Altın gibi bir Ramazan tavsiyesi!

Altın gibi bir Ramazan tavsiyesi!
Ramazan’da hazımsızlığı ortadan kaldırmak için altın değerinde tavsiye...
Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesi ile uzun süre oruçlu olan vatandaşların sağlığı açısından yedikleri besinlerin daha büyük önem kazandığını belirten beslenme uzmanları bu durumlarda balık gibi hazmı kolay ürünlerin yenmesini tavsiye ediyor. 

Ülkemizde “yaz sıcağında balık yenmez” gibi yanlış bir söylemin bulunduğuna dikkat çeken Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyen Uzmanı Ezgi Eker Göktaş, potansiyel riskli bir besin olan balığın hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanıp ve uygun koşullarda saklanmaması durumunda zehirlenmelere neden olabileceğini söyledi. Balık satış yerleri ve büyük marketlerin balık reyonlarında ürünlerin bozulmaması için her türlü soğutucuların günümüz şartlarında mevcut olduğunu hatırlatan Göktaş, balığın bu sayede her mevsimde yenilebileceğini belirtti. 

HAFTADA EN AZ İKİ KEZ BALIK TÜKETİLMELİDİR

Özellikle bunaltıcı sıcaklara denk gelen Ramazan’da birçok vatandaş iftarda yedikleri ağır yemekler sonrası hazımsızlık şikâyetiyle hastanelere müracaat ettiklerini ifade eden Diyetisyen Göktaş, bu gibi durumlarda en güzel yiyeceğin balık olduğunu kaydetti. Bir deniz ürünü olan balığın sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Ezgi Eker Göktaş, “İyi kaliteli bir protein kaynağı olan balık aynı zamanda A vitamini, K vitamini, D vitamini, B vitamini; iyot, çinko, selenyum, fosfor ve magnezyum gibi birçok vitamin- mineralden de zengin bir besindir. Bunun yanı sıra balığın içinde bulunan omega 3 yağ asitleri, kalp-damar hastalıkları, felç, şeker hastalığı, kanser gibi birçok ciddi hastalıktan korunmada önemlidir. İnsan vücudunda üretilemeyen bu omega 3 yağ asitlerinin iyi etkilerini görebilmek için haftada en az 2 kez 500 gram olacak şeklinde balık tüketilmelidir.” 

KIZARTMA YÖNTEMİ BALIĞIN BESİN DEĞERİNİ AZALTIR

Balık pişirirken doğru yöntemlerin kullanılmasının çok önemli olduğunu fakat sıcak yaz aylarında bu husus daha da önem kazandığına dikkat çeken Göktaş, “Hem hafif olması hem de besin değerinde kayıp olmaması için buğulama, ızgara, fırınlama gibi yöntemler tercih edilmelidir. Kızartma yöntemi balığın besin değerini azaltırken, zararlı maddelerin oluşmasına neden olur. Sıcak ve nemli hava besinlerin çok çabuk bozulmasına neden olacağı için özellikle yaz aylarında besin zehirlenmelerinde artış görülür.” diye konuştu.

RAMAZAN AYIN’DA BALIK FİYATLARI DÜŞTÜ

Balık avlama sezonuyla birlikte vatandaşların balık tezgâhlarına uğramadığını söyleyen Samsun Balık Hali Komisyoncuları Dernek Başkanı Davut Kıyak, denizde av yasağının başlamasıyla birlikte tatlı su balığı mevsiminin açıldığını bu nedenle tezgâhlarda yaz aylarında da taze balık satıldığını kaydetti. 

Sazanından, alabalığa kadar tezgâhlarda ortalama 15 çeşit balık bulunduğunu sözlerine ekleyen Davut Kıyak, "Balık kadar hazmı kolay besin değeri yüksek bir yiyecek yok. Şuan ki tezgâhtaki fiyatlarda hiçbir artış yok hatta fiyatlarda düşüş var. Mesela Alabalık, Kefal kilosu 5 liradan satılırken Sazan, ve Somon 6 liradan kilosu gidiyor. Vatandaşlarımızda yaz aylarında balık yenmez diye bir ön yargı var. Bu ön yargı önceden soğutucuların yeteri kadar fazla olmadığı zamanlarda balıkların iyi muhafaza edilmemesi durumlarında bazı olumsuzlukların yaşanması neticesinde vatandaşın bilinçaltına işlenmiş. Artık günümüzde hem denetimler daha sık yapılıyor hemde her tezgâhta son sistem soğutucular var. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla gelip balığını alabilir ve bu sıcak yaz günlerinde hazımsızlık sorununu da ortadan kaldırmış olur. Benim vatandaşlardan tek bir isteğim bir kez denesinler Ramazan’da bir iftarda da balık alıp yesinler." şeklinde konuştu. 

CİHAN

14 Temmuz 2013 14:10
DİĞER HABERLER