Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye sınırında özellikle kritik bölgeler tespit edildiğini belirterek, teknolojik imkanlardan faydalanılarak bir entegre sınır güvenlik sistemi kurulacağını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.
Arınç, konuşmasına, Suruç’taki patlamada hayatını kaybedenlere, Adıyaman’daki şehit askere ve Ceylanpınar’da şehit edilen iki polise Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı dileyerek başladı.
Toplantıda Milli Savunma Bakanı, Kara Kuvvetleri komutanı ve ilgili düzey komutanların katılımıyla bir sunum yapıldığını belirten Bülent Arınç, “Sınır fiziki güvenlik sistemi sunumunu yaptı. Sınırlarımızdaki sınır güvenlik sistemine ilave tedbirler olarak neler yapıldığı, bugüne kadar, bundan sonra neler yapılacağı anlatıldı. Bakanlar Kurulu üyelerinin görüşleri alındı.” dedi.
3 bin kilometreye yakın kara sınırımızın sadece 910 kilometresinin Suriye’yle olduğunu vurgulayan Arınç. “Irak sınırımızı da 450 km kabul edersek büyük ölçüde hemen hemen yarısının Suriye ve Irak sınırı olduğunu söyleyebiliriz. Diğer ülkelerle olan sınırlarımızda herhangi bir güvenlik endişemiz yok. Herhangi bir olay yok güvenli olduklarını söyleyebilirim. Özellikle Suriye sınırında yaşanan olaylara ilişkin entegre bir sınır sistemini, sınır fiziki güvenlik sistemini sunum içinde detaylı olarak, özellikle Suriye sınırımızdan sorumlu tutulan Bakanlar Kurulu kararımızda Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın müşterek sunumu olarak dinledik.” şeklinde konuştu.
Asıl önemli olanın DEAŞ tehdidine karşı teröristlerin geçiş noktalarını engellemek ve bunun için fiziki tedbirlerin alınması olduğunu kaydeden Bülent Arınç, “Sınırda fiziki güvenlik sistemi kurulacaktır. İçişleri Bakanlığımız hem sınır güvenlik sistemine yönelik ve son yaşanan olaylar sebebiyle kriz bölgelerinde sıcak bölgelere ilave olarak hangi tedbirlerin alınacağını, Suruç’ta yaşananlar ve polislerimizin şehit edilmesi ve askere yönelik bazı araç gereçlere ve kişilere yönelik saldırıların mahiyetini ve bununla ilgili yapılacak mücadele noktası üzerinde açıklamalarda bulundu.” ifadelerini kullandı.
Arınç, Ulaştırma Bakanı’nın Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın müşterek çalışması ile yürütülen Türkiye’de sivil uçak üretimi konusunda Bakanlar Kurulu'na bilgi verdiğini aktardı.
ENTEGRE SINIR GÜVENLİK SİSTEMİ KURULACAK
Bülent Arınç, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin. “Fiziki olarak iyileştirmeden kastınız nedir, teknolojik bir set mi oluşturulacak?” sorusuna Arınç, “910 kilometrelik sınırın özellikle kritik bölgeleri tespit edildi. Bunlar bir kısımda 152 kilometre, bir başka kısımda 40 kilometre. Özellikle giriş çıkışlar için tespit edilen yerler konusunda öncelik verilmek suretiyle hemen hemen tüm teknolojik imkanlardan istifade ederek bir entegre sınır güvenlik sistemi kurulacak. Ayrıntılı incelemeler yapılmış, özellikle mayınların bulunduğu yerler, şimdiye kadar yapılan hendek kazımları, ışıklandırma, aydınlatmalar teknik bir konu. Özellik arzeden hususları anlatmam mümkün değil. Etkili olabilecek bugüne kadar fayda görülenlere ilaveten fayda görmemişsek, bunu değiştirebilecek yeni bir sistemi ön görüyoruz. Birilerinin itiraz edeceği gibi duvarlar örmek suretiyle, tamamen birbirimize kapatmak suretiyle değil; özellikle terörist geçişlerini engelleyebilecek, kaçakçılık faaliyetlerine son verecek, yaşanan son mülteci ve sığınmacı akınlarına karşı onları asıl geçiş noktalarına yönlendirecek bir sistemi entegre olarak düşünmüşler. Aselsan ve başka firma kurumların bulunduğu bir proje. Bu projeden başlanan ve bitirilenler var, devam etmesi uygun görüldü, başbakanın talimatları oldu.” cevabını verdi.
CİHAN