Alman hükümeti PKK önergesini sert tepkiyle reddetti

BERLİN (CİHAN)- Alman hükümetine Sol Parti tarafından PKK yasağının kaldırılması amacıyla verilen önerge Federal Meclis'te reddedildi. PKK'yı terör örgütü olarak adlandıran hükümet şiddet eylemlerinin hâlâ devam ettiğini hatırlattı.

Alman hükümeti PKK yasağının kaldırılması için Federal Meclis önergesi veren muhalefetteki Sol Partiye (Die Linke) çok sert eleştirilerde bulundu. İlgili önergenin görüşüldüğü Meclis oturumunda hükümet adına açıklamalarda bulunan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis Milletvekili Clemens Binninger, "PKK'nın ideolojisi de takip ettiği gündem de değişmedi. PKK'nın ideolojisi dünya halklarının barışı düşüncesine aykırıdır. PKK bir terör örgütüdür. IŞİD'in varlığı PKK yasağının kaldırılmasına gerekçe gösterilemez. Örgütün değiştiği falan yok." dedi.

Aynı partiye mensup Federal Meclis Milletvekili Marian Wendt de "PKK Marksist-Leninist bir örgüt partisidir. PKK, 1978 yılında sosyalist diktatörlük kurmayı amaçlıyordu. Eski Doğu Almanya Sosyalist Birlik Rejim Partisi'nin (SED) uzantısı Sol Parti'nin PKK yasağını neden kaldırtmak istediğini şimdi anlıyorum. Belki Türkiye'de ve Almanya'da ikinci DDR (Doğu Almanya Sosyalist Cumhuriyeti) rejimi kurmayı istiyorsunuz." tepkisinde bulundu.

Yine hükümet adına konuşan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Milletvekili Uli Grötsch de "PKK'nın masumlaştırılmaya çalışılmasını doğru bulmadığının" altını çizerek, "PKK, Almanya'da da AB'de de taktik yapıyor. Türkiye'deki barış sürecini destekliyor gibi gözüküyor fakat hâlâ şiddeti siyasi araç olarak kullanıyor." dedi.

"800 BİN KÜRDÜN YÜZDE 95'İNİN PKK'YLA ALAKASI YOK"

Sol Parti'nin Kürt vatandaşlarla ile ilgili iddialarına eleştirilerde bulunan CDU Milletvekili Clemens Binninger, "Almanya'da yaşayan yaklaşık 800 bin Kürdün yüzde 95'inin PKK'yla hiçbir ilişkisi yok. Sol Parti'nin iddia ettiği gibi bu insanların hiçbir şekilde temel hakları ve ifade özgürlükleri kısıtlanmıyor. Böyle bir iddiada bulunmak delilik." dedi. PKK'ya "Anayasamıza saygı duymayan, şiddeti terk etmeyen ve dünya halklarının barışı düşüncesiyle sorunu olanlar yasak olarak kalacaklarıdır." ifadelerini kullanan Binninger, şöyle devam etti: "1993'te yasaklanan, 2004'te yan kuruluşu yasaklanan PKK hâlâ eylemlerine devam ediyor. Bugüne kadar 4 bin 500 suç işlendi. Bu gerçeklere rağmen PKK yasağının kaldırılması, AB terör listesinden çıkarılması ve geçmişte işlenen tüm suçlara af çıkarılması talepleri, gerçekçi olmadığı kadar kabul edilemez taleplerdir." dedi. 2012'de yüksek mahkemenin PKK ile ilgili aldığı karardan örnekler sunan Binninger, PKK'nın terör örgütü olduğunun altını çizerek Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile PKK arasında ayırım yapılması gerektiğini belirtti.

