ATB Başkanı Çandır: Yüksek enflasyonun sorumlusu tarım ve gıda ürünleri değil

ATB Başkanı Çandır: Yüksek enflasyonun sorumlusu tarım ve gıda ürünleri değil
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, gıda ve tarım fiyatlarının enflasyonun temel nedeni olduğu yönündeki görüşlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 13 yıllık verilerin incelenmesi sonucu bu ürünlerin enflasyon rakamlarının tüketici enflasyon rakamlarının altında olduğunu kaydetti.

Şubat ayı olağan meclis toplantısında konuşan Çandır, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Odalarına bağlı olan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin yapmış olduğu çalışmadan örnek veren Çandır, 13 yıllık veriler incelendiğinde tarımsal üretici fiyatlarının seyri, kamuoyuna duyurulduğu gibi mevcut enflasyonun ana sebebi olmadığını tespit ettiklerini açıkladı.

Tarımsal ürünler enflasyonunun son 13 yıllık ocak ayları ortalaması itibariyle yüzde 9.63 olduğunu ifade eden Çandır, "Bu ay açıklanan ve çok yüksek bulunan yıllık tarımsal ürünler enflasyonu ise yüzde 8.13 ile 13 yıllık ortalamanın altında kalmıştır." dedi. Bu ay açıklanan tüketici enflasyonu rakamlarının yıllık yüzde 9.58 olduğunu aktaran Çandır, her ay açıklanan ve hedeften yüksek seyreden tüketici enflasyonun bir numaralı sorumlusunun tarımsal ürünler olduğuna dair açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Gıda ve tarımdaki enflasyonun tüketici enflasyonun altında olduğunu kaydeden Çandır, enflasyondaki sorunun sadece tarım ve gıdada aranmasında çözüme katkı sağlamadığını ifade etti.

Sebze meyvenin üreticiden tüketiciye ulaşmasında yaşanan fiyat artışları hakkında değerlendirmelerde bulunan Çandır, taraflarla yaptıkları görüşmeler sonucunda ürünün ücretsiz alınsa bile bunun tüketiciye 2-2,5 lira civarında bir maliyetle ulaşabileceğini söyledi. Çandır, piyasada bazı ürünlerin farklı türlerinin yüksek fiyata satılmasından dolayı da spekülasyonların oluşabildiğini aktardı. Tarımın diğer sektörlerle iç içe olduğunu belirten Çandır, felaketin önüne geçmek için acil bir çözüm sunulması gerektiğini ifade etti.

Tavan fiyat uygulamasıyla gündeme gelen kırmızı etle ilgili komisyon üyelerinin fikirlerini dile getiren Çandır, üyelerinin yeme fiyatlarının yüksek olmasından dert yakındığını belirtti. Üyelerinin çözüm olarak yem fiyatlarıyla ilgili düzenlemeler yapılmasını istediğini söyledi. Üyelerin, ayrıca çayır ve meralarda küçük baş hayvan yetiştiriciliğinin artırılması koyun ve keçi etinin tüketimin artırılması gerektiğinin savunduklarını aktardı. Belediyelerin süt tüketimi konusunda özendirici çalışmalar yapması gerektiğine değindi.

THY'DEN KARGO ÜCRETLERİNE ZAM

Türk Hava Yollar'nın (THY) uçak kargo navlun ücretlerine yüzde 12 oranında zam yaptığının üyeler tarafından kendilerine iletildiğini belirten Çandır, "THY'nin Euro'dan ABD Doları'na geçmesi nedeniyle uçak kargo navlun ücretlerine yüzde 12 oranında gizli bir zam yapıldığını belirtiliyor. Rusya Federasyonu ile yaşanan sorunlar nedeniyle zor durumda olan sektöre, para birimi değişikliğini gerekçe göstererek yüksek oranda bir zam yapmak, hali hazırda kriz döneminde bulunan sektörün yeni pazar arayışlarının da başlamadan bitmesi anlamına gelmektedir." diye konuştu.

Meclis toplantısında gündeme ilişkin maddeler okunarak oylamaya sunuldu. Toplantı sonrasında ise tarihçi Giray Ercenk, Antalya'da geçmişten geleceğe tarım konulu sohbet gerçekleştirdi. Cihan CİHAN
29 Şubat 2016 17:16
DİĞER HABERLER