Almanya'da kadınlar, erkeklerden daha az kazanıyor

Almanya'da kadın-erkek eşitliği iş hayatında istenilen düzeyde değil. Kadınlarla erkeklerin kazançları arasında yüzde 22'ye varan farklar var. Federal Kadın Bakanı Manuela Schwesig eşitsizliği durdurmak için harekete geçti. Bakan, bunun önüne geçebilmek için iş ilanlarında işverenlerin ilgili işe ödeyeceği azami maaşı belirtmelerini istiyor.

Alman Federal Kadın ve Aile Bakanı Manuela Schwesig eşit işe eşit ücret talebinde bulundu. Almanya'da kadınlarla erkeklerin aynı işi yaparak kazandıkları maaşlarda yüzde 22'ye varan farklar gözlendiğine dikkat çeken Schwesig, bunun önüne geçebilmek için iş ilanlarında işverenlerin ilgili işe ödeyeceği azami maaşı belirtmelerini istiyor. Spiegel Online Portalı'nda yer alan habere göre Federal Kadın Bakanı maaş ve ücretler konusunda şeffaflıktan yana bir görüşü savunuyor ve kadınlarla erkekler arasında adaletin sağlanması için gereken adımları atmakta kararlı bir tavır ortaya koyuyor.

YASAL YAPTIRIM OLACAK

SPD'li Schwesig eşit işe eşit ücret prensibinin yerleşmesini sağlamak amacıyla yasal yaptırım getirmeyi planlıyor. Konuya ilişkin bir yasa taslağı hazırlık aşamasında. Taslağa göre işveren, iş ilanında bildirdiği azami maaş tutarından daha fazla maaş ödemeye hazır olması halinde, bunu ilanda belirtmek zorunda olacak.

Federal Kadın Bakanı Schwesig iş ilanlarında sağlanacak şeffaflık ile kadınlara maaş konusunda daha iyi pazarlık yapabilme imkanı getirmek istiyor. En önemli hedef ise Almanya'da kadınlar ile erkekler arasında eşit işe eşit ücret prensibinin yüzde yüz hayata geçirilmesi. Bakan Schwesig "Almanya'da maaşlar üzerine konuşulmuyor. Maaş konusu tabu bir konu, kara kutu gibi. Birçok insan aldığı maaşın adil olup olmadığını bile bilmiyor." dedi. Federal İstatistik Dairesi'nin kayıtlarına göre geçen yıl Almanya'da kadınlar erkeklere kıyasla ortalama yüzde 21,6 oranında daha az maaş aldı.

İŞVERENLER TEPKİ GÖSTERDİ

Federal Kadın Bakanı Manuela Schwesig'in yeni bir yasa taslağı üzerinde çalıştığının kamuoyuna yansımasıyla birlikte işverenler taslağa tepki vermekte gecikmedi. Federal Alman İşveren Dernek ve Birlikleri (BDA) yazılı bir açıklama yaparak planlanan yasanın durdurulmasını talep ettiler ve taleplerine gerekçe olarak yasanın yoğun bürokrasiye yol açacağını gösterdiler. CİHAN
15 Aralık 2015 11:58
DİĞER HABERLER