Almanya, kızamık aşısı mecburiyetini tartışıyor

BERLİN (CİHAN)- Aralarında Federal Sağlık Bakanı Hermann Gröhe'nin de (CDU) bulunduğu bazı politikacılar Almanya'da kızamığın kökünü kurutmak amacıyla kızamık aşısı yaptırmanın zorunlu hale gelmesinden yana tavır koydu. Aşı tartışmasına Berlin'de kızamığa yakalananların sayısının bu yılbaşından itibaren 560 kişiye yükselmesi sebep oldu. Hastalığın yayılmasının sebebi olarak aşı yaptıranların sayısının azlığı gösteriliyor.

Federal Sağlık Bakanı Gröhe, kızamık aşısı yaptıranların sayısının düşük seviyede kalmaya devam etmesi halinde aşıyı yasal mecburiyet olarak gündeme getireceklerini söyledi ve yasal mecburiyet uygulamasına karşı duranları sert bir dille eleştirdi. Bakan, aşıya karşı çıkanları gerçeklerden uzak korku tacirleri olarak nitelendirdi. Gröhe'ye koalisyon ortağı SPD'nin Federal Meclis Grubu Başkanı Karl Lauterbach da destek verdi. Lauterbach, "Tüm partilerin sağlık politikacıları ile doktor birlik ve derneklerinin de katılımıyla geniş kapsamlı bir aşı kampanyasını harekete geçirmeliyiz.
İstediğimiz sonucu elde edemediğimiz takdirde aşıyı çocuklar için mecburi hale getirmek atacağımız ikinci adım olmalıdır." dedi.

'EBEVEYNLERİN YETKİSİNİ ELLERİNDEN ALMAK YANLIŞ'

Federal Hükümet'in kızamık aşısına yönelik açıklamalarına muhalefet partileri karşı çıktı. Yeşiller ile Sol Parti aşının yasal mecburiyet olarak öngörülme ihtimalini eleştirdi. Yeşiller'in Federal Meclis Başkan Grup Yardımcısı Katja Dörner "Bu uygulamayı kabul edemeyiz. Aşıya şüpheci yaklaşanların fikirlerini mecburi bir uygulamayla değiştiremeyiz. Onlara bu konuda geniş çaplı danışmanlık hizmeti sunulması gerekiyor." dedi.

Sol Parti'nin sağlık politikaları uzmanı Harald Weinberg de aşı mecburiyetine karşı çıktı ve "Çocuklarına aşı yaptırıp yaptırmayacaklarına ebeveynler karar vermeli. Ebeveynlerin yetkilerinin ellerinden alınmak istenmesi yanlış." dedi.

KIZAMIĞI HAFİFE ALMAYIN

Kızamık bulaşıcı bir hastalık. İnsandan insana konuşurken ağızdan saçılan tükürük, öksürük veya hapşırık yoluyla bulaşıyor. Önce grip gibi ateş, öksürük ve nezle aracılığıyla ortaya çıkıyor. Birkaç gün sonra ciltte lekeler belirmeye başlıyor.

Robert Koch Enstitüsü'nde tutulan istatistikler, geçen yıl Berlin'de kızamığa yakalanan kişi sayısının yıl boyunca 130'u geçmediğini gösteriyor. Kızamık vücudun direncini yavaşlatan bir hastalık olduğundan dolayı bazı hallerde beyne sıçrayıp, beyin iltihabı gibi çok ciddi sonuçları olan hastalıklara da yol açabiliyor. Ayrıca yetişkinlerde akciğer iltihaplanmasına da neden olabiliyor. CİHAN
23 Şubat 2015 19:05
DİĞER HABERLER