Almanya Afrikalılara vize vermede cimri davranıyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi verilerine göre 2014 yılında tüm yurtdışı temsilciliklerinin yabancılara ülkeye giriş için verdikleri vize sayısı yaklaşık 2,2 milyon. Geçici bir süre için gönüllü statüsüyle hayır kurumları ve sosyal projelerde çalışmak amacıyla aynı yıl yapılan başvuruların içinden ise sadece bin 266 kişiye seyahat izni verilmesi dikkat çekti.

Gönüllü çalışanlarla ilgili araştırmalar yapan uzmanlar Almanya'nın tutumunu eleştirirken, özellikle Afrika ülkelerinden yapılan vize başvurularının kabul edilmediğinin altını çizdiler.

Heidelberg Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre gönüllü çalışanlarla ilgili Almanya özellikle Hindistan, Ukrayna ve Rus vatandaşlarına vize verirken Afrikalıların yaptıkları başvuruları ise reddediyor. Buna göre örneğin Gine'den yapılan başvuruların yarısı, Kenya'dakilerin ise dörtte biri onaylanmıyor.

Almanya'da gönüllü çalışmalarda bulunmayı isteyen yabancı başvuru sahiplerinin yurtdışına gönüllü gitmek için başvuran Alman vatandaşlarından daha eğitimli olduğunu belirten üniversite araştırması, bunun sebebinin ise yabancı ülkelerdeki gönüllülerin meslek eğitimlerini tamamladıktan sonra sosyal projelerde çalışmaları olduğunu hatırlattı. "Gönüllülere mesleki tecrübelerinden ötürü özellikle sosyal alanlarda acilen ihtiyaç duyuluyor." denilen raporda Alman hükümetine AB ülkeleri dışından yapılan vize başvurularına kolaylıklar getirmesi de tavsiye ediliyor.

Almanya'da angaje olmak isteyen kişilerin vize alımında karşılaştıkları sorunların bu kişilere zaman kaybettirdiği ve mali olarak da külfetler getirdiğine dikkat çekiliyor.

"YABANCI ÖĞRENCİLERİN KATKISI 292 MİLYON EURO"

Bu arada Alman Akademik Değişim Servisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Almanya'da öğrenim gören yabancı üniversite öğrencilerinin ülkeye sağladığı kazancın toplam 292 milyon Euro olduğu belirtilirken, üniversite öğrencilerinin ikameti ile oluşan istihdam yeri sayısının ise 3 bin 100'ün üzerinde olduğu ifade edildi.

Yükseköğrenimini tamamlayan yabancı akademisyenlerin Almanya'da kalmaya karar vermeleri durumunda bunun ekonomi için önemli bir kazanç olduğunun altı çizilirken, akademisyenlerin ülkelerine dönmek yerine Almanya'da çalışmalarının teşvik edilmesi gerektiği kaydedildi. CİHAN
09 Temmuz 2015 16:59
DİĞER HABERLER