerektiğini vurguladı. Bu konudaki işbirliği protokollerinin önemine değinen Ata,
"Maalesef dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonunu sağlamak konusunda yalnız bırakılıyoruz. İSKEP ile ilgili yaptığımız çalıştaylara çağırmamıza rağmen İŞKUR dışında hiçbir kurum müdürü gelmedi. Valilikten de aynı şekilde katılım olmadı. Oysa AK Partili bir belediyenin herhangi bir proje ve çalıştayına koşarak gidiyorlar. Oysa MHP, CHP ve HDP'li belediyelerin düzenlemiş olduğu hiçbir etkinliğe ve çalıştaya gelmiyor kurum müdürlerimiz. İşte asıl ayrımcılık burada başlıyor. Toroslar'da dezavantajlı konumda olan ve istihdam edilmeyi bekleyen binlerce vatandaşımız var. Toroslar Belediyesi olarak tek başımıza bunlarla başa çıkmamız mümkün değil. Bizi bu büyük sorunla maalesef yalnız bırakıyorlar" şeklinde konuştu.

Toroslar Belediyesi Başkanvekili Ömer Bilgin ise yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek şunları söyledi: "Alsancak Mahallesi'nde kurduğumuz hasır örme atölyesini faaliyete geçirdik. Burada 3'er aylık periyotlar halinde 30 kişi mesleki eğitimler almaktadır. Mersin İŞKUR İl Müdürlüğü'de projemize destek vererek mesleki eğitim alan vatandaşlarımıza günlük harcırah vermektedir. Çalışan çocuklar ve aileleri için kuracağımız atölyenin hazırlık aşamaları tamamlanmaktadır. Makine İkmal Müdürlüğü'nde çivi üretme makinesi ve tel örme makinelerini bir iş adamımızın taahhüt etmesi ile birlikte atölye, 16-18 yaş aralığındaki sokakta çalışan çocuklar ile ailelerine verilecek mesleki eğitimler sayesinde hem meslek öğrenecekler hem de ürettikleri ürünleri pazarlayarak aile ekonomisine katkı sağlayacaklardır. Engelli bireyler için ise, 1 yıl önce yaptığımız ve adına 'engelliler akademisi' dediğimiz mesleki eğitim sınıfları hizmet vermeye hazır konumdadır. İlk etapta işitme engellilere yönelik takı tasarım ürünlerinin imalatını yapacakları bir atölye ekipmanlarının alınması ile muhtemelen 2015 yılı içinde faaliyetlerine başlayacaklardır."

Proje uzmanlarından Cleofe Guardigli ise toplumdaki dezavantajlı bireylere karşı önyargıların ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Engellilerin çalışma hayatına dahil olmasına yönelik farkındalık çalışması yapılması gerektiğine işaret eten Guardigli, engellilerin daha uygun olan sektörler ve meslekler üzerinde yoğunlaşması gerektiğini söyledi. Romanların istihdamı için öncelikle negatif algıların iyileştirilmesinin şart olduğunu anlatan Guardigli, çocuk işçiliğinin önlenmesinde ise ailelerin eğitilmesi gerektiğini kaydetti. CİHAN
08 Temmuz 2015 14:44
DİĞER HABERLER