ASO Başkanı: Petrol fiyatlarının düşmesi ihracatı olumsuz etkileyecek

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun geçen yıl yüzde 47 düşen petrol fiyatlarının bu yıl da yüzde 17'nin üzerinde gerileyeceği öngörüsünde bulunduğunu belirterek, bu durumun petrol ihracatçısı ülkelere yaptığımız ihracatı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir Ankara Sanayi Odası Ocak ayı Meclis Toplantısı'nda Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. 2015 yılı dünya büyümesinin yüzde 3,1 olacağını tahmin eden IMF'nin, 2016 yılı için yüzde 3,6 olarak yaptığı küresel büyüme tahminini yüzde 3,4'e düşürdüğünü belirten Özdebir, bu indirimin Brezilya, Rusya ve Suudi Arabistan'ın büyüme tahminlerinin düşürülmesinden kaynaklandığını söyledi.

Büyüme tahmininin düşürülmesinde, petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkili olduğunu belirten Özdebir, "IMF, 2015'te yüzde 47 düşen petrol fiyatlarının 2016'da yüzde 17'nin üzerinde gerileyeceğini tahmin ediyor. Bu durum, petrol ihracatçısı ülkelere yaptığımız ihracatı olumsuz etkileyecek." dedi.

Dünya Bankası'nın da geçen günlerde Türkiye'nin 2015 yılı ekonomik büyümesini revize ederek yüzde 3,2'den yüzde 4,2'ye yükselttiğini belirten Özdebir, şunları kaydetti:

"Yıl başında Türkiye'nin 2015 yılında en fazla yüzde 3 büyüyebileceği öngörüleri, yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik büyümenin yüzde 4 olması ile birlikte yukarıya doğru revize edildi. Artık 2015 yılı büyümesi için yapılan tahminler yüzde 3,5-4,5 arasında yer alıyor. Bu büyüme, işsizlikte anlamlı bir düşüşe yol açamayacağı için yetersiz görülebilir. Ancak, küresel ekonomide ivme kaybeden büyüme, en önemli ihracat pazarlarımızdan olan Avrupa Birliği'nde ekonomik canlanmanın yeterli güce kavuşamaması ve bölgemizdeki jeopolitik sorunlar düşünülürse bu büyüme küçümsenemez. Bunun yanı sıra, Dünya Bankası'nın 2016 ve 2017 yılları için büyüme tahmini ise yüzde 3,5. Bu büyüme, Orta Vadeli Program'daki yüzde 4,5 ve yüzde 5'lik öngörülerin oldukça altında. Büyümenin bizce kaygı veren tarafı sanayi üretimindeki sınırlı artıştır. 2015 yılı enflasyonu, yıl başındaki beklentilerin üzerinde, yüzde 8,81 olarak gerçekleşti. Son yıllarda yüksek seyreden enflasyonun şirketlerimiz üzerindeki olumsuz etkilerini telafi edecek tedbirlerin alınması gerekmektedir."

"YABANCI SERMAYE ÇIKIŞININ 2016 YILINDA DA DEVAM ETMESI MÜMKÜN"

Küresel sermaye hareketlerini izleyen Uluslararası Finans Enstitüsü, 2016 tahminlerin de son 3 yılda gelişen ülkelerden çıkan sermaye miktarının 1,3 trilyon dolara yaklaştığını hatırlatan Özdebir, bu yıl da gelişen ülkelerden 448 milyar dolar daha sermayenin çıkması beklendiğinin altını çizdi.

Yabancı sermaye girişlerindeki azalma gelişen ülkeleri kendi imkanlarıyla büyümeye zorlandığını bu durumun da Türkiye için de geçerli olduğunu belirten Özdebir, "2015 yılının ilk 11 ayında Türkiye'den 10,7 milyar dolar yabancı sermaye çıkışı yaşandı. Bu durumun 2016 yılında da devam etmesi mümkündür. Bu durumda ekonomik büyümeyi sürdürebilmek için yerli kaynaklarımıza yönelmek ve iç tasarrufları artırmak gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"SANAYİ 4.0' DEVRİMİNİ KAÇIRMAMAMIZ GEREKİYOR"

ASO Başkanı Özdebir, Davos'ta toplanan Dünya Ekonomik Forumu'nun konularından biri olan 'Sanayi 4.0' ile ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünyada yeni bir sanayi devrimi yaşanıyor. Bu devrime 'Sanayi 4.0' deniyor. Bu devrim, değer zinciri organizasyonunda kullanılmaya başlanan yeni teknolojileri ve yeni kavramları anlatmak için kullanılıyor. Sanayi 4.0'da bilgisayarlar internet üzerinden birbirine bağlanarak akıllı fabrikaların oluşturulması hedefleniyor. Birbirleriyle bağlananlar sadece fabrikalar da değil. Evler, arabalar, hastanelerdeki bilgisayarlar da internet üzerinden birbirleriyle sürekli iletişim içinde insanlara yardımcı oluyor, karar alma süreçlerini kolaylaştırıyor. Bütün bu gelişmelerin bizleri doğrudan ilgilendirmeyeceği ve etkilemeyeceğini düşünmek büyük bir hata olur. Çünkü geleceğin dünyası 'Sanayi 4.0' ile şekilleniyor ve geleceğin kurallarını koyuyor. 'Sanayi 4.0' sadece büyük şirketleri değil, KOBİ'leri de yakından ilgilendiriyor. Bizim bu gelişmeleri yakından izlememiz ve 'Sanayi 4.0' devrimini kaçırmamamız gerekiyor. Hükümetin açıkladığı Ar-Ge tasarısı bu yönde atılmış olumlu bir adımdır. Bu yeni sanayi devriminin dışında kalmamak için yapmamız gereken en önemli konu bilgisayar eğitimine ağırlık vermek ve çocuklarımıza çok küçük yaşlarda kodlamayı öğretmektir."
CİHAN
27 Ocak 2016 13:35
DİĞER HABERLER