Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, internet korsanlarının en çok kullandığı platformlardan biri haline geldi. İnternet korsanları, Google'ın fazla bilinmeyen özellikleri sayesinde her gün kendilerine yeni kurbanlar seçerek, bu kurbanlarının bilgilerini ele geçiriyor.
TİEV İnternet Birliği Komisyon Başkanı Hakan Topuzoğlu, yaptıkları araştırmalar sonucunda, Google aramalarının en çok hacker olarak adlandırılan internet korsanlarının işine yaradığını belirlediklerini söyledi. İnternet kullanıcılarının yeterli bilince sahip olmamasından dolayı, aramalarda genellikle ilk sayfada üst sıralarda çıkan bilgileri doğru kabul ederek, bu internet sitelerine yöneldiklerini belirten Topuzoğlu, yanıltıcı ve virüs dolu bu linklere tıklayan kişilerin birçok tehlikeyi farkında olmadan çağırdıklarına dikkat çekti.
Symantec tarafından yapılan araştırma, en popüler 10 aramanın ilk 70 sonucunda en az 1 adet yanıltıcı link yani internet sayfası adresi bulunduğunun belirlendiğine değinen Topuzoğlu, “Bir günde herhangi bir aramada çıkan ilk 70 sonucun yüzde 7,3'ü yanıltıcı linklerden oluşuyor. Hatta bu oran bazen yüzde 68'e kadar çıkıyor. Bu yüzden internet kullanıcılarının popüler aramalarda çıkan sonuçlara dikkat etmesi gerekiyor. İnternet kullanıcıları biraz tembellikten, biraz da bilinçsizlikten dolayı tüm işlerini Google aramaları sonucuna göre yapmayı tercih ediyor. Ancak, google arama sonuçlarında çıkan her sayfanın güvenilir olduğunu söylemek nasıl mümkün değilse bu sayfalarda yer alan bilgilerin de doğruluğu konusunda kesin bir şey söylemek mümkün değildir.
Örneğin; TC Kimlik Numarası sorgulamak isteyen bir kişi bu konudaki resmi siteleri araştırmak yerine doğrudan Google arama motoruna TC Kimlik No Sorgulama yazdığında resmi sitelerle hiç ilgisi olmayan siteler de sonuçlar arasında çıkıyor. Konuya bilinçli yaklaşmayan kullanıcılar sonu gov.tr ile biten resmi siteler yerine bu siteleri tercih ediyor. Bu sitelerde ise virüs, truva atı gibi zararlı içerik bulunması sebebiyle bilgisayarlarına zarar vermekte, hatta bilgisayarlarından kendi istekleri dışında bilgilerin başka yerlere gitmesine neden oluyorlar. Aynı şekilde müzik parçası arayan kullanıcıları da rastgele sitelere girerek müzik indirmek isterken bilgisayarlarına zarar verdiğinin farkında olamıyorlar.” diye konuştu.
Sağlıkla ilgili bir konuda merakını gidermek isteyen internet kullanıcılarının da internet tuzağına düştüğünü aktaran Topuzoğlu, ‘kelliğe çare’ ifadesinin Google arama motorunda aratılması halinde 70 bin 400 sonuç çıktığını ve bunların büyük kısmının reklam içerikli, diğer kısmının ise yanlış bilgiler içeren sitelerden oluştuğunu açıkladı. 70 bin 400 site içinde güvenilir site sayısının 50 bin dahi olsa bunların hangileri olduğu bilinmediği için yanlış bilgilere ulaşmanın oldukça kolay hale geldiğini ifade eden Topuzoğlu, anne adaylarını da yanlış bilgilerle hareket etmemeleri konusunda uyardı.
Bu konuda, devletin ‘Güvenilir Site’ logosu oluşturarak, resmi kurumlar tarafından onaylanmış sitelerde bu logonun yer alması gerektiğini belirten Topuzoğlu, böylelikle kullanıcılara en büyük yardımın devlet kanalından geleceğini ifade etti.