Amerika'da Barack Obama ve John McCain arasındaki başkanlık yarışı, sadece siyaset meydanlarında değil sanal alemde de yaşandı.
İnternet; kampanya döneminden haberlere, iletişimden bilgi aracına kadar seçim sürecinde çok önemli bir rol oynadı. Obama'nın bir adım öne çıktığı kampanya sürecinde teknolojiyi kullanma yarışının sonucu ise adayların, teknolojiyi kullanma çıtasını bir dahaki seçimler için çok çok yukarıya çıkarması oldu.
Her iki aday da kendilerine ait internet sitelerinde kolayca kendilerini tanıttılar ve bağış toplama şansı yakaladılar. Adayların internet sitelerini bilmeyenlere ise Google yardım etti. İki adayın da isimleriyle yapılan aramalarda çıkan ilk sonuçlar, adayların kendi internet siteleri oldu. Ancak internetten arama yaparken kullanılan "anahtar kelimelerin" önemini bilen her iki taraf da, Google'dan "anahtar kelime" satın alma yarışına girdi.
Obama, başkan yardımcısı adayını ilk olarak destekçilerine kısa mesaj ve elektronik posta atarak, teknolojiyi kullanma konusunda bir adım öne geçti. Diğer yandan her iki adayın reklamları, yüzlerce sitede Paris Hilton ve Eminem reklamlarının yanında yer aldı.
İnternet sitelerinin kendisinin yanı sıra sahipleri de seçim döneminde önemli rol oynadı. Google'ın CEO'ları Eric Schmidt ve Vint Cert, Obama'ya desteğini açıkladı. eBay'in eski Başkanı ve CEO'su Meg Whitman ile HP'nin eski CEO'su McCain'i destekledi. Schmidt, Obama'nın reklam filminde oynarken Fiorina ise McCain'in ekonomi danışmanları arasında yer aldığı söyleniyordu.
İnternet, Obama ve McCain için büyük bir pazar sağlamakla kalmadı. Seçmenler için de büyük bir bilgi ve tartışma arenası haline geldi. Seçim sürecinde birçok kişinin bilgiye ulaşma şeklini değiştirdi. Ancak birçok bilginin doğru olup olmadığı, medyanın tarafsızlığı ve güvenirliğini de tartışmaya açtı. CNN, Times, NBC, ABC, FOX, CBS ve Newsweek gibi geleneksel haber kaynakları da interneti daha fazla kullandı. Hatta bazı haber kaynakları, basılı yayını terk ederek sadece internet yayıncılığına başladı. Haber arama ve derleme siteleri de bu dönemde oldukça yoğun kullanıldı.
Seçim döneminde en çok kullanılan internet organlarından biri de bloglar (internet günlükleri) oldu. Birçok kullanıcı, adaylar hakkında topladığı bilgilerini ve yorumlarını kendi sayfalarına taşıdı. Blog kullanıcılarının düşüncelerine yorum yapanlar da seçim için ayrı bir tartışma zemini oluşturdu.
Kamuoyu düşüncesi, şimdiye kadar hiçbir başkanlık seçiminde bu seçimler kadar önemli bir rol oynamamıştı. Bunun sebebi ise her bilginin ve internet aracının, tartışmaya açık olmasıydı. Bloglar ve sosyal medya sayesinde İnternet, tüm seçim sürecini açık bir tartışma platformuna dönüştürdü.
Google, Yahoo, MSN, YouTube, MySpace, Facebook, Twitter, Digg, AOL ve Topix gibi birçok internet organı, seçim için özel sayfa oluşturdu.
Kullanıcılar, haber okumanın yanı sıra internetten seçimle ilgili video izleme imkanı da buldu. Seçimi takip eden birçok kişi, daha az televizyon daha fazla "online video" izledi.
Google ve özellikle de sosyal iletişim sitesi olarak bilinen Facebook, sanal alemdeki yarışa damgasını vuran internet sayfaları oldu. Facebook, sadece başkan adayları tarafından değil yerel seçimler için de adayların en çok faydalandığı platformlardan biri oldu. Obama, Facebook'ta çalışma başlatan ilk aday oldu ve yaklaşık 2 milyon kişi Facebook üzerinden Obama'ya destek imzası attı. McCain'in Facebook üzerinden topladığı destek ise 600 binde kaldı. Adaylar, Facebook üzerinden gönderdikleri mesajlarla da seçmenlere ulaşmaya çalıştı. ABD'de oy kullanma süreci başladığından itibaren de Obama taraftarları, Facebook'taki durum mesajlarını aynı yaparak Obama'ya destek verdi. (CİHAN)