Anneye aşırı bağımlılık okul yaşamını etkiliyor

Okula yeni başlayan ve ailesinden ilk kez ayrılan çocuklarda görülen "Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu", çocuğun yaşadığı kaygıyla ilişkili bir durum olduğu bildirildi. Anneye çocuğun aşırı bağımlılığın bu yüzden okul yaşamını olumsuz etkilediği ifade edildi.

Okula yeni başlayacak 4-7 yaş arasındaki çocukların yüzde 2'sinde ortaya çıkan bu sorun, en az 4 hafta boyunca devam ettiğinde; çocukta çarpıntı, nefes darlığı, bulantı ve idrar kaçırma gibi sorunlara yol açmaktadır. Okula başladığı gün çocukta uzun süren ağlama nöbetleriyle kendini gösteren bu psikolojik sorun için uygun terapi teknikleri kullanılmalı, uzman yardımı alınarak ortaya çıkan kaygı minimum seviyeye indirilmelidir.

Memorial Kayseri Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, ilk kez okula başlayacak çocuklarda ortaya çıkan "Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu" ile ilgili bilgi verdi. "Ebeveynlerin tutum ve davranışları ile sosyal çevre, çocukların karakterlerinin oluşmasında etkilidir" diyen Yrd. Doç. Dr. Karayağız, "Çocuğuna aşırı düşkün, ona sorumluluk vermeyen, onu sınırlayan ve sürekli uyaran, çocuğuna güven aşılamayan ya da psikolojik sorunları olan anne-babalar, çocuklarının gelişim aşamasını sağlıklı bir şekilde atlatamaz. Bu tip ailelerin çocukları, yaşamları boyunca psikolojik sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu sorunların en önemlilerinden biri ayrılma anksiyetesi bozukluğudur. Okula ilk kez başlayacak çocuklarda ortaya çıkan bu sorun beklenenden daha fazla yenilenen kaygıya neden olmaktadır. Çocuk, bağlandığı kişiyi kaybedeceğini ya da başına kötü bir şeyler geleceğini düşünerek aşırı derecede kaygılanır. Bu tür çocukların kaygı nedeniyle okul ya da başka bir yere annesiz gitmek istemediği görülmektedir" diye konuştu.

'ÇALIŞAN ANNELERİN SUÇLULUK DÜŞÜNCESİ BAĞIMLILIK NEDENİ'

Yrd. Doç. Dr. Karayağız, ayrılma anksiyetesi bozukluğunun ortaya çıkmasında annenin psikolojik durumunun da önemli olduğunu aktararak, şu bilgileri verdi; "Özellikle çalışan annelerin bir bölümü, okul çağı öncesinde çocuklarını bakıcıya ya da aile bireylerinden birine bıraktığında suçluluk düşüncesine kapılmaktadır. Suçluluk düşüncesi nedeniyle bazı anneler anormal derecede çocuğa bağımlı hale gelmektedir. Bu bağımlılık sonucunda ortaya çıkan aşırı korumacılık çocuğun psikolojisini olumsuz etkilemektedir. Yani aşırı korumacı ve bağımlı annelerin çocukları da anneye karşı anormal derecede bağımlı olmaktadır. Genetik, çevresel ve sosyal faktörler nedeniyle annede ortaya çıkan kaygıya bağlı psikolojik sorunların çocukta da çıkma ihtimali yükselmektedir. Ayrılma anksiyetesi bozukluğu olan çocukların annelerinde kaygı ve depresif bozukluklar sıkça görülebilmektedir. Sonuç olarak ilk temel ilişki olan anne ve çocuk arasındaki ilişkide ortaya çıkan yetersizlik ve aksamalar bağlanmayı olumsuz yönde etkileyebilmektedir." CİHAN
21 Eylül 2015 12:32
DİĞER HABERLER