Alevilerin önde gelen isimlerinden Şeyh Mahmut Reyhani toprağa verildi

Alevilerin önde gelen isimlerinden Şeyh Mahmut Reyhani toprağa verildi
Hatay'da yaşayan ve Alevi vatandaşların önde gelen isimlerinden olan Şeyh Mahmut Reyhani dualarla son yolculuğuna uğurlandı.

İskenderun'da Mustafa Kemal Mahallesi'nde bulunan Alevi Kültür ve Araştırma Derneği'ne getirilen Şeyh Mahmut Reyhani'nin cenazesine yoğun katılım oldu. Alevi cemaatinin ileri gelenleri yanı sıra Hatay milletvekilleri Orhan Karasayar, Mevlüd Dudu, İskenderun Kaymakamı H.Hasan Özyiği, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Çulha, Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, İskenderun Müftüsü Mehmet Taştan, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Hıristiyan Ortodoks Kilisesi Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Can Teymur'un yanı sıra sivil toplum kuruluş temsilcileri, kanaat önderleri ve yüzlerce vatandaş, cenaze törenine katıldı.

Kur'an-ı Kerim ve dualar okunmasının ardından cenaze başında konuşma yapan İskenderun Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) Başkanı Nihad Yenmiş, Şeyh Mahmut Reyhani'nin yazar ve şair kimliğine dikkat çekti. Yenmiş, "Şeyh Mahmut Reyhani, AKAD'ın kurucusu, Alevi inanç önderlerindendi. Babası zamanın milletvekillerinden, büyük din alimlerinden Şeyh Davut Reyhani'dir. İlk öğrenimini babasının yanında kendi lakapları ile anılan 'Reyhani Ocağı'nda gördü. Babası eğitime önem veren, ileri görüşlü bir şahsiyetti. Bu nedenle Şam'dan özel hocalar getirterek Gözcüler Mahallesi'nde Arapça dili ve edebiyatı üzerinde eğitimini aldı. Şairliği ile ilgili yeteneğini daha o günlerde fark eden hocaları büyük bir şair olacağını ifade ettiler. Şeyh Mahmut Reyhani, İslam dinini ve İslam felsefesini şiir tadında özümsemiş ve bunu şiir akışkanlığı içinde topluma aktarmayı başaran ender insanlardan biriydi. Ömrünün çoğunu Alevi öğretisini topluma doğru bir şekilde öğretmekle geçiren Şeyh Mahmut Reyhani'nin Türkçe yayımlanmış 'Gölgesiz Işıklar' adlı dört kitabı ve 'Tarihsiz Bir Milletin Acıklı Tarihi' adlı Alevi toplumunun tarihini, kitabe ve şairlerin temalarında kullandıkları olaylara dayanarak bilimsel olarak yazdığı bir araştırması yayımlanmıştır." dedi.

Günümüzde aruz veznini kullanan ender şairlerden olan Şeyh Mahmut Reyhani'nin Arapça olarak kitaplaştırdığı beş divanı bulunduğunu söyleyen Yenmiş, "Şeyh Mahmut Reyhani, Cezayir ve Mısır'da yapılan uluslararası şiir yarışmasında dereceye girerek şiiri ortak yayımlanan divanda yer almıştır." diye sözlerini tamamladı.

Şeyh Mahmut Reyhani için AKAD'da düzenlenen törenin ardından cenazesi omuzlara alındı. Kalabalık halk tarafından bir süre omuzlarda taşınan Reyhani'nin cenazesi Hatay'ın Arsuz ilçesinde toprağa verildi. CİHAN
06 Mayıs 2015 14:35
DİĞER HABERLER