Almanya'daki Türk dernekleri: Komisyon, 1915 olaylarını tarihçilere bırakmalı

Almanya'daki Türk dernekleri Ermeni Soykırım iddialarını gündemine alması beklenen Meclis Dış İlişkiler Komisyonu'na "1915 olaylarını tarihçilere bırakalım" çağrısı yaptı. Federal Meclis önünde eylem gerçekleştiren protesto sonrası açıklamada bulunan Alman Türk Konseyi Başkanı Tacettin Yatkın, parlamentolarda alınan "Ermeni soykırımı" kararlarının Türk milletini ve Türkiye'yi hedef aldığını söyledi. Yetkin, tek taraflı kararların hiçbir hükmü olmadığını tarihi kararların tarihçilere bırakılması gerektiğini ifade etti.

1915 olayları üzerine çalışmalar yapan Barış ve Diyalog Derneği Başkanı Ali Söylemezoğlu ise şunları söyledi:

"Parlamento kendini mahkeme, siyasetçiler de hakim yerine koymamalılar. Meclislerin ve milletvekillerin soykırım deme yetkileri yoktur. Alman Federal Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'na bizi de dinlemeleri ve tek taraflı karar vermemeleri için başvuru yaptık. 1919 yılında da İngilizler birçok Türk siyasetçiyi tutuklayıp bu konuyla ilgili dava açmak istediler. Osmanlı'nın arşivleri ellerinde olmasına rağmen dava açabilecek kanıt bulamadılar ve serbest bırakmak zorunda kaldılar. 1915 olayları hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de kararı göz ardı edilmemeli."

Berlin Teknik Üniversitesi Öğrencisi Deniz Mert Mercan ise "Soykırım iddialarını kabul etmiyoruz. Meclisin mahkeme gibi davranmasını eleştiriyoruz ve 1915 olaylarının tarihçilere bırakılması çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Alman milletvekillerinin Türkiye'nin tarihini ne kadar bildiklerini sorusunu yönelten siyaset bilimci Pınar Çetin ise "Türkiye tarihini bilmeyen insanlar, Türkiye hakkında karar vermezler. Bize tarihimizi yanlış öğretemezler. 1915 olaylarını uzmanlara bırakmalıyız, Alman milletvekilleri siyasi karar veremezler." açıklamasında bulundu.

1915'te Osmanlı Ermenilerinin yaşadıklarının 100. yılında Alman Meclisi'ndeki siyasi parti grupları 1915 olayları için "soykırım" tabirini kullanmış, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ve Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da 'soykırım' demişti.

Federal Meclis, 1915 olaylarının soykırım olarak kabul edilmesini öngören yasayı oylamayı son adan iptal etmiş, bütün partilerin tek bir tanımda anlaşmaları için konuyu Dış İlişkiler Komisyonu'nda görüşülmesine karar vermişti. Komisyonun çalışmalarını Temmuz ayına kadar bitirebileceği belirtiliyor. CİHAN
07 Mayıs 2015 15:35
DİĞER HABERLER