Almanya'da federal hükümetin hazırladığı internet ve telefon başta olmak üzere şahsi bilgilerin kayıt altına alınmasını hedefleyen yasa tasarısını inceleyen Federal Meclis'in hukukçu bilirkişileri birçok açıdan tasarının anayasaya aykırı olduğunu tespit etti. Bilirkişiler, hükümetin tasarısının yasalaşması halinde Federal Anayasa Mahkemesi veya en geç Avrupa Adalet Divanı'ndan geri döneceği uyarısında bulundular.
Süddeutsche Gazetesi'nin haberine göre Federal Meclis'in hukukçuları özellikle iki başlıkta yasa tasarısını anayasaya aykırı buldu. Birincisi, şahsi bilgileri kayıt altına alınacak kişiye bunun haber verilmemesi. Federal Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği kararları hatırlatan uzmanlar, şahsi bilgileri kayıt altına alınacak kişiye bunun bildirilmesinin zorunluluğuna dikkati çektiler. Diğeri ise tasarıda; doktorlar, gazeteciler gibi mesleki olarak bazı bilgilere ulaşan ve bunu gizli tutan kişilerin yeterince korunmaması. Mesleki olarak özel bilgilere sahip olanların bilgileri kullanılamıyor. Avrupa Adalet Divanı'nın bu konuda verdiği kararları hatırlardan uzmanlar, yasa tasarısının bunu ihlal ettiğini kaydettiler.
Bugün Federal Meclis'te ilk tartışması yapılacak yasa tasarısı telekomünikasyon şirketlerine aranan telefon numaraları, arama süresi, arama yeri, aranan saat ve zaman dilimi ve internet bilgilerini kayıt altına alma sorumluluğu getiriyor.Tasarıya göre konuşmanın içeriğinin ise kayıt altına alınmayacağı ifade ediliyor. Güvenlik birimleri bunun terörle ve suçla mücadele için önemli bir tedbir olduğunu ileri sürüyorlar. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı tasarıyı eleştiren Adalet Komisyonu Başkanı Renate Künast, temel hakları ihlal eden tasarının anayasa aykırı olduğunu söyledi.
Yeşiller Partili Künast, hükümetin, gazeteciler ve avukatların şahsi bilgilerin kayıt altına alınmasına karşı Avrupa Adalet Divanı'na açtığı davayı dikkate almadığını ileri sürdü. CİHAN