Almanya'da mültecilerin geri gönderilmesi planı hükümette kriz çıkardı

Almanya'da Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin Suriyeli mültecileri Macaristan, Slovenya veya Hırvatistan'a geri göndermeyi planlaması koalisyon ortakları arasında krize neden oldu. Bu karardan koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) haberi olmadığı ortaya çıktı.

Almanya'da koalisyon ortakları arasındaki mülteci krizi büyüyor. Sınırların kapatılması, göçmenlerin ülkeye alınmadan oluşturulacak transit bölgede tutulması ve son olarak Suriyeli mültecilerin ailelerini getirememeleri tartışmasından sonra şimdi de Suriyeli sığınmacıların geri gönderilmesi planı krize neden oldu.

Federal İçişleri Bakanlığı'nın Dublin Antlaşması'na geri dönüleceğini ve bu kapsamdan 21 Ekim'den beri Suriyeli mültecilerin de başvurularının tek tek incelendiğini açıklaması koalisyonda kriz meydana getirdi.

Avrupa Birliği'nin kabul ettiği Dublin Antlaşması'na göre sığınmacı, AB sınırları içindeki ilk ayak bastığı ülkede iltica başvurusu yapıyor ve o ülkede ikamet ediyor. Ağustos ayında Dublin Antlaşması'nı askıya alan Almanya'nın bunu Suriyeli mülteciler için de uygulayacağı ifade edildi.

Federal İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nin iltica başvurularını Dublin Antlaşması için tek tek incelediği bilgisini verdi.

DUBLİN'DEN HÜKÜMET ORTAĞININ HABERİ YOK

Dublin Anlaşması'na geri dönüleceğine dair hazırlıklardan hükümet ortağı SPD'nin haberi olmadığı ortaya çıktı. SPD Genel Başkan Yardımcısı Thorsten Schäfer- Gümbel, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin koalisyon ortakları ile görüşmeden her gün yeni bir fikir ortaya attığını ileri sürerek, "Sıfır iletişimle her gün yeni bir açıklama, hükümetin faaliyet yeteneğine güveni artırmıyor." dedi.

SPD'nin iç politika uzmanı ve Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, Birlik partilerinin koalisyon ortağı SPD ile iletişim sorunu olduğunu ve Dublin Antlaşması'na geri dönüleceği açıklamasının bunun son halkası olduğunu kaydetti.

İçişleri Bakanı de Maiziere'nin "Yetkili bakan olarak karar alabilirim" açıklamasına katılmadığını söyleyen Stegner, "Bakanlığın yetki ve prensipleri güzel ama iletişimdeki eksikliğin özrü olamaz." ifadelerini kullandı.

Mültecilerin ilk ayak bastıkları ülkede başvuru yapmalarını zorunlu kılan Dublin Antlaşması'nın geçerliliğini yitirdiğini düşünen SPD'li politikacılar, küçük ülkelerin kapasitelerini zorlamayacak yeni bir anlaşma yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.

Federal Göç ve Uyumdan Sorumlu Bakan Aydan Özoğuz, Dublin Antlaşması'nın bürokratik süreci azalttığı için askıya alındığını hatırlattı.

PRO ASYL: SURİYELİ MÜLTECİLERİ GERİ GÖNDERMEK İNSANLIĞA AYKIRI

Mülteciler için önemli çalışmalar yapan insan hakları örgütü Pro Asyl, sığınmacıları Macaristan veya Hırvatistan'a geri göndermenin insanlık ve gerçek dışı olacağını açıkladı. Pro Asyl, aynı şekilde insanların aylarca beklemek zorunda kalması nedeniyle uyum politikalarının başarısız olduğunu belirtti. CİHAN
12 Kasım 2015 12:21
DİĞER HABERLER