Alman sendikalar:'Tek şirket, tek sendika' yasalaşırsa mahkemeye gideriz

BERLİN (CİHAN)- Almanya'da memur, gazeteci, doktor ve pilot sendikaları Federal Hükümet'in toplu sözleşmelerin düzenlenmesine yönelik yasa tasarısına karşı birleşti. 'Toplu Örgütlenme Hakkı İçin İttifak' ismi altında toplanan sendikalar, yasa tasarısının mevcut haliyle yürürlüğe girmesi durumunda Federal Anayasa Mahkemesi'ne dava açacaklarını duyurdu.

Alman Memurlar Bildiği (dbb), Klinik Doktorları Sendikası Marburger Bund, Alman Pilot Sendikası Cockpit (CV) ve Alman Gazeteciler Birliği (DJV), yarın Federal Meclis'te ilk okuması yapılacak 'tek şirket, tek sendika' yasa tasarısına karşı ittifak oluşturdu.

'Toplu Örgütlenme Hakkı İçin İttifak' ismi altında birleşen sendikalar, Federal Hükümet'e hukuk ve ekonomi alanındaki bilim adamları, siyasetçi ve sendikaların uyarılarını görmezden gelmekten vazgeçme çağrısında bulundu. Özellikle toplu örgütlenme ve grev yapma haklarının ihlal edileceğinin altını çizen sendikalar, tasarının mevcut haliyle yasallaşması durumunda Federal Anayasa'ya başvuracaklarını duyurdu.

Memurlar sendikası dbb Başkanı Klaus Dauderstaedt, Federal Meclis'teki muhalefet partileri Sol ve Yeşiller'in yanı sıra Hür Demokrat Parti'nin de (FDP) bu yasa tasarısına karşı olduğuna, bunun yanı sıra bilirkişi ve uzman raporlarının da 'tek şirket, tek sendika' planına onay vermediğine dikkat çekti. Dauderstaedt, söz konusu tasarının yasallaşması durumunda şirketlere hedeflendiği gibi huzurlu çalışma ortamının yerine kaos geleceğini, ayrıca sendikalar arası rekabetin daha da güçleneceğini belirtti.

Marburger Bund 1.Başkanı Rudolf Henke de toplu örgütlenme hakkının temel hak olduğuna dikkat çekerek, 'büyük' ve 'küçük' sendika diye ayrımcılık yaparak yasa ile birini diğerinden daha üstün hale getirmenin temel haklara ihlal olduğunu vurguladı. DJV Genel Müdürü Kajo Döhring ise tasarının mevcut haliyle yasallaşması durumunda meslekle alakalı olmayan sendikaların söz sahibi olmaya kalkışacağını dile getirdi. Cockpit Başkanı Ilja Schulz ise bu yasa tasarısı ile vatandaşları aptal yerine konulmaya çalışıldığını dile getirdi.

Sendikalar ortak duyurularında, bir işletme içindeki sendikaların tek tek mi yoksa birlik içinde toplu sözleşme pazarlığı mı yapacakları konusunda muktedir olmaları gerektiğini vurguladı. Federal Meclis üyelerine seslenen sendikalar, 'Meclis grubu kararına uyacağım' diye anayasal hakların çiğnenmesine izin vermemelerini talep etti. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Andrea Nahles'in toplu sözleşmeleri düzenlemeye yönelik hazırladığı yasa tasarısının Federal Meclis'teki ilk okuması yarın yapılacak. Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi'nin değerlendirmesine göre, bu yasa tasarısı toplu örgütlenme özgürlüğünü ihlal edebilir.

Yasa ile bir işletmenin içinde kendi aralarında rekabet eden sendikalara yönelik 'tek şirket, tek sendika' prensibi uygulanması hedefleniyor. Bu düşünceye göre toplu sözleşmelerde en çok üyesi olan sendikalara öncülük tanınacak. Diğer küçük sendikalar ise üyesi çok olan sendikanın yaptığı anlaşmaya razı olmak zorunda kalacak, kendi taleplerini ortaya koyamayacak ve grev yapamayacak. CİHAN
03 Mart 2015 19:05
DİĞER HABERLER