Ali İsmail davasında başsavcı, sanıkların cezasının onanması yönünde görüş verdi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz sanıkları hakkında verilen kararın yerinde ve hukuka uygun olduğunu belirterek, onanması yönünde görüş verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Yargıtay 1. Ceza Dairesi Yüksek Başkanlığına gönderilen görüşte, "O yer Cumhuriyet Savcısının, sanık Mevlüt Saldoğan'ın eyleminin kasten öldürme suçuna uyduğuna, ilişkin ve sair yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun hükümlerinin onanmasının talep ve tebliğ olunur." denildi.

Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemlerine katılan üniversiteli Ali İsmail Korkmaz, gösteriler sırasında feci şekilde dövülmüş ve kaldırıldığı hastanede tedavi görürken hayatını kaybetmişti. Olay üzerine soruşturma başlatılmış ve konuyla bağlantısı olduğu tespit edilen aralarında 4 polis memuru ile 4 esnaf gözaltına alınmış ve haklarında yargılama başlamıştı. Dava güvenlik gerekçesiyle Kayseri'ye alınmıştı.

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava da Ocak 2015'te karar çıktı. Mahkeme, polis memuru M.S.'yi, kasten yaralama sonucu ölüme neden olma suçundan 10 yıl 10 ay hapis, Y.Ç. kasten yaralama sonucu ölüme neden olma suçundan 10 yıl hapis, diğer sanıklar İ.K., R.K. ve M.V. hakkında kasten yaralama sonucu ölüme neden olma suçundan 6'şar yıl 8'er ay, E.H. hakkında ise 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, tutuksuz polis memurları H.E. ve Ş.G.'nin ise beraatlerine karar verdi. Sanıklar ve avukatları haklarında verilen yargılamanın iyi yapılmadığını ve cezayı itiraz ederek Yargıtay'a başvurdu. Ali İsmail Korkmaz ailesi ile Hatay ve Ankara Baralorı, sanıklara verilen cezanın az olduğunu belirterek Yargıtay'a gitti.

Söz konusu başvurular üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesi Yüksek Başkanlığı, yaptığı inceleme sonrası konuya ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına görüş sordu. Dosyayı inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, konuya ilişkin üç sayfalık bir rapor hazırladı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi Yüksek Başkanlığına gönderilen raporda, Hatay ve Ankara Barolarının davaya katılma ve temyiz etme hakkının bulunmadığına karar verdi. Raporda, "Suçtan zarar görmediği için, kamu davasına katılma ve verilen kararı temyiz etme hak ve yetkisi bulunmayan Hatay ve Baro Başkanlıklarının sanıklar hakkında kurulan hükümlere yönelik temyiz işlemlerinin 5320 sayılı yasanın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK'un 317. maddesi uyarınca reddine." ifadesine yer verildi.

Ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıklarla ilgili Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararların yerinde ve hukuka uygun olduğunu belirtti. Kararda, şöyle denildi: "O yer Cumhuriyet Savcısının, sanık Mevlüt Saldoğan'ın eyleminin kasten öldürme suçuna uyduğuna, ilişkin ve sair yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun hükümlerinin onanmasının talep ve tebliğ olunur." CİHAN
15 Kasım 2015 12:47
DİĞER HABERLER