Almanlar kazandığının yarısını devlete veriyor

OECD’nin araştırmasına göre Almanların kazançlarının neredeyse yarısı vergi ve sigorta primlerine gidiyor. Türkiye’de ise tek başına yaşayan bir kişi için kesinti oranı yüzde 38,1 olarak kaydedildi.
Almanya'da diğer sanayileşmiş ülkelere kıyasla daha yüksek vergi ve sigorta primleri ödeniyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından Salı günü Berlin'de açıklanan "Ücretlerin Vergilendirmesi” başlıklı araştırmanın sonuçlarına göre, Almanya'da çocuğu olmayan ve ortalama gelire sahip bir bekârın kazancının yüzde 49,4'ü vergi ve sigorta primlerine gidiyor.

Türkiye'de ise aynı gruba dahil kişilerin, kazandıkları ücretin yüzde 38,1'i vergi ve sigorta primleri için kesiliyor. Buna göre, 35 OECD ülkesi arasında bekârlar üzerindeki vergi ve sigorta primi yükü açısından Almanya ikinci, Türkiye ise 18'inci sırada yer alıyor. 

2015-2016 yılı verilerinin baz alındığı araştırmada, vergi yükünün en ağır olduğu ülkenin yüzde 54'lük kesinti oranıyla Belçika olduğu tespit edildi. Bu grupta OECD ülkeleri arasındaki ortalamanın ise yüzde 36 olduğu belirtildi.

OECD'nin araştırmasına göre Almanya'da evli, iki çocuğu olan ve eşi çalışmayan bir kişi ise devletin çocuklu ailelere ödediği çocuk yardımı ve bazı vergi indirimleri sayesinde daha az vergi ve sigorta primi ödüyor. Araştırmaya göre geçen yıl bu oran yüzde 34 olarak belirlendi. Bu rakamın OECD ortalamasından yüzde 26,6 fazla olduğu kaydedildi. Almanya bu gruba dahil kişilerin üzerindeki yük açısından OECD listesinde 9'uncu sırada yer alıyor.

Vergi reformu talebi

Araştırmaya göre, Almanya'da çalışan kesimin kazancındaki kesintinin OECD ortalamasının üzerinde olmasına neden olarak ülkedeki sigorta primlerinin yüksek olması gösteriliyor.

Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü'nden (RWI) Roland Döhrn, Almanya'da yıllık geliri 50 bin euroyu aşanlar için vergi ve sigorta primi yükünün arttığına dikkat çekiyor. Hür Demokrat Parti'ye (FDP) yakınlığı ile bilinen Friedrich Naumann Vakfı tarafından RWI'ye yaptırılan benzer bir araştırmanın tanıtımında konuşan Döhrn, bu nedenle bu alanda değişiklik yapılması gerektiğine işaret etti. RWI Başkan Yardımcısı Karl-Heinz Paque de, özellikle orta gelirlilerin üzerindeki yükün azaltılması gerektiğini vurguladı.

Vergi Mükellefleri Birliği de Almanya'nın doğusuna kalkınma yardımı olarak öngörülen dayanışma vergisinin kaldırılmasını ve gelir vergisinde reform yapılmasını talep etti.

Deutsche Welle Türkçe
12 Nisan 2017 13:57
DİĞER HABERLER