Almanya'da Herbert Quandt Vakfı'nın Kültürlerin Trialog'u yarışması çerçevesinde birinciler belli oldu. İlkokul ve lise öğrencileri yarışmaya 'dinler ve kültürlerin tanıtımı ve karşılıklı diyaloğu kolaylaştırma' projeleri ile katıldı. Hessen Kültür Bakanlığı Müsteşarı Dr. Manuel Lösel projelerle öğrencilerin ortak kültür anlayışı kazandığını vurguladı. Herbert Quandt Vakfı, Hessen'e bağlı Bad Homburg'ta düzenlediği bir törende, Almanya'nın en iyi kültür ve dinlerarası projelerini geliştiren okulları ödüllendirdi.
Vakfın Kültürlerin Trialogu (Trialog der Kulturen) yarışması çerçevesinde Bremen'den Borchschöhe İlkokulu, Lampertheim'dan Lessing Gymnasium ve Saarland'dan Gesamtschule Nohfelden-Türkismühle'nin öğrencileri Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanlar arasında daha iyi bir anlayışı sağlamak için bir sene boyunca farklı projeler ortaya koydu. Toplamda 22 okulun katıldığı yarışma için 60 bin Euro ayıran Herbert Quandt Vakfı, projelerinden dolayı birinciliği elde eden üç okulun her birini 9 bin Euro ile ödüllendirdi.
Projeleri hayata geçirmek isteyen her okula başlangıç olarak 3 bin 500 Euro veren vakıf, ödül olarak verilen bütçe ile yarışmada birinci olan projelerin devam ettirilmesini hedefliyor.
Ödül töreninde konuşan Herbert Quandt Vakfı Konsey Başkanı Susanne Klatten, ödül kazananların farklı kültür ve dinlerden insanların birbirlerine açık ve saygılı bir şekilde davranmalarının mümkün olduğunu gösterdiklerini ifade etti. Klatten bu projelerle öğrencilerin yabancı korkusu olmadan ve pozitif ilgi ile birbirlerine yaklaştığını belirtti.
Hessen Kültür Bakanlığı Müsteşarı Dr. Manuel Lösel ise yarışma hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Herbert Quandt Vakfı'nın Kültürlerin Trialog'u yarışması ve yarışmayı kazananlar, bu sene okullarda kültürel ve dini çeşitlilik konusuna katkı sağladı. Bu şekilde öğrenciler, ortak kültür anlayışını kazanıyorlar." dedi.
DİN VE KÜLTÜRÜ TANITAN FARKLI PROJELER GELİŞTİRİLDİ
Bremen'den birincilik ödülünü alan Borchshöhe İlkokulu'nun öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte zulüm, savaş, çocuk işçiliği, yoksulluk, işsizlik ve çevre kirliliği gibi konuları ele alan ve analiz eden "Gölgelerin Şehri" (Stadt der Schatten) adlı tiyatro oyununu sergiledi. Jüri projeyi "Borschöhe İlkokulu'nun sanatsal ve sembolik olarak dünyanın dehşetini konu edinmesi, çocukları hayata hazırlıyor ve bunları aşmak için onlara beceriler kazandırıyor." şeklinde değerlendirdi. Hessen'in birincisi Lessing Gymnasium ise yarışmaya birden fazla projeyle katıldı.
'Kültür Sörfü' projesinde karşılıklı olarak Hıristiyan öğrenciler, Müslüman sınıf arkadaşlarının ailelerini ziyaret ederek kültür ve dinlerle ilgili bilgi alışverişinde bulunabiliyorlar. 'Erzaehl Cafe' projesi ile öğrenciler Lampertheim sakinlerini Hıristiyanlık, Müslümanlık ve Yahudilik hakkında bilgilendirmek için kafeye davet ediyor. Okulda tahsis edilen özel bir odada öğrenciler farklı dinlerin ibadet şeklini de görme fırsatını buluyor. Proje, okul öğrencileri ile Lamperheim sakinlerinin müzik, oyun ve farklı dinlerin ibadet mekanlarında düzenlenen sanal ziyaret içeren 'Kültürlerin Festivali' ile sona eriyor.
Saarland'dan Gesamtschule Nohfelden-Türkismühle ise 'Spuren suchen, Spuren hinterlassen' Projesi çerçevesinde 13 farklı proje geliştirerek farklı dinler ve kültürleri tanıtma adına bin 50 öğrenciyi bir araya getirdi. CİHAN