Almanya'da yeni eğitim yılı yeniliklerle başlıyor

Almanya'da birçok eyalette tatil günleri sona eriyor. Birçok eyalette öğrenciler yeni eğitim ve öğretim yılına birtakım yeniliklerle girecek. En önemli değişikliklerin başında Gymnasium süresi, engelli öğrencilerin engeli olmayan öğrencilerle aynı sınıflarda ders görmesi ve İslam Din Dersi'ndeki gelişmeler geliyor.

BERLİN:

Başkentte özel okullar ilk kez 'hüsnü kabul sınıfları' açıyor. Bu sınıflarda Almanca bilgisi olmayan çocuklar okuyacak. Bu çocukların arasında çok sayıda mülteci çocuğu da bulunuyor. Bu zamana kadar bu gibi sınıflar sadece devlet okullarında bulunuyordu. Özellikle dini eğitim ağırlıklı müfredata sahip okullarla Waldorf okulları devlet mercilerinin bu konudaki başvurusuna olumlu karşılık verdi.

Yeni eğitim ve öğretim yılında ilkokullar tasarruf etmek zorunda kalacak. Sebebi ise eyaletin ortaokullara daha çok para ve ders malzemesi tedarik etmek istemesi. Kitap, projeksiyon aleti, deney kutuları gibi araç ve gereçler bundan böyle bütün okullar için bir kalemde hesaplanacak.

KUZEY REN-VESTFALYA:

Sekiz ve dokuz yıl süren Gymnasiumla ilgili uzun süren tartışmalardan sonra eyalet sekiz yıllık Gymnasium'da kalmaya karar verdi. 'Turbo-Abitur' olarak adlandırılan model bir miktar yavaşlatılacak. Bunun için de somut bazı önlemler alınacak. Örneğin ev ödevleri, öğleden sonra ders ve bir hafta içinde yapılan imtihan sayısında sınırlandırmaya gidilecek. Zorunlu olarak öğleden sonra ders verilen günlerde ev ödevi verilmeyecek. Aynı şekilde ev ödevleri için ayrılan zaman okulun derecesine göre ayarlanacak. İmtihanların olduğu günlerde başka derslerde yazılı test yapılmayacak.

Geçen yıl 8 bin öğrenciye verilen İslam Din Dersi yeni eğitim ve öğretim yılında 13 bin 700 öğrenciye verilecek. Bunun için 176 okulda 123 öğretmen ders verecek.

Engelli öğrencilerin normal okullarda okumasını öngören Inklusion modelini takip eden okulların oranı yüzde 39,1'e çıkacak.

BAVYERA:

47 Gymnasium'da dokuz yıllık bir Gymnasium süresi için pilot proje başlatılacak. Resmi olarak 'Mittelstufe plus' adını taşıyan bu okul tipi sekiz yıl süren Gymnasium'a karşı olanların yıllar süren tepkisinin bir ürünü. Bu okullar ile Gymnasium öğrencilerinin okulun orta seviyesini üç yerine dört sene içinde bitirmeleri mümkün olacak.

BADEN-WÜRTTEMBERG:

Sonderschule zorunluluğu 40 yıl sonra bu öğretim yılında kalkacak. Engelli çocuğu olan veliler Sonderschule ile normal okul arasında tercih yapabilecekler. Bunun mümkün olması için 200 ek öğretmen istihdam edildi. Eğitim Bakanlığı ayrıca genç göçmenlerin entegrasyonunu sağlamak için 100 ila 200 arasında ek öğretmen kadrosu imkânı sunacak. Daha önce de 200 öğretmen dil teşviki ve entegrasyon için istihdam edilmişti.

HESSEN:

58 ilkokulda yürütülecek altı pilot proje ile öğrenciler öğleden sonra çocuklarla öğleden sonra da ilgilenilecek. Eyalet, 'Öğle Sonrası İçin Anlaşma' adlı projeyi eyalet ilçeleri ve okullarla birlikte yürütecek. Veliler ise bu ek hizmetin karşılığını ödeyecek. Bunun için ilk etapta 145 öğretmen görevlendirilecek, daha sonraki safhada 85 öğretmen daha eklenerek hizmet alanı genişleyecek.

BRANDENBURG:

Yeni eğitim ve öğretim yılında bu eyalet binden fazla öğretmen istihdam edecek. Bu sayı Brandenburg için bir rekor. Öğretmenlerin zorunlu olarak vermesi gerektiği ders sayısı da düşürülecek.

BREMEN:

Bremen, yeni dönemde yoğun bir dil teşviki programı uygulayacak. Eğitim Bakanlığından verilen bilgilere göre bu program ilkokul, ortaokul ve liselerde derslerin ana unsuru haline getirilecek. Buna ilaveten genel eğitim verilen okullarda mesleki yönlendirme ekipleri oluşturulacak. Bu ekipler öğrencilere mesleki eğitime geçişte eşlik edecek.

AŞAĞI SAKSONYA:

Aşağı Saksonya bu yıl Gymnasiumların 13 yıl sonra tekrar Abitur'a döndüğü ilk eyalet olacak. Lüneburg Yüksek İdari Mahkemesi'nin bir kararına göre de Gymnasiumlardaki yaklaşık 17 bin öğretmen bir saat daha az ders verecek.

SAARLAND:

Bu eyalette, 'Gymnasiumlarda Öğrenciye Özel Öğrenme Yardımı' başlıklı bir proje hayata geçirilecek. Öğretmenler, derse dayalı okul aşırı bir ağ ile desteklenecek ve böylelikle dersi daha iyi anlatmaları sağlanacak. Aynı zamanda okul müdürleri de okulun gelişmesi için kalifikasyon önlemleri kapsamında bilgilendirilecek.

Saarland, KRV'yi örnek alarak göçmen ailelere mensup öğrencilerin oranının yüksek olduğu bazı ilkokullarda İslam Din Dersi vermeye başlayacak.

MECKLENBURG-VORPOMMERN

Bu eyalette, 9. sınıf hedefini tutturamamış öğrenciler ilk kez 9+ öğrenim yılı ekleyerek mesleki eğitim görme olgunluğuna ulaşmış olacak. 9+ öğrenim yılı, ders ve işletme pratiği olmak üzere iki kısımdan oluşuyor ve böylelikle öğrenci okuldan sonra doğrudan meslek eğitimine başlamaya teşvik ediliyor. Yeni eğitim ve öğretim yılında başka alanlardan öğretmenliğe kayanların durumunu düzeltecek bir düzenleme söz konusu.

RHEINLAND-PFALZ:

Bu eğitim ve öğretim yılından itibaren tüm gün eğitim veren okulların ve engelli öğrencilerin ders görebileceği normal okulların sayısı artacak.

SCHLESWIG-HOLSTEIN:

Eyalet, yeni eğitim ve öğretim yılına artı 200 öğretmen ile başlayacak. 2017 yılına kadar yeni öğretmen sayısının toplam 728 olması planlanıyor.

THÜRINGEN:

Hükümet, sekiz karma eğitim veren okula da daha izin verdi. Böyleikle bu okulların sayısı 54'e yükseliyor. Yeni eğitim ve öğretim yılı esnasında 500 yeni öğretmen istihdam edilecek. Öğretmen yokluğunda boşluğu doldurmak için de 100 öğretmen yedekte tutulacak. CİHAN
15 Ağustos 2015 11:14
DİĞER HABERLER