Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Habertürk Gazetesi'ne ayaküstü verdiği mülakatta Ankara'da taşları yerinden oynatacak bir tartışmanın pimini çekti.
Haşim Kılıç, seçim barajının kaldırılması konusunda AYM'ye yapılan başvurulara ilişkin raporların tamamlandığını belirterek, "Raportör arkadaşlar çalışmalarını tamamladı. Raporda önemli tartışmalar var. Konu hassas olduğu için 'bireysel'de değil de 'genel kurul'da görüşüp 2-3 hafta içinde karara bağlayacağız" dedi.
Barajın hak ihlali olduğu kararı çıkarsa 2015 seçimlerinde uygulanabilir mi? Taraf Gazetesi, konuyu hukukçulara sordu:
HUKUKÇULAR: "2015 SEÇİMİNDE UYGULANIR"
Türkiye'nin önde gelen anayasa hukukçuları ise AYM'nin baraj için "hak ihlali" kararı alması halinde 2015'teki seçimin "barajsız" yapılacağı yönünde görüş bildirdiler. Ancak yasa değişikliğinin Meclis tarafından yapılacağına hükmettiler.
ERDOĞAN TEZİÇ: 2015 seçiminde uygulanır. AYM hak ihlali olduğuna karar verirse, hukuka bağlı bir devlette parlamento bunu değiştirmeli. Anayasa'da 'seçim kanununda yapılan değişiklikler, bir yıl içinde yapılacak seçimde uygulanamaz' hükmü var ama burada hak ihlali olduğu için uygulanır.
ERGUN ÖZBUDUN: AYM barajı kaldıramaz. AYM'nin ihlal tespit yetkisi var ama kanun iptal yetkisi yok. Seçim kanunu ortada olduğu sürece ihlal tespiti yapılsa bile bu, uygulamada sonuç doğurmaz. Seçim barajı kendiliğinden ortadan kalkmaz, seçim barajı ile ilgili meseleyi çözmesi gereken, Anayasa Mahkemesi değil, siyaset kurumu, yani Meclis'tir.
ZAFER ÜSKÜL: Meclis yasa çıkarmalı. AYM bir hak ihlali kararı verirse, bu ihlalin giderilmesi için yüzde 10 barajının düşürülmesi gerekir. Yasama organı barajı ya düşürür ya da kaldırır. Ancak muhtemelen hükümet bu seçimde uygulama yönünde yorum yapmayacaktır.