"TÜRKİYE'Yİ HÂLÂ İÇ SAVAŞLA TEHDİT EDEN BİR ÖRGÜT BARIŞÇIL OLAMAZ"

CDU Milletvekili Marian Wendt, "Türkiye'yi hâlâ sürekli olarak iç savaş çıkartmakla tehdit ediyor. PKK terör tehdidinde bulunan bir örgüttür. Anayasayı ve Almanya'nın özgürlükçü demokratik düzenini eylemleriyle açıkça ihlal ediyor. Avrupa'dan asker topluyor, haraç alıyor, insanlara fiziki şiddet uyguluyor, mekân basıyor, uyuşturucu işinde de aktif bulunuyor, insan kaçakçılığı yapıyor." dedi.

Wendt, "PKK'nın sayısız gizli organizasyonlarla tüm Kürtleri temsil ediyor algısı oluşturmaya çalıştığını" kaydetti. Terör örgütü IŞİD'in varlığının PKK yasağını kaldırmaya gerekçe yapılamayacağını söyleyen Wendt, "Düşmanımın düşmanı dostumdur anlayışı hukuk devleti prensiplerimize aykırıdır. Ancak Sol Parti tabii ki diktatör rejimleri iyi tanıyor. PKK yasağının kalması doğru." dedi.

"PKK'NIN KATLETTİĞİ İNSANLARI DA UNUTMAMALIYIZ"

PKK tarafından katledilen insanlara da değinen SPD Milletvekili Uli Grötsch, "Bu insanları da unutmamalıyız. Bunun barışla alakası yok." dedi. PKK'nın masumlaştırılmasına karşı olduğunu anlatan Grötsch, "Türkiye'deki barış sürecini, PKK yasağının kaldırılmasıyla cesaretlendirme argümanı da gerçekçi değil." çıkışında bulundu. PKK'nın siyasi duruma göre şiddeti stratejik bir araç olarak kullandığını belirten vekil "PKK konusunun Kürtlerle, onların kültürleriyle onları kabullenmekle veya kendilerinin topluma uyumuyla alakası yoktur." dedi.

YEŞİLLER PARTİLİ STRÖBELE'DEN PKK'YA DESTEK

Yeşiller Partisi Federal Meclis milletvekili Hans-Christian Ströbele'nin hükümet açıklaması esnasında sıkça söz alıp PKK'yı desteleyen beyanatlarda bulunması dikkat çekti. Parti adına kürsüde konuşan vekil İrene Mihalic ise "PKK, Türkiye ve IŞİD'i eşit görerek ikisiyle de mücadele edilmesini söylüyor. Ayrıca küçük yaşlardaki çocuklar ve kadınların silahlandırıldığı ve ağır insan hakları ihlallerinin yapıldığı yönünde bilgiler de mevcut. Almanya'da yakın zamanda yapılan şiddet eylemeleri de oldu. Bu nedenle PKK'nın şiddeti terk ettiği söylemi inandırıcı değil. PKK'dan tamamen inandırıcı bicimde şiddeti terk etmesini talep etmemiz hakkımız." dedi.

SEVİM DAĞDELEN'DEN HARARETLİ PKK SAVUNMASI

Bu arada PKK yasağı konusunu meclis gündemine aldıran Sol Parti İçişleri Politikaları Sözcüsü Ulla Jelpke bildik görüşlerini tekrarladı. Sevim Dağdelen de hükümet açıklaması esnasında söz alarak PKK'yı destekleyen sorular sordu. Azize Tank ise sessiz kalmayı tercih ederek sadece PKK'yı destekleyen konuşmaları alkışlamakla yetindi. 64 sandalyeye sahip Sol Parti'nin oturumda sadece 22 vekille temsil edilmesi dikkat çekti. Federal Hükümet adına bakanlar düzeyinde görüşmeleri sadece Uyum Bakanı Aydan Özoğuz izledi. Özoğuz'un görüşmeler boyunca sadece kendi şahsi işleriyle ilgilenmesi de gözlerden kaçmadı. CİHAN
27 Şubat 2015 17:14
DİĞER HABERLER