Antep baklavasında krize yeni yorum: Üretilen yer konusunda sınırlama olmaz

GAZİANTEP (CİHAN)- Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, geçtiğimiz günlerde 'baklava standardı' tartışmasına konu olan, Antep baklavası üretiminin yöre dışında yapılamayacağı yönündeki iddialara ilişkin konuştu. Yamankaradeniz, "Siz belirtilen şartlarda üretiyorsanız, İstanbul'da da üretirsiniz, İzmir'de de üretirsiniz." dedi.

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile Güllüoğlu ailesi arasında 'baklava standardı' tartışması yaşanmıştı. Güllüoğlu ailesinin beşinci kuşağının en büyük temsilcisi Nejat Güllü, GSO tarafından esnafa gönderildiği öne sürülen, 'Antep baklavası yöre dışında imal edilemez' ifadesine sert çıktı. GSO ise yaptığı yazılı açıklama ile esnafa herhangi bir uyarı yazısı gönderilmediğini açıkladı. Marka ve patent sektöründe faaliyet gösteren Destek Patent firmasının Genel Müdürü Kemal Yamankaradeniz de Gaziantep Bölge Müdürlüğü'ndeki görev değişikliğiyle ilgili düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin yaşanan bu tartışmaya ilişkin sorularına cevap verdi.

Yamankaradeniz, "Coğrafi işaret, o işaretin sahibi olan veya müracatını yapmış olan yetkili kurumun belirlemiş olduğu kriterlerde bu ürünün üretilmesi demek. Antep baklavası nasıl olması gerekiyor? Hangi çeşit yağ kullanılacak? Fıstık ne kadar kullanılacak? Yufkası nasıl olacak? Bütün bunların hepsinin tanımı yapılmıştır coğrafi işaretler içinde. Coğrafi işaret, müracaatında tanımı yapıldığı şekilde üretim demektir. 'Bu standardın dışında bu kalitenin dışında üretilen ürünlere Antep baklavası denilemez' demektir. Antep baklavası olacaksa, o tarif edildiği şekilde olacaktır. Yoksa üretilemez değildir." dedi.

Üretilen yer konusunda bir sınırlamanın olmadığını dile getiren Yamankaredeniz, "Siz orada belirtilen şartlarda üretiyorsanız, İstanbul'da da üretirsiniz, İzmir'de de üretirsiniz. Ama şart, belirtilmiş şartlarda üretimdir. Orada miktarlar belirtilmiştir. Yağ kullanımı, fıstık kullanımı, yufkasının, şerbetinin nasıl olacağı belirtilmiştir. Bu tanımlara uygun üretilen ürün Antep baklavasıdır. Nerede üretildiği önemli değil." ifadelerini kullandı. Şuanda Türkiye'de bunun denetiminin yapılamadığına da dikkat çeken Yamankaradeniz, "Aslında bunun denetiminin de yapılması lazım. Bir kişi Antep baklavası diyorsa, bunun Antep baklavası tanımına uygun olup olmadığının denetlenmesi gerekir. Bu noktamız eksik." şeklinde konuştu.

'ADALET BAKANLIĞI BİLİRKİŞİLİK SORUNUNU ÖNCELİKLİ GÜNDEM MADDESİ YAPMALI'

Türkiye'de 2001 yılından bu yada fikri haklar mahkemelerinin bulunduğunu, onbinlerce davanın da çözümünün oluşturulduğu vurgulayan Yamankaradeniz, bilirkişi sorununa dikkat çekti. Yamankaradeniz, "Özellikle bizim çalıştığımız alan gibi spesifik alanlarda yetişmiş bilirkişilerin olmamasından kaynaklanan ciddi hak kayıpları yaşıyoruz. Onun için Adalet Bakanlığı bilirkişilik sorununu öncelikli gündem maddesi yapmalı. Bu, yıllardan beri var olan bilirkişilik kurumunun kurulması tasarısını bir an önce hayata geçirmeli ki bu ülkede hakikaten haksızlıkların önüne geçilsin. Bu konudaki yapılan hak kayıplarının önüne geçilebilsin."

Patent sayıları konusunda da Avrupa ülkelerindeki sayıların Türkiye için emsal olması gerektiğine değinen Yamankaradeniz, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Avrupa ülkelerinde patent sayıları yüzbinlerde seyrediyor. Bizde bu rakam henüz 12-13 binlerde. Bu sayının en az 20 bin seviyelerinde olması gerekiyordu. Malesef geride seyrediyoruz."

Yamankaradeniz, toplantı sonunda Destek Patent firmasının Gaziantep Bölge Müdürlüğü görevine Süleyman Zemin'in atandığını duyurdu. CİHAN
08 Nisan 2015 13:47
DİĞER HABERLER